Search
Close this search box.
cool novi logo header
elon musk

Elon Musk: Vođa kojeg bi zaposleni slijedili i u pakao

… i to s Coppertoneom u ruci! Malo smo se pozabavili likom i djelom vizionara od kojeg bi trebali učiti svi, a pogotovo vlasnici kompanija i poduzetnici


U doba krize izrazito je važno kako se vlasnik tvrtke postavlja prema svojim zaposlenicima. Ne govorimo o strogoći već o načinu prezentacije i jasnim komuniciranjem stavova – kako prema tvrtki koju stvara tako i njenim zaposlenima. Uspjeh u tom smislu možda je i važniji od prosječne visine osobnog dohotka (zapravo, gotovo sam u to siguran, ali to je moj osobni stav). A Elon Musk, o kojemu se proteklih dana govori jako puno, u ovom je području (kao i u mnogim drugima) pravi majstor.

Prvi posao vrijedan 307 mil.$

Ovaj 42-godišnjak napustio je fakultet nakon samo dva dana i osnovao Zip2, tvrtku koju je 1999. prodao danas ugašenom pretraživaču AltaVisti. U vrijeme booma .com tvrtki za nju je utržio respektabilnih 307 milijuna dolara. Tim novcem godinu poslije sufinancirao je projekt PayPal (plaćanje putem interneta). U tom poslu zaradio je milijardu i pol dolara (eBay).

Obzirom da stalno ističe da je njegov san odlazak na Crveni planet i ugovor s NASA-om, 2002. godine otvara svoju treću tvrtku, Space Exploration Technologies ili SpaceX, koja se bavi unapređivanjem raketne tehnologije. Musk je i suosnivač [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/08/Tesla-Motors.jpg#”]Tesla Motorsa[/lightbox] (32 posto dionica), što se procjenjuje na 5,6 milijardi dolara.

Nema sumnje da je u pitanju vizionar i vrlo snažna osoba. No, vizionarstvo je jedno, a povezivanje s ljudima nešto sasvim drugo. I evo što ga čini pravim vođom svog plemena (zaposlenih u tvrtkama):

Zaposlenica SpaceX-a, Dolly Singh  je na mreži Quora odgovorila na pitanje ‘Kako je raditi s Elonom Muskom’: U svom odgovoru opisala je [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/08/lansiranje.jpg#”]prvo lansiranje[/lightbox] u SpaceX-u, prilikom čega je bilo problema što je utjecalo na moral u kompaniji. Odmah nakon lansiranja, piše Singh, Musk se osobno obratio zaposlenicima:

Motivator bez granica

“Znali smo da će biti teško, na kraju krajeva to jest raketna tehnolgoija”, rekao je i potom naveo barem šest zemalja kojima je podvig lansiranja rakete u svemir propao, a koji su njegovi zaposlenici uspješno izveli toga dana, problemima unatoč.

“Moramo se sabrati, zadići rukave, otresti prašinu i krenuti dalje jer imamo jako puno posla. Što se mene tiče ja nikada neću odustati ili otići. I stvarno to mislim.”

Singh na ovo piše: “Poslije takvog govora, mislim da bi ga većina nas pratila do vrata pakla, k vragu čak bi se namazali u uljem za tamnjenje. Bio je to najimpresivniji govor koji sam čula ali i pokazatelj svima nama kako funkcionira pravi vođa. U samo jednom trenu energija u cijeloj našoj zgradi podigla se sa razine očaja u nebeske visine. Ljudi su se pokrenuli, odlučniji no ikad prije i svi skupa bili smo fokusirani na ono što dolazi. Nitko nije gledao unatrag.”

Nikad zadovoljan

Singh je dodala da raditi sa Muskom nipošto nije savršeno iskustvo. “Nikada nije zadovoljan sa sobom tako da nikada nije zadovoljan s bilo kime u njegovoj blizini. Stalno probija granice i jednostavno tjera ljude oko sebe da učine to isto”.

“Izazov je u tome što je ono poput stroja, a mi ostali nismo. Tako da, ako radite za Elona morate prihvatiti tu činjenicu. Nije sve med i mlijeko. Ali upravo je u tome stvar, raditi s njime i uz njega i na taj način – ne možete svugdje. I vrijedno je svake kapi krvi i znoja.”

Singh je inače voditeljica ljudskih resursa zadužena za pronalaženje novih talenata za tvrtku SpaceX. Iz toga proizlazi da će o svojemu šefu govoriti na najbolji mogući način. No, na tekst je odgovorio još jedan komentator koji je s Muskom surađivao u Tesla Motorsu. Ni on nije propustio istaći Muskove [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/08/komentator.png#”]vrijednosti[/lightbox]: “On je vizionar i nevjerojatno je pametan. Fokusira se na rješenja i izvršenje plana. Nitko u Tesli nije bio više ‘u igri’ od Elona.  Slijedio bih ga uvijek… ”

Eto, ovo bi trebala biti mantra svakog poduzetnika. Zamislite da imate ovakvog cool poslodavca? Što bi napravili?

Cijeli tekst Dolly Singh.

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>