Svijet kroz objektiv Annie Leibovitz

A druga fotografija je zapravo najpoznatiji portret Annie Leibovitz u kojem glavno mjesto zauzima mladi američki pop-art umjetnik, nažalost preminuli od AIDS-a, Keith Haring u kojoj je on oslikan kao dio slikarskog platna, čime je Annie svoju fotografiju prilagodila njegovom umjetničkom izričaju.

annie_leibovitz_keith_haring
Annie Leibovitz

1996. godine izabrana je i za službenog fotografa ljetnih olimpijskih igara u Atlanti, gdje su nastale poznate kompozicije crno-bijelih fotografija američkih atletičara, među njima i slavnih Carla Lewisa i Michaela Johnsona, koje su kasnije objavljene u knjizi Olimpijski portreti.

Snimala je također i mnoge reklamne kampanje, kao npr. za Louisa Vuittona, modnu tvrtku Gap, te možda najpoznatija od svih, onu za Disney i za te je angažmane tražila i po nekoliko desetaka tisuća dolara po danu.

No, kad je Annie Leibovitz u pitanju, nikome nikada nije bio problem izdvojiti tolike novce jer Annie uvijek ima pokriće – svoju nenadmašnu profesionalnost i bezgraničnu kreativnost.

Privatno – bankrot, ljubavnica, surogat majka

Potpuno drugačiji život imala je iza objektiva,u privatnom životu. Annie Leibovitz je dugo bila u vezi sa spisateljicom Susan Sontag koja je 2004. godine umrla od leukemije. Od te se tragedije dugo vremena nije mogla oporaviti. Još veća tragedija zadesila ju je 2010. godine kada su na površinu isplivali njeni financijski problemi. Bankrotirala je s dugom od 40 milijuna dolara!

Nagađa se da je veliki dio svog novca potrošila na kupnju nekretnina i renoviranja istih, poput onog koje se odnosilo na obnovu kuće u Greenwich Villageu. Tijekom radova na kući slomljen je zid susjednog imanja, pa ju je susjed tužio za 15 milijuna dolara, no ona je stvar riješila po brzom postupku –  kupila je cijelo njegovo imanje za 1,9 milijuna dolara!

Novac je trošila i na lagodan život, kao i na velike bolničke troškove liječenja za svog oca koji je bio u bolnici na drugom kraju svijeta, te kasnije i na bolničke troškove za oboljelu ljubavnicu Susan.

Zlobnici kažu da čak ni vlastitu djecu nije dobila besplatno! Prvo dijete je rodila u 51. godini. Ime oca nikada nije otkrila, ali se nagađa da joj je spermu dao Susanin sin. Drugo dvoje djece, blizanke Susan i Samuelle rodila joj je surogat majka.

Budući da je Annie Leibovitz jedina fotografkinja koja je uspjela iživcirati britansku kraljicu Elizabetu jer ju je zamolila da skine krunu prilikom snimanja, što je ujedno i presedan, te je kraljica napustila snimanje, ali mu se kasnije i vratila i dovršila editorijal.

Sigurna sam, dapače, da bi to bilo poprilično cool! Zar ne?

Tags from the story
,
More from anita.mer.b

Što je flashmob? Lista najboljih performansa

Iza ‘spontanog’ plesa koji traje svega nekoliko minuta stoje mjeseci...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *