Search
Close this search box.
cool novi logo header
kako biti zdrav i sretan

10 Savjeta kako biti zdraviji i sretniji

Svakodnevno smo zatrpani različitim savjetima što i kako jesti. Svi su odjednom postali eksperti za prehranu!

Moj prijatelj, koji je negdje pročitao kako je veganska prehrana najbolja, odlučio je isprobati takav način prehrane i redovno dijeli savjete kako je taj način prehrane najbolji. Kolega, je pak na paleo dijeti, i on me uvjerava kako je upravo ‘to’ ono što bi svi trebali prakticirati.

Moje skromno mišljenje je, da svaki pojedinac mora najprije upoznati svoje tijelo i naučiti ‘čitati’ poruke koje mu šalje, od prehrane, tjelovježbe do izbora ljudi koje ćemo pustiti u naš emotivni krug.

.
Ono što slijedi, koliko sam na brzinu mogla odrediti, jest deset savjeta kako biti zdraviji i sretniji. Savjeti koji mogu biti od pomoći svima, bilo oni vegani, ‘paleo-jedači’ ili nešto treće.

1) Izaberite balansiranu prehranu u kojoj će biti proteina, voća i povrća

Ukoliko ste ‘svejed’ izaberite kvalitetne, visokovrijedne izvore proteina kao što je nemasno meso i riba,a ukoliko ste ‘vegan’ svoje proteine namirite iz grahorica i koštunjavog voća.

2) Započnite dan doručkom

Svako jutro bi trebali osigurati energiju za dnevne izazove koji nas čekaju. Upravo tu energiju dati će Vam doručak. Ponekad dajte priliku i ‘zelenom’ smoothiu, odnosno napitku dobivenom blendanjem zelenog  lisnatog povrća  i voća. Hvale vrijedan napitak  posebno u periodu detoksikacije organizma!

3) Ukoliko jedete meso, izaberite ono ‘organskog’ podrijetla ili koje nije zagađeno štetnim tvarima

Osigurajte kvalitetne proteine iz mesa provjerenog proizvođača i uzgajivača, što bi značilo da bi bilo dobro saznati porijeklo mesa, odnosno da li je uzgajivač koristio hormone za poticanje rasta životinje, antibiotike ili nitrate. Unosom ovako tretiranog mesa u naš organizam može doći do razvoja raznih alergija ili bolesti.

4) Kupujte cjelovite namirnice

Cjelovita namirnica je ona koja nije prošla brojne procese prerade. Dugačak  je popis hranjivih tvari koje unosimo ovakvom namirnicom uspoređujući ih s namirnicama koje se prerađuju i tako nas samo ‘hrane’ praznim kalorijama.

5) Birajte ‘pametne’ zaslađivače

Ponekad  se počastite slatkišima iz vlastite kuhinje. U izradi istih koristite med, kokosov šećer, steviju ili sladove biljaka (rižin, kukuruzni slad).

6) Nastojte vježbati četiri puta tjedno po 30 minuta

Tjelovježba je jedna od metoda detoksikacije organizma, što uključuje i ‘stress free’ efekt. Prilagodite tjelovježbu svojem organizmu, ukoliko se ne možete ‘znojiti’ u fitness centru, odaberite jogu ili hodanje ‘žustrijim tempom, pozitivan efekt neće izostati!

7) Posvetite pažnju Vašoj probavnoj cijevi

Proces probave podrazumijeva i eliminaciju neprobavljivih (nekorisnih) tvari iz našeg tijela. Ukoliko imate problema s eliminacijom, obogatite Vašu prehranu vlaknima iz voća, povrća i /ili žitarica. Probajte mljevene sjemenke lana ili psyllium, dvije namirnice blagotvornog djelovanja na proces probave

8) Dišite punim plućima

Nastojte naučiti ispravno (duboko ) disati. Satovi joge ili meditacije su izrazito korisni kako bi Vas naučili kako pravilno disati što također poboljšava detoksikaciju organizma.

9) Pripazite na kozmetičke proizvode

Izbjegavajte kozmetičke proizvode i proizvode za higijenu koji su prepuni štetnih tvari. Čitajte deklaracije ili ako niste sigurni kupujte brendove koji su deklarirani kao prirodna kozmetika

10) Smijte se više, volite i osjećajte se voljenim!

Da, zaista djeluje!!!

[divider]O AUTORICI [/divider]

 

Alenka Brozina

Dr. Alenka Brozina, specijalist internist, zaposlena je opatijskoj Thallassotherapiji. Duži niz godina bavi se sportskom kardiologijom, funkcionalnim testiranjem sportaša i dijetoterapijom. U slobodno vrijeme proučava kliničku fitoaromaterapiju. Kao liječnica, naglasak stavlja na holistički (cjelovit) pristup čovjekovom zdravlju.

Voditeljica je Udruge Centar Adenium čiji je cilj promicanje kliničke fitoaromaterapije i holističke medicine.

Alenka Brozina