Search
Close this search box.
cool novi logo header
Nova karijera novi posao

Posao: Kako pokrenuti novu karijeru

Amerikanci to zovu reinventing career, a neki od vas to će protumačiti kao: ‘dobio sam otkaz pa tražim novi posao’, i to je u redu, evo kako to činiti na pravi način


Mi nećemo koristiti riječ otkaz nego ćemo koristiti izraz nadogradnja karijere. Ona je ponekad nužno potrebna. Možda se vraćate nakon porodiljnog pa na poslu više ništa nije isto. Ili ste izgubili posao. Ili vaše zanimanje više ne postoji. Ili vas pomisao na radno okruženje i zadatke svakodnevno tjera u očaj.

Bez obzira na godine i motiviranost uopće nije nemoguće da razmislite o nekoj novoj karijeri. Možda i da poduzmete ono što amerikanci zovu: ‘reinventing career’. Svijet ubrzano napreduje i nije realno očekivati da tamo gdje ste danas dočekate mirovinu. Evo što je na tu temu rekao Ben S. Bernake, predsjednik američkih Federalnih rezervi u govoru studentima. Nismo preveli kako rečenice ne bi gubile smisao:

Ben S. BernakeDuring your working lives, you will have to reinvent yourselves many times. Success and satisfaction will not come from mastering a fixed body of knowledge but from constant adaptation and creativity in a rapidly changing world. Engaging with and applying new technologies will be a crucial part of that adaptation. Ben S. Bernanke, predsjednik Federalnih rezervi u govoru studentima, svibanj 2013.

Što sve trebate učiniti da bi ponovo pokrenuli karijeru?

Odlučite se što želite raditi

Danas, više no ikada prije moguće je istinski utvrditi što želite raditi u svojoj karijeri. Samo zato ako ste počeli kao službenik za pultom to ne mora značiti da ćete tako dočekati svoju mirovinu. Ako nemate pojma što bi radili, osvrnite se oko sebe i izdvojite ono u čemu stvarno uživate. Koji vam je hobi? Što vam u životu, osim najbližih, predstavlja najveće zadovoljstvo? Da možete donijeti odluku bez posljedica zapitajte se što bi radili SADA. Kada to utvrdite na jako ste dobrom putu da pronađete posao baš na tom području.

Postavite jasne ciljeve

Jednom kada ste odredili u kojem smjeru želite ići normalno je da ćete afirmaciju poželjeti postići ‘još jučer’. No, to ne ide na taj način.  Kao i uvijek i tu je potrebno strpljenje i dobri temelji. Istražite malo potencijal svog novog posla kako bi dobili punu sliku koliko će vam trebati vremena da postignete to što želite. Odluke ne donosite na prečac. Vaša nova karijera sobom nosi i nova pravila igre. Fleksibilno radno vrijeme, vikendi, putovanja. Sve su to, vama možda nepoznate, karakteristike nekog posla koje na prvu ne vidite, a kojima svakako treba posvetiti vremena i o njima razmisliti.

Pronađite nekoga tko će vas voditi

Ja sam imao sreće pa sam iz novinarstva u PR vode skrenuo uz pomoć svoje bolje polovice. Novinarstvo je počelo gubiti svoj smisao i ulogu u društvu. S godinama sam prikupio jako puno poznanstava u medijima i nisam imao pojma što bi s time. Neki bi platili zlatom moje iskustvo i kontakte koje sam ja uzimao zdravo za gotovo. Dobar mentor i savjetnik te će kvalitete i prednosti brzo vidjeti i usmjeriti vas.

Izgradite nove vještine

Iako se ponekad tako čini, promjena karijere nije nimalo jednostavna ma koliko god se poslovi činili sličnima. Za svaki vrijede drugačija pravila i prava je umjetnost kojom brzinom ćete ih usvojiti. U tom smislu treba se educirati i čitati i promatrati oko sebe. Isto tako vaš stari posao sigurno vam je dao određene prednosti i vještine pred drugima. Dobro je ponekad razmisliti o njima i koristiti ih kad god je to moguće.

To ćete najbolje učiniti tako što ćete na komadu papira zapisati svo svoje radno iskustvo i sve vještine. Usporedite ih s onima koje trebate na novom poslu. Istog momenta vidjet ćete na kojim ste područjima slabi, a koje su vam prednosti. Napišite novi životopis kako bi izdvojili bitno od nebitnog za novi posao. Krenite na tečajeve koji će vam pomoći. Nemate pojma kako je to zabavno.

Budite fleksibilni

Novi početak obično znači i slabiju startnu poziciju na novome poslu. Jako je bitno da to ne shvatite kao degradaciju nego kao priliku. Zamislite: Netko vas na tom poslu treba i netko vam daje povjerenje da odradite neke stvari koje prije možda niste. Zar nije sjajna mogućnost da se na novome poslu okušate bez pritiska? Isto tako ali i jako bitno jest pitanje primanja.

Možda ćete zarađivati manje ali svoj novi dohodak i slabiju poziciju tumačite tek kao manje korake na putu prema novom cilju – boljoj karijeri, zdravijoj radnoj atmosferi i životnoj sreći.

Krenuti iznova u bilo kojoj dobi može biti stresno ali isto tako može biti jako zabavno jer pritom testirate sebe i svoje mogućnosti da i u ovim vremenima pronađete posao i stvorite karijeru na koju ćete istinski biti ponosni!

Jeste li prošli ovaj put? Komentirajte i pomozite drugima da brže donesu pravilnu odluku!

Vezane teme:

Jedina stvar koju morate učiniti na razgovoru za posao

Pustiti ne znači odustati. Točka preokreta

 

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>