Search
Close this search box.
cool novi logo header
trcanje

Glazba za trčanje evo kako odabrati

Hit  „I’m a Scatman“ pomogao je maratoncu Gebrselassiju da postavi svjetski rekord, nema sumnje kako vas dobar ritam može odvesti jako daleko!


Istraživanje časopisa Runner’s World provedeno na 3523 trkača otkrilo je da njih čak 75% za vrijeme treninga sluša neku vrstu glazbe. Postoje i druga istraživanja koja kažu da je ta brojka još i veća.

Mogu to i sama potvrditi jer trčeći zadnjih par tjedana po Zagrebu u sklopu naših priprema za Zagrebački polumaraton uglavnom viđam trkače SA slušalicama. I ja sam jedna od njih. Mene glazba diže, opušta, pogurne. Uz glazbu znam da trčim malo brže, malo opuštenije, malo bolje. Prema istraživanjima glazba nam daje dodatni poticaj i motivira nas. Rezultati se uz glazbu poboljšavaju čak do 15% i ona definitivno utječe na našu percepciju.

Zanimljiva je činjenica da je najpoznatiji maratonac svih vremena, Etiopljanin Haile Gebrselassie, postavio svjetski rekord trčeći u ritmu pjesme Johna Scatmana „I’m a Scatman“ koja je savršeno odgovarala tempu njegovog trčanja.

Dok slušamo glazbu osjećaj je da trčimo lakše. Ona nam podiže raspoloženje, daje osjećaj sreće i zadovoljstva, a istovremeno umanjuje napetost, umor i manjak koncentracije. Tako će se i oni koji nevoljko kreću na treninge, uz omiljenu glazbu, vrlo brzo naći  ‘U zoni’..

Stručnjaci predlažu da prilikom odabira glazbe za trčanje pažnju obratimo ne samo na tempo, već i na žanr koji nam najviše odgovara. Glazba za vježbanje trebala bi imati snažan i energičan ritam, melodiju koja podiže, te pozitivne stihove koji asociraju na pokret, nadilaženje prepreka i pobjedu. Ne treba puno razmišljanja kako stihovi Rednexova hita  ‘Cotton Eye Joe’ sigurno neće pretvoriti trčanje u duhovno iskustvo ali ‘Beautiful Day’ od U2 bi vam mogao definitivno uljepšati dan. Meni to učini baš svaki puta.

Kako pronaći i odabrati idealnu glazbu? To ovisi o vašem ukusu, ali glazbu možete tražiti prema BPM-u, tempu ili ritmu. BPM može pomoći da kilometar prođete u devet, osam, sedam ili manje minuta. Suprotno tome i trčanje BEZ glazbe također ima svoje prednosti, ali o tome drugi put.

Za kraj poklanjamo vam playlistu za trčanje by Cool Klub trenutno je dostupna u rock verziji, uskoro ćemo se pozabaviti i pop žanrom.

Nadamo se da vam se sviđa, a ako ne, složite je po volji i svakako komentirajte. Da li i vi slušate glazbu dok trčite?

Barbara Strelar