Search
Close this search box.
cool novi logo header
Lego priča o uspjehu

Za djecu i poduzetnike: Lego priča o uspjehu

U vremenu u kojem je sve na dohvat ruke dosljednost je igra za koju mnogi nemaju vremena. Što mislite koje su kockice temelj Lego uspjeha?


Kada netko kaže LEGO ja se sjetim početka osamdesetih i prvih lego kockica koje sam na poklon dobio od starije sestre. Stigle su iz Njemačke. Nisu bile u toliko boja kao danas. Prvo sam, dobro se sjećam, složio garažu, pa kućicu pa nešto nalik tvrđavi.

Lego iz 1980

Nekad su mi u koljenu ostajali znakovi jer sam bio toliko zadubljen u igru da nisam primjećivao kako mi se kockica zapravo ‘zalijepila’ za koljeno i ostavila fini trag.

Danas, nakon 30+ godina poslije ja jedva čekam na lego igru s mojim Franom. Iskreno vam kažem. Nema bolje stvari za opuštanje od tog vremena provedenog u slaganju legića s djetetom. Ako se igrate dovoljno dugo. Mjesec, dva ili tri, točno možete primjetiti kako malac raste i razvija se.

Način kako rastavlja ili slaže kockice, donosi odluku što će složiti, gdje će biti prozori… Zadivit će vas svaki puta (ali i pomalo rastužiti jer vas, zapravo, sve manje i manje treba!) Srećom ja i Fran smo negdje na sredini. Imamo (još!) vremena. On slaže Star Wars ili Chimu, a ja svoju kućicu. Iako je kutija moderna i kockice prepune boja, on se iskreno veseli mojoj kućici od prije tri desetljeća.

Nadam se da će se Fran sjećati svoje tvrđave i sa svojim djetetom razvijati svoju priču. Što bi i trebalo jer, Lego priča o uspjehu traje od 1932. godine i uspješno prenosi svoje poruke i priču o uspjehu koje bi posebno dobro trebali naučiti svi poduzetnici:

Dosljednost

Prvenstveno u kvaliteti. Lego nema premca. Svaka kockica počevši još tamo od 1958. godine bez problema će se sastaviti s najmodernijom u trgovini. Zahvaljujući tome Lego ima jedan od najdugovječnijih proizvoda u povijesti i sumnjamo da će ikada to prestati biti. Postoje varijacije ali suština je ista. Moja kućica i Lego Chima i danas (provjereno) funkcioniraju.

Suradnja i povjerenje

Lego iznimno uspješno komunicira ove dvije riječi. Kompanija je uspješna zbog dizajna koji ne zastarjeva ali manje je poznato da je isti umalo bio arhitekt propasti. Krajem devedesetih Lego je proživljavao novi procvat. otvoren je Legoland, kockice su se kupovale kao lude pa su odgovorni načinili grešku i dopustili dizajnerima da se razmašu do neviđenih granica.

Lego priča o uspjehu

U kratkom razdoblju broj dizajna kockica popeo se sa 7000 na 12.400. Troškovi proizvodnje narasli su za dvostruko, a potražnja nije bila ni upola tolika. No, umjesto optužbi kompanija je u praksu uvela nov način odlučivanja. Svaki prijedlog dizajna morao je proći glasovanje. Lego danas ponovno ima oko 7000 dizajniranih kockica.

Za mlade poduzetnike bitno je znati upravljati brodom ali i da nikada ne smiju podcijeniti zasposlene niti kupce.

Jasna misija

Misija ove kompanije glasi: ‘Naša primarna uloga jest inspirirati i poticati djecu na razvoj, kreativnost i sistematičnost kako bi oslobodila svoj potencijal u stvaranju vlastite budućnosti.’ Kada to pročitate zvuči savršeno jednostavno.

Ukoliko namjeravate pokrenuti tvrtku svakako si dajte vremena za razvoj vlastite izjave o misiji. To je kamen temeljac vaše tvrtke i pomoći će vam da zadržite pravi smjer dok će vas po iznesenim vrijednostima pamtiti vaši klijenti. Desetljećima.

A vi? Da li ste se igrali Lego kockicama?

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>