Search
Close this search box.
cool novi logo header
Kako globalno Google gleda zene

Googleovi korisnici globalno ženomrsci, a u Hrvatskoj?

Kampanja UN Woman efektivno je ukazala na globalni stav ugnjetavanja žena, a mi smo provjerili kako bi ona izgledala u Hrvatskoj


Efektna kampanja koju su pokrenule UN Women, a koja je jednostavnim pristupom pokazala kakvo je globalno razmišljanje i stav o ženama, odnosno što bi one morale i trebale ili nikada ne bi smjele činiti, šokirala je javnost. Naime, korištenjem opcije automatskih pretpostavki u Google tražilici, a na temelju globalnih pretraga, kampanja je pokazala niz seksističkih i mizoginijskih izjava koje se stvaraju na globalnom webu.

Potrebno je bilo samo utipkati riječi “women”; “shouldn’t” ili “cannot”, a Google bi izbacio ostatak rečenice baziran na pretragama, točnije pretpostavio što se najčešće upisuje. Pa tako stoji da žene ne mogu ili ne smiju raditi – voziti, glasovati, govoriti u crkvi… Ukratko jad i bjeda čovječanstva nadohvat ruke!

Nevjerojatne oglase kreirao je Christopher Hunt iz Ogilvy & Mather Dubai.

Zatvorili smo oči kada smo sličnu pretragu pokrenuli u Hrvatskoj inačici tražilice. Međutim, na svu sreću, nismo pronašli ni blizu toliko ružnih riječi na račun nježnijeg spola.

zene nikada¸

U sva [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/10/zene4.png#”]četiri slučaja[/lightbox] ispalo je da na ovim prostorima nismo ni blizu toliko seksistički raspoloženi. Barem ne kada je internet u pitanju – istina, pitanje je koliko se bukača ove vrste u nas uopće i zna služiti računalom pa je i vjerojatnost gosrespomenutih rezultata manja.

Osim u jednom slučaju:zene2 I dok smo mislili da je i tu obrnuto, barem za Google, što mislite što muškarce muči? Neke sasvim druge brige:mus2A neki rezultati kao da su izvučeni iz poznate nam knjige ‘Tajni dnevnik Adriana Molea’ autorice Sue Towsend:

muskarci muskarci nikad

Toliko o velikim zavodnicima s brdovitog Balkana…

Što mislite o ovoj temi?

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>