Search
Close this search box.
cool novi logo header
Ekipa CoolKluba ulazi u cilj

Testirali smo: Trasa utrke Zagrebačkog maratona

Ovo je najravnija staza ikad i kao takva idealna za početnike, noge će osjetiti promjenu podloge kada počnete trčati 17 kilometar po Ilici (pruga)


Zagrebačkim ulicama cesta mog života teče.

Njegova me radost blaži.

Njegova me rana peče!

A Zagreb se pokazao u itekakvom svjetlu! Kako smo i obećali, prije nešto više od dva mjeseca počeli smo trenirati s idejom da istrčimo svoju prvu utrku u životu, a usput i testiramo stazu Zagrebačkog maratona: uvjete i opći dojam. Zagrebački maraton buja i raste iz godine u godinu. Ovaj puta više tisuća trkača natjecalo se po ulicama u središtu grada u konkurenciji maratona, polumaratona i utrke građana na pet tisuća metara. Pravo vrijeme da se u sve umiješa i CoolKlub!

Start svih utrka pucnjem iz pištolja označila je naša proslavljena atletičarka Sandra Perković. Gotovo sedam tisuća građana trčalo je stazu od 5 kilometara, više od tisuću i pol polumaraton, a njih oko 500 cijeli maraton od 42 kilometara 195 metara.

Ovo je bila naša prva utrka pa smo poprilično vremena proveli čitajući neke prijašnje izvještaje ovog tipa u kojima se govorilo da publika u Zagrebu nije naviknuta na ovakve utrke te da glasno negoduje kada se ulice zatvaraju zbog trkača.

Moramo reći da su se stvari (ako su raniji izvještaji točni) promijenile. Ni u jednom trenutku nismo dobili dojam da smo nepoželjni. A pazite, protrčali smo i spojili cijeli grad – od istoka do zapada. Od Dubrave i Poljanica do (skoro) Črnomerca. Sve u svemu preko četiri sata. Za to vrijeme sve je stalo, a manjak negodovanja i pozdravi sa svih strana naveli su nas na zaključak da se je publika sazrela i da se malo pomalo saživjela s utrkom.

Pokazali su to brojni Zagrepčani. Na nekim mjestima navijanje, na nekim znatiželjni pogledi, a na nekima gromka podrška. To je Zagreb kakav želimo i kakvim se ponosimo!

Promet zauzdan, ZET obazriv, postovi s vodom taman gdje treba. Znamo, teško je recenzirati bez iskustva ali ako su mjerilo neki raniji tekstovi o Zagrebačkom maratonu onda moramo reći da su se stvari itekako promijenile.

A tek staza. Zagreb kakav niste uspoznali dok niste probali nešto slično. Od Trga bana Jelačića kroz Jurišićevu do Bauerove ulice, pa na Vlašku i Maksimirsku u produžetku sve do Dubrave i nazad istom trasom preko trga pa Ilicom do križanja sa Selskom ulicom pa opet nazad na Trg.

Prva polovica utrke polumaratona (maraton je ista staza samo množen sa dva) savršena je za početnike. Ovo je vjerojatno najravniji maraton uopće. Nema negativnih iznenađenja, cijelo vrijeme imaš pregled i naprijed i nazad. Možeš kalkulirati i odrediti svoje prioritete.

Ulice kojima ruta maratona prolazi dovoljno su široke da se izbjegne gužva i tek kada si u povratku, na ulasku u Jurišićevu tu noge itekako reagiraju na promjenu podloge. Jurišićeva je OK, ali u Ilici itekako valja pripaziti. Betonske kocke klimaju se zbog velikog prometa tramvaja pa će neiskusnima poput nas malo poljuljati samopuzdanje.

Ali ne pretjerano! Tek toliko da upamtite kako zapravo trčite duge pruge i da 21 kilometar i 97 metara nipošto nije mačji kašalj.

Sve ostalo je COOL!

P.S. Ambicija je organizatora iz gradskog atletskog saveza da Zagrebački maraton, kao najveća cestovna utrka u Hrvatskoj, postane vodeći maraton regije. CoolKlub organizatorima drži palčeve da u tome i uspiju te im daje i mali savjet. Mislimo da ima prostora da se utrka malo zaokrene u park (Maksimir) ili skrene na Jarun. Zagreb je predivan grad i treba trkačima dati da ga osjete!

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>