Search
Close this search box.
cool novi logo header
najbolji hamburger u zagrebu American Bar Papas

American bar Papas: Najbolji hamburger u Zagrebu

Papas – ime sugerira na instituciju i nadam se da će tako i ostati. Ovo je bez sumnje jedan od najboljih hamburgera koje ste mogli pojesti u Zagrebu desetljećima unazad


Na Tuškanac se već neko vrijeme hodočasti u Američki bar na hamburger na, navodno, najbolji hamburger u Zagrebu. Gotovo da ne prođe ni jedan dan, a da netko od mojih prijatelja na društvenim mrežama ne najavi svoje hodočašće u Tuškanac 1. American bar Papas, malo iza ulaza u staro kino idealno je mjesto u gradskom središtu da neopterećeno i u opuštenoj atmosferi zamolite bolju polovicu da vam pomogne podići rukave na košulji i da nakon šetnje ili napornog dana u uredu krenete u pravi boj.

Hamburger Papas - American bar Papas
Tri, četiri, sad… Foto: CoolKlub

DOJAM PRVI

Hamburgeri u American baru Papas teški su kao vrag. Ne mislim teški za želudac nego na njihovu gramažu. Naime, već sam zaboravio kako je to u rukama držati pravi, fino pečeni komad okruglog komada mesa. Tabletice u McDonaldsu ne konzumiram. U iznimnim prilikama obamrlosti od gladi kada me sram ući u čevabdžinicu jer ne mogu dočekati svoj red zatražim pomoć u usputnim pečenjarama, a Zdravljak na početku Tkalčićeve (za one koji ga se sjećaju; imao je dva ulaza Tkalčićeva i Radićeva) zatvorio se prije XY godina kada je vlasnik zaključio da mu je lakše prodavati cipele umjesto hamburgera.

INTERIJER

Onako, pravi Born in the USA, rekao bi The Boss. Bilo je sličnih pokušaja da se Zagrepčanima ponudi američki doživljaj ali su neslavno propali ili se muče s tom svojom idejom. U Papasu je konzumerizam odvrnut na najjače – kako i priliči imenu – čak im je i božićno drvce ukrašeno limenkama Coca-Cole. Detalji su birani. Sve ima smisla, a našem malom mišu posebno su se svidjeli držači za jakne – mali Lego čovječuljci. Klupe po čoškovima su u stilu američkih dinnera i poprilično su udobne. Stolovi nisu naslagani jedan na drugome i starno se možete posvetiti svom poslu. Ah da i plazme i tekme uokolo (ali tko da ih gleda kada pred sobom imaš mesnu neman). Terasa je u ovo doba godine svedena na minimum ali nesumnjivo da je zbog položaja jedna od najboljih u gradu.

american bar papas1
Oznaka za burger – najveća s razlogom Foto: Facebook fun page Papas.hr

DOJAM DRUGI

Usluga je bila ljubazna i OK, brzo smo dočekali naručeno. Dva hamburgera (Papas i regularni), cheeseburger, pileći wrap, salatu sa sirom i dvije porcije krumpirića. Cijelo vrijeme u baru je zamjetan pomalo zaboravljen miris fino pečenog mesa. Ne znam za vas, ali meni je to OK. To je ‘The miris’ kakvog očekujem na mjestu poput ovoga. Hamburger je bio odlično pečen. Izvana taman, a nježna roskasta boja u samom središtu samo me podsjetila da je netko u kuhinji promatrao moj komad mesa. Ili ga nije promatrao ali je svakako znao što radi. Sastav u hruskavom finom pecivu bio je svjež i hrskav, a ne oparen kako to obično biva i stvarno je nepce zahvalno jer te fino iznenadi svaki ugriz u tu sočnu okruglu neman.

U Papas trebate ići gladni i nećete se pokajati. Jedini minus koji sam zapamtio je poprilično mala, da ne kažem mikroskopska verzija krumpirića. Stvar je u tome da su onako genuin i žao mi je da ih nije bilo više. S druge strane salata je bila obilna i svježa. Valjda je u pitanju omjer svoga troje i tu se uistinu nema što loše reći. Sir u cheesu osjetite za stvarno – nije samo kulisa. Wrapovi s finim komadima piletine na visini zadatka ali u srazu sa hamburgerima padaju u drugi plan.

DOJAM TREĆI

Cijene su više nego OK. Kada se usporede sa hamburgerima na akciji ‘7 kuna za nešto/ništa’ pa sve pomnožite s ugodom, osjećajem da niste pojeli komad vakumiranog džona s cipele iz kineske provincije Yoaosigameni, nego pravi, po svemu osjetni, komad mesa, koji je netko pripremio, začinio, malo opustio pa ga servirao u više nego ugodnom ambijentu – svaki zalogaj vrijedi svake kune. Papas nema svoj web nego Facebook stranicu na kojoj iz nekog razloga ne navode cijene. Čini mi se da su taj posao namjerno izostavili kako bi ljudima dali da se prvo uvjere u njihovu uslugu (prije nego sude o cijenama). Meni je to OK.

COOL TOUCH

Ideja da se piće servira u staklenkama poput onih od džemova Dide bože i sličnoj ambalaži drugdje možda ne bi imala smisla ali u slučaju American bara Papas ideja nam se činila precool. Isto tako na izlazu smo primjetili i Zastavu 750. Crveni fićo blistao je u svom svojem sjaju pa smo o Papasu pričali i nakon obroka, a to znači da vlasnici rade dobar posao. Super dan!

P.S.: Idući puta na meniju će biti i choco brownie koji sada jednostavno nije stao.

Vezana tema:

Najbolji hamburgeri u Zagrebu: Burgeraj

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>