Search
Close this search box.
cool novi logo header

Dobiti posao je prošlost, sada ga treba osvojiti!

Kako možete dobiti nešto za što se borite rukama i nogama i za čime tragate mjesecima? Vraga ste ‘dobili posao’. U toj silnoj konkurenciji vi ste ga osvojili!


Slikovito rečeno utrka za poslom danas izgleda ovako: zamislite utakmicu na kojoj za istom loptom trče Blanka Vlašić, Ćilić, Luka Modrić, portir i tajnica kluba. Cilj im je svima isti. No, tko će zabiti gol? Modrić? Ne nužno! Kandidat koji bi to mogao mora biti strastveniji, brži, snažniji i samouvjereniji od ostalih. Mora imati strast i želju za osvajanjem tri boda.

Vojska nezaposlenih dahće za vratom. Svi se javljaju na sve moguće natječaje za posao. Kolegica koja je nedavno ispitivala kandidate žalila se da joj se za posao PR managera javio taksist bez ikakvih referenci.

Stolar bi bio vozač, zubar bi se okušao u marketingu, a netko iz marketinga javlja se za tele-prodaju, a svi skupa misle da mogu biti novinari.  Stručnjaci tvrde: kriterija gotovo da i nema.  Svak tko je barem jednom postavio oglas na Facebooku ili Google adwordsima smatra se stručnjakom za internet marketing i oglase. I tako redom. Primjera je bezbroj.

Analogno tome poslodavci smišljaju sve kompliciranije natječaje za posao kako bi u tom gulašu pronašli savršeni komadić sočnog mesa. No, tanjur češće završi u košu za smeće. Umjesto slasnog zalogaja čeka ih stoput grijana juha  pa se čudimo njihovim [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/06/hatejobhunting1iv01.jpg#”]čudnim receptima[/lightbox] po kojima slažu oglase za posao.

Kompletan sistem se okrenuo naglavačke.

Uz neke dijelove iz IT sektora, danas jedino konobari i kuhari imaju kakvu takvu nadu i to samo zato jer vjeruju prirodi, kalendaru i početku turističke sezone. Ako se uspiju zaposliti uspjet će preživjeti do idućeg ljeta i tako u krug.

E sad recite, da li i dalje vjerujete u rečenicu: ‘Dobio sam posao’ ili smatrate da ga ipak morate [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/06/Valentino-Rossi.jpg#”]osvojiti[/lightbox]?

Slobodno komentirajte ovu moju ideju, jako me zanima što mislite o ‘osvajanju posla’.

Vezane teme:

Kako napisati dobar životopis

 

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>