Search
Close this search box.
cool novi logo header
48sati Graz

48sati za Graz – taman sve stignete!

Kada čujemo riječ Graz, generacije pomisle na prašak, kavu i shopping. Krivo! Ovaj predivni austrijski grad ima puno više za ponuditi, a osobito u ovo zimsko vrijeme


Budete li kojim slučajem na raspolaganju imali 48 sati za obilazak Graza, ispunit ćete vrijeme raznolikim doživljajima. Štoviše, poželjet ćete još! Za ljubitelje muzeja, galerija i kazališta Graz nudi mnogo. O tome govori podatak da je 2003. godine proglašen europskim glavnim gradom kulture. Zbog  svog neobičnog stila i naziva Friendly Alien vjerojatno ćete od mnoštva izbora poželjeti posjetiti ili barem vidjeti muzej suvremene umjetnosti Kunsthaus.

Nedaleko od muzeja nalazi se još jedna arhitektonski neobična gradnja na rijeci Mur – Murinsel. Riječ je o umjetnom, [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/12/Murinsel_Acconci_0.jpg#”]čeličnom otoku dugačkom 50 metara[/lightbox] koji svojim oblikom podsjeća na školjku i pruža dovoljno prostora za kafić, dječje igralište i kazalište.

Svakako preporučujemo da ovdje napravite pauzu i nešto popijete uživajući u ugodnom ambijentu. Sljedeći cilj svakako bi trebao biti Schloßberg koji se također nalazi u blizini Kunsthausa i Murinsela. Schloßberg je utvrda smještena na brežuljku, na visini od 474 m te čini jezgru starog dijela Graza. Na utvrdu možete doći dizalom, uspinjačom ili pješke. Svaki metar šetnje odaje Vam nevjerojatan pogled na Graz! Na vrhu Schloßberga nalazi se simbol Graza – Uhrturm odnosno poznati sat-kula. Ne zaboravite ovdje okinuti koju fotku za uspomenu, iako ćete vjerojatno morati malo čekati da dođete na red jer se svi žele tamo fotkati. Budući da ste se možda već umorili, preporučujemo večeru u jednom od restorana koje tu možete naći, a nakon toga odmor.

Hauptplatz Graz glavni trg
Hauptplatz

Sljedeći dan ponovno Vam treba puno energije za šoping avanture po Grazu. Znamo da posjet Grazu bez toga ne može proći. Preporučujemo šoping u gradu, a ne u nekom od šoping-centara jer su osobito u ovo predbožićno vrijeme puni. Oko glavnog trga – Hauptplatza – nalaze se vjerojatno svi dućani koji će Vam trebati. Ujedno pored šopinga uživajte u jedinstvenom adventskom ugođaju.

Ispred gradske vijećnice svake godine krajem studenog nastaje simpatično malo selo, odnosno mnoštvo štandova s kuhanim vinom i austrijskim delicijama te veliki paviljon u kojem se održavaju razne priredbe. Nedjeljom je paviljon rezerviran za mališane, no sigurni smo da i Vi veliki možete uživati. Naručite jedan [lightbox link=”Gluhwein Graz #”]Glühwein[/lightbox] i uzdravlje!

 

Autorica: Marina Rajič, profesorica njemačkog i engleskog u školi stranih jezika Smart

.

[divider]Ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’ [/divider]

Smart škola stranih jezika

 

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

Smart&Cool

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.