Da li razgovarate sa Siri? Evo 10 cool prijedloga što će učiniti za vas…

Siri osobna sistentica naredbe za siri
Siri osobna sistentica naredbe za siri

Što sve može ‘teta’ u telefonu – kako je zove moj šestogodišnji sin koji ju je nedavno nakon niza pokušaja uspio natjerati da ga odvede na stranicu www.lego.com?

Prije dvije godine postala sam ponosni vlasnik svog prvog iPhone 4S. Razne mogućnosti i aplikacije pametnog telefona koji je osvojio milijune diljem svijeta brzo su me pretvorile u obožavateljicu. Međutim, od svih njih najdraža mi je Siri – moja osobna glasovna asistentica koja mi se redovito sama uključuje u raznim situacijama (jer ne po običaju zaključavam telefon).

Siri ne razumije baš ništa na hrvatskom i vjerojatno će u puno navrata krivo shvatiti vaš pidgin english, ali to ne zaustavlja mog dragog da (prema njegovim riječima) razgovara s njom cijele noći. Moj šestogodišnji sin, također je fasciniran s ‘tetom’ u telefonu i super mu je kad mu po želji otvori lego.com stranicu. I to tek onda kada konačno shvati njegovu naredbu.

Naime Siri ima samo jednu manu, a to je da vas može krivo razumjeti. Zato, kada želite da Siri napravi nešto za vas, budete kratki, jasni i čak bi rekla otresiti. Nema tu tona na koji morate paziti ili previše imperativa koje možete koristiti. Siri će vas najbolje razumjeti kada koristite naredbe poput:

• Find….

• Call…

• Take note…

Siri je iznimno brza u otvaranju aplikacija, ali i u podešavanju alarma, preuzimanju bilježaka, nazivanju željenih brojeva ili pretraživanju. Ona vam može reći rezultate sportskih događaja i pomoći prepoznati otrovne biljke. Siri zna koliko kalorija ima hrana koju jedete, ali vam može i ispričati priču. Uglavnom, Siri može svašta.

A evo i liste 10 supercool stvari ili naredbi koje Siri može učiniti za vas:

 1. Može tvitati ali i promijeniti vaš status na Facebooku. Jednostavno joj recite ‘Tweet: Motivation is what gets you started. Habit is what keeps you going…’ ili update Facebook… I ispred vas će se pojaviti tekst koji možete potvrditi kao svoj novi tweet tj.post #Cool

2. Osmisliti vašu novu lozinku. Ako kažete ‘Wolfram password!’ Siri će vam dati sigurnih 8 znakova koji mogu postati vaša nova lozinka.

3. Zvati vas smiješnim imenom… Siri možete zatražiti da vas zove nekim vama #cool imenom, naredba je: ‘Call me Mr. Cool from now on.’ i ona će vas tražiti potvrdu: ‘You would like me to call you: Mr. Cool?’ Potvrdite i voila. Siri će vas zvati baš tako!

4. Naučiti vas Morseovu abecedu. Da, da, Siri i to zna! Samo pitajte: ‘What is Morse code for…?’ I dobit ćete odgovor, koji vjerojatno neće znati interpretirati (baš kao ni ja).

5. Probuditi vas nakon popodnevne sieste: ‘Can you wake me up in 20 minutes.’ Odgovoriti će vam da je za vas namjestila alarm u traženo vrijeme.

6. Pomoći vam u matematici. Siri je naime prava matematičarka, stvorena za srednjoškolce (samo što pitanja moraju biti in ingliš pliz).

7. Podsjetiti vas da nekome čestitate rođendan, napravite servis na autu ili da na putu kući za sat ili dva kupite mlijeko.

8. Biti vaša nutricionistica. Samo recite ime namirnice i iza nje riječ ‘nutrition’ i dobiti ćete kalorijsku vrijednost, kao i cijelu nutritivnu tablicu. Čudesno!

9. Naučiti kako da izgovara vaše ime ili ime nekog od vaših kontakata. Moje ime (Barbara) joj nije problem, ali kad želim nazvati Ivana, dosada sam morala reći: Ajvan. Siri jednostavno treba reći: ‘That is not how you pronounce (ime kontakta)’. Siri vas potom pita za pravilni izgovor.

10. Promijeniti postavke za vas. Meni je najdraža ona kad joj kažem: ‘Siri change the settings to do not disturb.’

Donedavno jedna i jedinstvena, ali ne više. Siri je dobila konukurenciju. Ime joj je Cortana. Radi se o Windows inačici asistentice koja na sve moguće načine želi biti bolja od Siri. Cortana se hvali da može povezati vaše interne (kontakte, kalendare i sl.) s eksternim informacijama (npr. prometom) i tako vas upozoriti da zbog gužve krenete ranije na zakazani sastanak. Uglavnom, trudi se i to jako!

Meni se njeno ime ne sviđa, Siri mi je nekako zabavnije. Kako god bilo, Siri je kao prva prava glasovna osobna asistentica stvarno super cool. Cortana može biti i bolja, ali prva se uvijek pamti, a za mene je prva bila i ostala, Siri.

More from Barbara Strelar
Idem na svoj prvi polumaraton, mislite da me trese trema?
Da razmišljam o tome kako ću pretrčati 21 km? Ne! Nevjerojatno, ali...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.