Search
Close this search box.
cool novi logo header
banksy

Banksy i dalje nepoznat, ali je novi hoax o njegovu uhićenju zavarao mnoge (kao i nas)

Prva pomisao: Vidiš, vidiš, policija u Londonu hapsi i nedjeljom pa se zbog toga nitko ne buni…

UPDATE 02. 03. 2015.: Kontaktirala nas je ekipa s portala Artsy.net i uputili nas da je upravo upogonjena posve nova stranica s hrpom zanimljivih stvari o Banksyu. Možete ih pronaći na artsy.net/artist/banksy

Iskreno, onako, na prvu i mi smo pomislili da su ga uhitili (vjerojatno zbog mozga ispunjenog najnovijim uhićenjem, znate već koga) ali ne, vijest o uhićenju slavnog umjetnika ‘kojeg nitko dosad nije vidio’ još je jedan hoax. ‘Banksy je dobro i radi’, izjavio je njegov PR Jo Brooks za Independent. Svejedno, vijest o pretresu stana i uhićenju poznatog umjetnika prevarila je Internet.

Izmišljenu/podvaljenu priču o uhićenju slavnog britanskog umjetnika Banksya, objavio je američki National Report, naglašavajući da je njegov identitet konačno otkriven te da je uhićen u Londonu pod optužbama za ‘vandalizam, urotu, reketarenje i špijunažu’.

Priča kaže da je policija tijekom pretresa u Banksyevu stanu pronašla ’tisuće novčanica’ te ‘nove vandalske planove’ skupa s osobnom iskaznicom koja pripada Paulu Homeru, 35-godišnjaku rođenom u Liverpoolu.

Nasjeli su mnogi što i nije čudo. Kroz cijelo (lažno) izvješće fino se provlače keywordsi koji opisuju Banksyev rad. Vandal – zbog njegovih čestih grafiti intervencija (koje se, baj d vej, prodaju po paprenim cijenama od nekoliko stotina tisuća dolara, a kupci sami moraju pronaći način kako da ih prevezu kući. Što s fasadom neke zgrade, priznat ćete, ispada jako teška misija…) Pa sve do krivotvorenja i pronađenih novčanica:

Naime, tijekom karnevala u Londonu 2004. godine u općem metežu na Nothing Hillu, netko je među ljude, poput konfeta, razbacao desetke kvazi novčanica od 10 funti na kojima je umjesto kraljice bila princeza Diana, a umjesto ‘Bank of England’ pisalo je ‘Banksy of England’.

U općem karnevalskom ludilu rijetki su obraćali pozornost, oni prisebniji profitirali su, jer kada se pročulo o čemu je riječ na eBayu su se ‘Banksyeve novčanice’ prodavale za 200 funti – po komadu!

Dakle, ako znate kako se najčešće čitaju web tekstovi (napreskokce) nije čudo da se i stanovita Louise uhvatila u mrežu pa na Twitter profilu u čast obrane lika i djela umjetnika sasula drvlje i kamenje po londonskim plavcima:

You have to be kidding me, @metpoliceuk. Banksy? There are so many criminals out there, Banksy? The great artist?

Louise Mensch (@LouiseMensch) October 20, 2014

Nakon što su je obavijestili da je riječ o podvali Louise se ipak ispričala policiji:

OK. Apparently it’s bullshit. Sorry @metpoliceuk#Banksy

Nije jedina. Sve u svemu, reklo bi se: Nek’ institucije rade svoj posao…

Vezana tema:

Banksya pratimo već neko vrijeme, pogledajte kako su neki profitirali kupujući u New Yorku njegova djela za 60$, a da za to nisu imali pojma.

 

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>