Što znate o gemifikaciji i zašto igranje može postati vaša najznačajnija vještina?

igranje gemifikacija posao produktivnost
igranje gemifikacija posao produktivnost

Zašto igramo Farmville, Restaurant Empire, Air Traffic Control? Zašto igrice u kojima: sadite, gradite, gulite, sjeckate, radite zahtjevne poslove… postaju najveći hitovi kad te iste stvari u životu mrzite raditi?

Zato što su napravljene sa određenim setom pravila koje se zove gemifikacija. Što je to gemifikacija?

Gemifikacija je primjena tehnika i elemenata igara na svakodnevne zadatke i poslovne procese, a sastoje se od:

  • Bodova i nivoa
  • Skupljanja resursa
  • Izazova i misija
  • Socijalne komponente

Gemifikacija je svakako budućnost koju su prepoznale najveće svjetske kompanije i koriste je u komunikaciji sa kupcima, promociji i primjeni novih proizvoda, pa čak i u internim procesima za podizanje učinkovitosti.

Odjednom je gemifikacija traženi novi poslovni koncept koji počinju koristiti najveće svjetske tvrtke.

Fortune magazine

gemifikacija na djelu
Gemifikaciju koriste brojne tvrtke za podzanje učinkovitosti

.

Težnja da svakodnevne poslovne zadatke učine privlačnijima, sve veći broj tvrtki… uključuju elemente video igara u radnu okolinu.

The Wall Street Journal

Ukoliko možemo dosadne repetitivne poslove napraviti zanimljivim onda možemo i svakodnevne zadatke učiniti zanimljivim i zabavnim. Autodesk je tvrtka primjer. Naime odavno svi proizvođači softvera znaju da ukoliko žele da se njihov proizvod počne koristiti moraju osigurati probni/testni period.

S Autodeskom to nije bilo jednostavno jer  se radi o kompleksnom programu (3D dizajn) i korisnici su uglavnom brzo odustajali. Kada su u Autodesku primijenili proces gemifikacije te napravili cijeli niz zadataka i nivoa – korištenje probne verzije podigli su za 40%!

Što gemifikacija može učiniti za vaš posao?

Foursquare je možda najbolji primjer. Ne znam koliko je poznato, ali prije ove aplikacije postojala je vrlo slična – Dodgeball – i bila je popularna u San Franciscu. Toliko da ju je 2005. kupio Google. Dvojac koji je pokrenuo priču u Googleu je ostao raditi do 2007., a nakon izlaska, jedan od njih, Dennis Crowley potom je izradio vrlo sličnu uslugu – Foursquare.

Umjesto da su se korisnici samo checkirali, oni su postajali Mayori lokacija, dobivali su bedževe nakon određenih brojeva prijava i… ostatak vjerojatno znate. Crowley je iskoristio gemifikaciju na najbolji mogući način!

Gemifikacija nije samo snažan alat za poslovne korisnike već i za znanstvene i dobrotvorne organizacije. Na primjer,  veliki pomak u istraživanju AIDS-a dogodio se kada je University of Washington kreirao Foldit, mrežnu igru u kojoj slažete, savijate, sklapate i preklapate proteine.

Što se dogodilo nakon puštanja igre? Igrači su, njih preko 240.000, otkrili strukturu jednog od enzima koji se pojavljuje kod AIDS-a, a koja je znanstvenike ‘mučila’ 15 godina. Njima je za to trebalo samo 10 dana!

U tom smislu  Ice Bucket Challenge nije iznimka. Bez nominacija i smiješnog zadatka (koji je urodio plodom) teško da bi se prikupili toliki milijuni i zato:

 Svaki CEO treba razumjeti gemifikaciju

Bing Gordon, KPCB

Igre imaju snažan utjecaj

Igrice zaokupljaju pažnju korisnika do te mjere da nije rijetko čuti da vrijeme leti dok igraju, ili da su postali ovisni. Cilj gemifikacije je upravo to; svakodnevne zadatke učiniti zanimljivim! Iako to na prvu zvuči vrlo jednostavno, obzirom na gore navedene elemente to je puno više od bodovanja, prelaženja nivoa i rješavanja izazova.

Uspješan gemification designer mora savladati psihologiju, dizajn, strategiju i tehnologiju. Tehnologija je bitan faktor primjenjivosti jer za razliku od igara koje su bile prisutne kroz ljudsku povijest, današnje igrice u realnom vremenu daju povratnu informaciju i prilagođavaju se igraču što ih čini još efektnijim.

Za kraj, iako vam se može na prvi tren učiniti da smo manipulirani, rekao bi da je upravo suprotno: Gemifikacija nam može pomoći da budemo učinkovitiji, produktivniji i uporniji u svakodnevnim zadacima.

Gemifikacija pomaže da vozimo pažljivije, radimo bolje i vježbamo redovitije! Danas postoji niz poznatih stručnjaka iz područja gemifikacije ali možda najznačajnije predavanje koje je pokrenulo cijelu lavinu i kojeg će se svaki stručnjak često navoditi kao referencu jest ovo Jesse Shella na DICE-u 2010. Pogledajte video:

.

[divider]O AUTORU [/divider]

Velimir Žagar
Velimir Žagar

Velimir Žagar je direktor digitalnih medija u komunikacijskoj agenciji Hipmedia. Svoje dugogodišnje iskustvo u informatičkoj industriji uspješno je spojio sa marketingom te danas vodi multidisciplinarne timove u stvaranju inovativnih digitalnih rješenja.

More from Velimir Žagar
Google povlači GOOGLE GLASS: Mi se pitamo jesu li nosivi uređaji trend ili nešto korisno?
Unatoč povlačenju mi u CoolKlubu upravo za GG tvrdimo da je u...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.