Search
Close this search box.
cool novi logo header
euri

Kratki savjet koji će pokvariti plan da (p)ostanete očajni

Ovo je poduzetnička priča iz prve ruke: Ako stvarate novac i nove vrijednosti vaš protivnik možda nije Linić ni porez niti klima već nedostatak vremena


Velika je mogućnost da ste u posljednjih godinu ili dvije, kada je postalo uistinu gusto, počeli raditi dva ili tri posla. Ili. Velika je mogućnost da ste poduzetnik i da vam dobro ide. Nije vas ubio porez, antipoduzetnička atmosfera.

Plovite.

Imate čak i ideje. No, ono što vam nedostaje je – vrijeme.

Ovo je naš savjet:  Nabavite si pomoćnika

U životu svake tvrtke postoji vrijeme za širenje. Rast poslova. Vrijeme kada potrebe nadilaze postojeće kapacitete. Kada vam treba pomoćnik. To uopće ne mora biti skupo. Vojska mladih stručnjaka stoji pred vratima vašeg ureda. Nemate pojma što će sve napraviti za 1600 kuna. Priče da za taj novac nitko ne želi raditi su mit!

Ne vjerujete? Raspišite natječaj za posao i vidjet ćete. Ako je natječaj dobar i fer. Ako je korektno napisan. Ako ne sakrivate i ne prodajete maglu, ljudi koji žele raditi to će i osjetiti. Pametni znaju da je svaki početak težak. Ako je firma za koju će raditi OK. To je zapravo win-win situacija.

Utoliko i tih 1600 kuna nije loša pogodba. 1600 je više od ništa, zar ne? A to je samo probni rok. Naravno, javit će se vojska neznalica ali vrijeme utrošeno na izdvajanje najboljih kandidata vrijedno je vašeg truda.

‘Sam ću’ stav većine poduzetnika posve je legitiman. No, vratimo se na početak. Firmu se stvorili kako bi zarađivali. Ako je njihov posao donošenje novca to znači da je donošenje novca njihov posao #2 i da je donošenje novca njihov posao #3.

Što radi pomoćnik ili voditelj ureda?

Bavi se administracijom i svim poslovima koji nisu usko vezani uz navedena tri posla. Uzimo na primjer, mikrofirmu kojoj je vlasnik i osnivač alfa&omega. Pokretač, idejni začetnik. Stvaratelj novca, a koji je dosad radio ovo:

Pisanje odgovora na mailove. Fakturiranje. Briga oko naplate. Dogovaranje isporuka. Dostave. Odgovaranje i potvrđivanje raznih akcija. Radni nalozi. Još dostava. Odgovaranje na beznačajne mailove. Dogovor za sastanak. Pisanje statusa na društvenoj mreži tvrtke. Odgovaranje na upite funova na Facebooku. Još dostava. Pisanje narudžbi. Plaćanje računa. Slaganje skladišta. Inventura. Odgovaranje nezadovoljnim korisnicima…

Koliko je izgubio?

Kladimo se da će tih ekstra 40 sati na tjedan poduzetnik znati iskoristiti za svoje primarne poslove – stvaranje novih vrijednosti.

Poanta je: Ne budite (baš toliko) neovisni. Voditelj ureda, asistentica (ili asistent) promijenti će Vam život odmah i za ubuduće!

CoolKlub upravo prati jedan takav proces i uskoro ćemo moći iz prve ruke objaviti rezultate.

Vezane teme:

Ako želite posao pomoćnika ureda pratili smo jedan natječaj, evo najčešćih grešaka kandidata: Poslodavci- kako se NE javljati na natječaj za posao (primjeri)

I kako bi trebali raditi, tekst je nastao u suradnji s vodećim stručnjacima koji iz dana u dan rade s novim kandidatima: Radite kao oni: Stručnjaci u marketingu, PR-u i poslovanju savjetuju kako napisati životopis

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>