Search
Close this search box.
cool novi logo header
Najbolji blogovi o Hrani

BON APÉTIT Svjetski i domaći blogovi o hrani (koje pratimo)

U posljednje vrijeme smo u ‘foodie’ modu. Zanima nas samo pripremanje zdrave hrane. Evo nekoliko blogova, domaćih i stranih koje predlažemo da počenete pratiti – jučer!

Svijet nije više što je bio. Majstori kuhinje, pompozno nacifrani chefovi školovani u najprestižnijim školama i nagrađivani Michelinovim zvjezdicama danas gube slavu, pažnju ali i novac. Tko je kriv? Food blogeri! Amateri da, ali i velike radilice i strastveni zaljubljenici u hranu, koji to jako dobro znaju i pokazati. Oni su počeli ‘kupiti vrhnje’ sa svega onoga što je donedavno bilo rezervirano samo za visoko školovane kuhare.

Od izdavača koji se trgaju za objavljivanjem njihovih kuharica. Sponzora koji su voljni platiti reklamu na njihovoj stranici ili ih obasipaju najnovijim kuhinjskim kućanskim aparatima, do obožavatelja koji religiozno čekaju na objavu svakog njihovog posta, blogovi o hrani spadaju u top deset tema kojima se blogeri uopće bave. Osim toga, oni nam pružaju uvijek neku ideju više.

Bez obzira da li tražite bez-glutenske, veganske ili ‘raw’ recepte, da li tražite (kao ja) inspiraciju za zdrave ručkove koje možete pripremiti dan ranije ili možda želite impresionirati roditelje svoje bolje polovice ili još bolje, svoju ekipu dečkiju na roštilju, budite sigurni, negdje na mreži postoji blog upravo o tome.

Da, nije loše imati koju kuharicu doma s omiljenim receptima, ali blogeri jednostavno pružaju toliko više. Njihovo iskustvo djeluje osobnije, a preporuke kao da imaju veći kredibilitet. Oni su „naši“ i oni su današnje zvijezde weba. Primjera ima puno, a Coolklub, naravno, ima svoju listu…

saladpride blogovi o hrani
Saladpride blog: Tri godine za redom, a svaki dan drugačija salata!

Saladpride.blogspot.com: David Bez ima četrdest godina i nikad se nije smatrao velikim zaljubljenikom u kuhanje sve dok se prije sedam godina nije iz rodne Italije preselio u London. Grafički dizajner uz potporu svoje bolje polovice svaki je dan, tri godine, pripremao drugačiju salatu i sve to objavljivao na svom blogu.  Njegovi recepti izgledaju fantastično jer je David prvenstveno vizualni tip koji voli da hrana i lijepo izgleda, pa tako i njegova nedavno objavljena knjiga izgleda fantastično.

5 second rule
5 second rule: Još jedan blog kojeg stvara novinarka

 

5 second rule: Cheryl Sternman Rule, možda čak više piše o kuhanju, nego što kuha. Nije ni čudo jer Cheryl je po zanimanju freelance pisac i piše o hrani za mnoge magazine. Zadnje je dvije godine provela proučavajući jogurte diljem svijeta, pa je tako i nastala njena knjiga: „Yogurt Culture“.

http://iamafoodblog.com/
I am food blog jedan od najboljih u 2014. vidimo i zašto…

 

I am food blog: Stephanie, autorica ovog bloga za sebe kaže da je prosječna djevojka koja voli hranu i fotografiju. Ne bi se složili jer Stephanie je sve samo ne prosječna, njen je blog npr. za 2014. godinu dobio nagradu Saveur magazina kao „best food blog“.  I da, i ona je napisala knjigu….

Kako pripremiti zdrav obrok svaki dan!
My New Roots: Kako pripremiti zdrav obrok svaki dan!

My new roots: Sarah Britton živi i radi u Copenhagenu, Danskoj, ali je blog počela na temelju znanja stečenog u Kanadi. Profesija joj je holistički nutricionist, mrzi deklaracije (jer to znači da hrana sadrži puno dodataka), kaže da u 99% slučajeva jede organsku hranu i svoje znanje o tome je odlučila dijeliti putem svog bloga još 2007.godine. Osim bloga, Sarah održava tečajeve zdrave prehrane, sudjeluje u kulinarskim show-ovima i piše članke za časopise.

Recepti inspirirani savršenstvom nesavršenstva!
Recepti inspirirani savršenstvom nesavršenstva!

Local Milk Blog: Elizabeth Evelyn Kirby za svoje recepte kaže da su inspirirani savršenstvom nesavršenstva. Beth, koja je stilist i fotograf i kuharica na svom blogu ima fotografije od kojih vam se ježi koža i nekako vam je toplo oko srca. Ona kaže da je to njena južnjačka narav. O hrani (pogotovo njenoj domaćoj – američkog juga) priča kao o religioznom iskustvu, a njene slike to i dokazuju. Ovaj blog ne bi dalje opisivala jer mu slike govore puno više od riječi….

Veliku popularnost blogova u hrani već godinama bilježimo i u Hrvatskoj i nije zgoreg spomenuti da su i tu brojne novinarke i urednice spojile ljubav za pisanjem i kuhanjem.

Finepapice.net Fino kuhanje za bebe i djecu
Finepapice.net Fino kuhanje za bebe i djecu

Finepapice.net Zagrepčanka Antonija Bilić Arar, skraćeno Tonka, naša je povremena autorica, freelancer i stručnjakinja za internet marketing,  uz dvoje djece pronalazi vremena za cool blog. Fine papice su, kako to Tonka pojašnjava: Blog na kojem ću, kao majka i gurmanka, dijeliti svoja iskustva u prehrani djece. Imam ih dvoje, stariju djevojčicu i mlađeg dečka i prošla sam put od one koja je na forumu panično pitala kako se kuha koraba do one koja je, nekoliko godina kasnije, na tom istom roditeljskom forumu dijelila savjete.

recipeci
Recipeci.com Nema kompliciranja, sve je jednostavno…

 

Recipeci.com Vukovarka Sandra Gašparić svoje je recepte dijelila i u prilozima Večernjeg Lista, radi se o vrlo posjećenom blogu, a zapravo obiteljskom portalu. Sandra o svom blogu piše: ReciPeci zato jer sam ja žena koja na jednostavan način pristupa životu općenito, bilo da se radi o odgoju djece ili kuhanju koje je moja veeelika ljubav. Ne volim komplicirati i svi moji recepti koje ćete ovdje pronaći, kao i ideje za igru s dječicom su maksimalno jednostavni i prilagođeni svakodnevnom životu svakodnevne suvremene žene/domaćice.

Nadam se da smo vam za neko vrijeme odgovorili na vječno pitanje: Što kuhati danas…

COOL PREPORUKA: Svakako pogledajte film ‘Chef’. Food porn na djelu!

 

Vezane teme:

Zdrava prehrana: Divota doručka i zašto ga ne smijete propustiti!

Ovo su jela i namirnice od kojih ste još gladniji 

 

Barbara Strelar