Search
Close this search box.
cool novi logo header
Govorne smetnje i disgrafija

Govorne smetnje i disgrafija: Pametnica je cool aplikacija za poticanje dječjeg razvoja

U porastu je broj djece s govornim smetnjama, a uz pomoć Pametnice moguće je prevenirati taj ozbiljni društveni problem. Autorica je majka djeteta s teškoćama u razvoju

Kratko i jasno: jedina svrha web-aplikacije Pametnica je poticanje kreativnosti djece i pojednostavljenje priče roditeljima inače osuđenima na potragu za korisnim (i skupim) materijalima koje bi mogli podijeliti s djetetom (već od 3. godine života).

Materijali koje nudi pametnica osiguravaju elemente koji dokazano stimuliraju mentalni razvoj djece, ali i specifične vježbe koje razvijaju koordinaciju pokreta i motorike te tako sprječavaju poremećaj koncentracije i pažnje u kasnijem periodu života.

Sve što trebate (ako ste roditelj ili predavač) jest to da preuzmete materijale na svoje računalo, isprintate ih i izradite predloške za igru s djecom. Obuhvaćene igre potiču:

  • rani jezično-govorni razvoj
  • rani razvoj predčitalačkih vještina
  • matematičkih vještina
  • razvoj fine motorike
  • koncentracije
  • grafomotorike
  • logičkog mišljenja
  • funkcionalnog znanja i kreativnog mišljenja

Tko je autor, pitate se?

Irena Orlović, inače urednica u nakladničkoj kući Harfa, ideju za aplikaciju dobila je kroz rad sa svojom kćeri koja je dijete s teškoćama u razvoju.

Iako su liječnici dali ‘mračne’ prognoze, zahvaljujući predanom radu na djetetovim emocionalnim, kognitivnim i motoričkim sposobnostima u ranoj formativnoj fazi ostvaren je izniman napredak.

Djeca najbolje uče igrom, a kad sam uvidjela da na tržištu nedostaje kvalitetnih i cijenom pristupačnih stimulativnih igara koje potiču rani intelektualni razvoj, došla sam do ideje da napravimo Pametnicu. Projekt se temelji na znanstvenim istraživanjima koja govore da inteligencija nije u potpunosti nasljedna, već dobrim dijelom ovisi o ranoj stimulaciji’, pojasnila je Orlović.

Ističe da se u dobi do 7. godine života razvije se čak 70% neuronskih veza (sinapsi) izravno odgovornih za intelektualne sposobnosti, a ovisnih o stimulaciji. Naime, razdoblje do 7. godine najvažnije je razdoblje za razvoj mozga budući da se u tom periodu mozak najintenzivnije razvija i oblikuje kroz iskustvo, a izostanak rane stimulacije može uzrokovati određene razvojne teškoće i otežano savladavanje školskog gradiva.

U porastu je broj djece s govornim smetnjama, disleksijom, disgrafijom, a uz pomoć Pametnice moguće je prevenirati taj ozbiljni društveni problem

Materijali su pomno osmišljeni uz pomoć vrhunskih stručnjaka iz određenih područja te kvalitetno grafički oblikovani, uz originalne ilustracije. Dio materijala temelji se na učenju dr. Ranka Rajovića, predsjednika Odbora za darovite svjetske Mense i njegovu programu o razvoju IQ-a u djece koji jača funkcionalno znanje i razvija kreativno mišljenje.

Za kraj, Pametnica je osvojila nagradu stručnog žirija Zagrebačke banke u kategoriji „Moja kreativna crta“, čija je svrha poticanje kreativne industrije. Zahvaljujući natječaju planira se unaprijediti ovaj projekt. Dosad je naime bilo potrebno printati radne liste i predloške za edukativne igre, što je nekim odgojiteljima i roditeljima stvaralo određene barijere, pa se za 2015. godinu planira proširenje projekta u tiskani oblik, što bi korisnicima olakšalo rad s djecom.

CoolKlub će i dalje izvještavati o Pametnici jer obožavamo ovakve projekte.

Vezane teme: 

Sve važnosti redovite fizičke aktivnosti kod djece

Igru amo! Ovo su jako COOL igračke za klince i iz Osijeka su

Upisi u školu: Zašto je Finska najuspješnija u EU

Barbara Strelar