Search
Close this search box.
cool novi logo header
Strah od stomatologa

Strah od stomatologa? Evo načina kako pobijediti fobiju!

Strah od zubara/stomatologa učestala je pojava, ali je dobra vijest da se dentalna fobija ipak može uspješno kontrolirati (samo se s njome morate suočiti)

Znojne ruke koje se grčevito drže za naslon stolice, tijelo koje se lagano uvija u grču prema natrag, lice koje je blijedo poput krpe – gotovo su siguran znak da na stomatološkom stolcu sjedi osoba koja pati od dentofobije ili dentalne fobije. Zapravo ovo je siguran znak da u istom tom stolcu sjedi potpisnik ovih redova!

Evo što o strahu ‘od zubara’ i kako ga pobijediti kaže stomatolog Zdenko Trampuš.

Strah od stomatologa može se očitovati u različitim stupnjevima prema izraženosti simptoma:

• lagana anksioznost

• izraženiji strah

• fobije koja utječe na normalno funkcioniranje čovjeka

Za razliku od ostalih poznatih fobija poput klaustrofobije ili agorafobije (straha od otvorenog prostora) ili pak straha od aviona koje se lako mogu kontrolirati izbjegavanjem neugodnih situacija, strah od liječnika ili stomatologa jedan je od onih strahova s kojima se pojedinac jednostavno mora suočiti.

Strah od stomatologa često nastaje u djetinjstvu

Ljudi su različiti – strah od boli ili bol od straha, teško je razlučiti. Nikako ne smijemo zaboraviti na strah koji obično dolazi kao predznak boli. Ponekad se pojavljuje i onda kada bol ne postoji, a ponekad manje bolan podražaj doživljavamo kao izrazito bolan.

Strah se može prepoznati po mnoštvu značajki kao što su: povećani broj otkucaja srca u minuti, povišeni tlak, drhtanje, osjećaj nelagode i uznemirenost. Psiholozi se slažu da traumatična iskustva koja djeca dožive tijekom djetinjstva znatno utječu na njihove osjećaje i ponašanje u kasnijoj životnoj dobi. U stomatologiji je to posebno izraženo, stoga treba biti posebno pažljiv kako bi se izbjeglo bolno iskustvo, a time i strahovi koji dovode do izbjegavanja stomatologa.

Za mnoge je posjet stomatologu neugodno iskustvo koje se nastoji pod svaku cijenu izbjeći. Upravo zato su stomatolozi usredotočeni na osnovni uzrok nelagode i načine smanjenja njezina intenziteta. U stomatologiji se postupci otklanjanja boli uglavnom oslanjaju na primjenu lokalne anestezije.

Sedacija ili – najbolji način kako prespavati bol i strah

Odsutnost straha i svih popratnih emocija postižemo upotrebom lijekova, a takvo se stanje naziva sedacija. Minimalna sedacija podrazumijeva minimalno smanjenu razinu svijesti izazvanu lijekovima koji ne utječu na pacijentovu sposobnost neovisnog i svjesnog disanja. Zadržan je normalan osjet dodira i mogućnost razgovora tijekom zahvata. Moguće su smetnje ravnoteže, a rad srca i pluća se ne remeti. Nema neželjenog gubitka svijesti, dok osjećaj pospanosti nestaje vrlo brzo, dvadesetak minuta nakon zahvata.

Umjerena sedacija primjenjuje se pri težim i dugotrajnijim zahvatima. Lijekovima koji se daju intravenoznim putem mijenja se razina svijesti. Pacijent je u stanju pospanosti, teže razgovara, ali odgovara na verbalne i taktilne poruke stomatologa i pritom ne osjeća paniku ni strah. Samostalno diše, te je održana normalna funkcija srca. Ne mora se sjećati zahvata i nema neugodan osjećaj posjeta stomatologu.

Metode sedacije koje se koriste u stomatologiji jesu: inhalacijska, oralna i intravenozna.

Sedacija se posebno preporučuje kod pacijenata koji pokazuju izrazit strah, čak i kod manjih strahova. Prije stomatološkog zahvata nužno je da pacijent popuni upitnik kojim se utvrđuje njegovo zdravstveno stanje. Ako zadovoljava sve potrebne kriterije, omogućuje mu se primjena sedacije.

Svojim potpisom pacijent potvrđuje da pristaje na stomatološki zahvat i primjenu sedacije tijekom zahvata. Nakon zahvata pacijent ostaje u stomatološkoj poliklinici dvadesetak minuta i obvezan je imati pratnju na odlasku.

Zaboravite bol, sanjajte na zubarskom stolcu!

CoolKlub

CoolKlub autori