Što (ne)znate o RFID tehnologiji?

konferencija povratak u buducnost RFID tehnologija

Kako poboljšati iskustvo kupaca, prodaju, praćenje, vraćanje, smanjiti gužve? Sve odgovore dobit ćete na konferenciji ‘Povratak u budućnost II’ u Zagrebu

Koristite li u svojem poslovanju RFID tehnologiju? Unatrag nekoliko godina na ovo pitanje sve je teže pronaći negativan odgovor. RFID se koristi u svim sferama jer, među ostalim, poslovanje čini sigurnijim i jednostavnijim. Da o mogućnostima poput praćenja navika kupaca – što je danas iznimno bitno –  i ne govorimo. Što da vam pričamo, zovu ga [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/04/duck-tape.jpg#”]duck tapeom[/lightbox] digitalnog doba jer spaja (naoko) nespojivo!

Da ne duljimo, što je RFID?

RFID (Radio Frequency Identification) koristi radio valove za prenošenje informacija od taga (mikročipa sa pohranjenim informacijama), preko čitača do računala i na taj način omogućava brže i efikasnije obavljanje nekih procesa koji su komplicirani, dugo traju ili se radi sa velikom    količinom jedinica pa postoji mogućnost da se dogodi pogreška.

RFID sustav obično se sastoji od Taga/Labele/ koja sadrži podatke, antene koja komunicira s tagovima i kontrolera koji upravlja i nadzire komunikacijom između antene i pc računala. Tagovi/Labele/PCB nalaze se na ambalaži ili na samom proizvodu i predstavljaju bazu podataka koja putuje zajedno s proizvodom. Wikipedia

Kako RFID izgleda u praksi? Evo nekoliko načina implementacije:

MODA: Pametne garderobe

Sve više robnih kuća i trgovina svoje garderobe oprema ovim sustavima. Prilikom nedavnog boravka u Italiji u jednom outletu su nas zamolili da svakako ocijenimo njihove proizvode ali i uslugu. Koliko smo vidjeli, RFID skenira [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/04/GARDEROBE_JETONS_NUMMERS-04.jpg#”]odjeću na ulazu[/lightbox] i na ekranu/tabletu prikazuje više detalja o samom artiklu.

Isprobavate odjeću i bilježite što vam je OK (ako imate više komada), a što vam je pak preveliko ili vam se jednostavno ne sviđa. S jedne strane zadovoljni ste jer nije potrebno izlaziti i tražiti nego odmah vidjeti koje su opcije (veći broj, druge boje), a proizvođač dobiva korisne informacije o očekivanjima kupaca, veličinama koje se najčešće isprobavaju i slično. Naravno, sve se pohranjuje (navike kupaca na primjer!)

RFID tehnologija
RFID tehnologija Foto: Screenshot Wiki

 

ZABAVA: RFID ulaznice

 

RFID nije samo alat za praćenje određenog proizvoda. Tehnologija omogućava i jednostavna rješenja kada govorimo u kontekstu industrije zabave. Disney World Orlando uveo je ovu tehnologiju i uz pomoć ulaznica (veličine i oblika kreditne kartice) svim posjetiteljima omogućio manje gužve, manje čekanja i manje troškova vezano uz osoblje na naplati. Karticu nije potrebno ‘provući’ jer sve bilježi radio tehnologija.

Kao i gore, osim što poboljšava korisničko iskustvo na ovaj način tvrtka u realnom vremenu može pratiti gdje se stvara najveća gužva, koji dijelovi zabavnog parka su IN, a koji OUT te na koji način se posjetitelji kreću kroz park (što ih privlači ili odbija).

Koliko li je samo filmova snimljeno o kockarnicama i raznim lopovlucima. Tagiranjem žetona u Las Vegasu su uspjeli smanjiti krađe i ne samo da znaju koliko u prosjeku trošite po minuti, nego uz pomoć njih mogu odrediti vrijeme kada će se pred vama ‘slučajno’ stvoriti hostesa s omiljenim pićem koje će vas pak zadržati u vašem naslonjaču za igraćim stolom.

 

SPORT: Golf loptica koja se nikad ne gubi

 

Pronađeno - nađeno
Pronađeno – nađeno

U skladu s nastojanjima CoolKluba pronašli smo možda i nama najcool način upotrebe RFID tehnologije. Prosječni golf klub u SAD tijekom godine dana na [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/04/loptica-mala.jpg#”]izgubljene loptice[/lightbox] troši desetke tisuće dolara. Posve nepotreban trošak kada ih se ‘tagira’ RFID čipovima.

Sad ovo pretvorite u industriju prijevoza ili globalne dostave… Nema šanse da se izgubi češnjak iz Kine… Šalimo se ali i nismo daleko od istine.

 

TRANSPORT : Nema čekanja kod najma automobila

 

Neke tehnologije ne mogu zajedno ali kada govorimo o flotnoj organizaciji prijevoza RFID nadopunjava GPS. Ekonomični čipovi omogućavaju mikro lokalizaciju. Avis je uveo ovaj sustav što je omogućilo nadogradnju korisničkog isksutva na bolje. Inače stresni dio povrata automobila pojednostavljen je do te mjere da automobil možete ostaviti bilo gdje. Uz pomoć RFID tehnologije službenici će gra pronaći bez greške.

 

ZDRAVSTVO: Rješenje za sve

 

U području zdravstva mnogo se govori o čekanjima u bolnicama, domovima zdravlja… Potom označavanju i praćenju stanja sa skupom opremom. Pogledajte kako startup tvrtka IntelligentM razvija posebnu aplikaciju temeljenu na RFID tehnologiji kojom planira poboljšati higijenske uvjete u bolnicama.

 

I sad dolazimo do bitnog. Ako smo vam zagolicali maštu te se pitali gdje bi mogli saznati više, slobodno rezervirajte ovaj termin: 19. svibnja, hotel Westin, Zagreb.

Konferencija ‘Povratak u budućnost II’

Na konferenciji  će biti prezentirana RFID tehnologija, dosezi u svijetu i kod nas, a neke od glavnih tema predavanja odnosit će se i na aktualna pitanja: zbrinjavanje otpada i zbrinjavanje rublja, te prezentacija primjene RFID tehnologije u zdravstvu (sljedljivost krvnih produkata), retailu, proizvodnji i u općoj primjeni.

“Jedinstvena je to prilika da na jednom mjestu saznate više o RFID-u i o dostignućima ove tehnologije u svijetu i kod nas. Prošlogodišnja nam je konferencija dala vjetar u leđa i nadamo se još većem interesu ove godine ”, najavljuje je u ime organizatora Veljko Bituh, predsjednik organizacijskog odbora.

Konferencija je namijenjena svima, jer danas doista nema segmenta tržišta i područja ljudske djelatnosti u kojoj se RFID ne primjenjuje. Partner konferencije je tvrtka GS1 Croatia, a glavni pokrovitelj HUP (Hrvatska udruga poslodavaca).

Sve o konferenciji i programu: http://www.rfid-konferencija.net/

Vezane teme:

Trgovina: Znate li što je i kako radi iBeacon?

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.