Search
Close this search box.
cool novi logo header
putovanje u Carcassonne

Umjesto u Pariz zakažite putovanje u Carcassonne

Ovo je samo za dobre poznavatelje jer najveći utvrđeni grad u Europi predstavlja cool odabir: hrana, vino, znamenitosti, dobre cijene… Sve je tu!

Kad pomislimo na Francusku većini nas je prvo na umu putovanje u Pariz. U želji da se odmaknem od klasičnog, već viđenog predloženo mi je da posjetim najveći utvrđeni grad u Europi – Carcassonne. Prva pomisao bila je: a gdje je to, što se tamo uopće ima za vidjeti?

Putovanje u Carcassonne najlakše se može opisati kao povratak u prošlost, probuditi dijete u sebi i razbuditi maštu.

Grad je smješten na potezu od Toulousea prema Sredozemnom moru. Danas se smatra jednim od najočuvanijih gradova okruženih zidinama koji datiraju još iz antičkog doba. Grad okružuju zidine u 2 prstena iz doba Rimskog carstva.

Carcassonne grad utvrda
Carcassonne grad utvrda   Foto: Wiki

Unutar zidina, nalazi se prekrasan dvorac obitelji Trecavel iz 12. stoljeća. Sve do 18. stoljeća, kada je predviđeno njegovo rušenje, dvorac je bio neosvojiva vojna tvrđava, ali zahvaljujući tadašnjoj vlasti spriječeno je tadašnje rušenje i je započela obnova.

Na gradskim zidinama vrlo je lako uočljiva razlika gradnje u dva perioda. Srednjovjekovni dio građen je od crvene cigle, dok je drugi dio iz doba Rimskog carstva. Jedan od tornjeva i danas je poznat kao Toranj inkvizicije jer je poslužio katoličkoj inkviziciji.

U današnje vrijeme, prostor iznutra je iskorišten za Muzej torture (Musee de la Torture). Ovaj prekrasan grad UNESCO je 1997. godine dodao na Popis svjetske baštine.

Ulaz u samu utvrdu se ne naplaćuje, dok se naplaćuju ulaznice za muzeje  i dvorac. Cijene su umjerene te se ulaznice mogu kupiti za manje od 10 € ovisno o mjestu koje posjećujete.

Ako se odlučite posjetiti ovaj prekrasan gradić u Francuskoj, a mišljenja smo da bi vam se svakako trebao naći na popisu, više je mogućnosti kako možete provesti dan. Osim spomenutog dvorca i muzeja možete se jednostavno odlučiti za šetnju gradom, uživanju u povijesti, romantičnu vožnju kočijom kroz grad ili posjetom jednoj od mnogobrojnih suvenirnica.

Za gurmane među vama, preporučujemo posjet nekom od restorana gdje uz vrlo prihvatljive cijene od 20 € možete uživati u tradicionalnoj francuskoj kuhinji i vinu.

Francuska

Ako ste u mogućnosti posjetite ovaj gradić na jesen ili u ljetno doba kada se tamo održava festival koji se smatra najvažnijim kulturnim događajem u južnoj Francuskoj. U čitavom gradu u tom periodu odvijaju se različita kulturna i zabavna događanja te koncerti poznatih izvođača. Većina događanja na festivalu za sve posjetitelje je besplatna te ako ste u mogućnosti svakako iskoristite priliku.

Povijest ovog prekrasnog gradića stara je više od 2000 godina, a svake godine bilježi sve veći broj turista koji ga posjećuju. Zašto i vi ne biste bili jedan od njih?

Autorica: Ana Meštrović.

Ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’

Smart škola stranih jezika

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

Smart&Cool

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.