Search
Close this search box.
cool novi logo header
hrvatski rolling stone1

Jeste li kupili prvi broj hrvatskog Rolling Stonea?

Kada novine s kioska nestaju brzinom svjetlosti ovo je podvig koji treba cijeniti i CoolKlub svakako navija za ekipu hrvatskog RS-a. No, pitamo mi Vas, da li je ime znak?


Odgovor na pitanje iz naslova: Mi jesmo. Moram priznati da mi je kao konzumentu tiska bilo neopisivo drago što u rukama držim prilično bogat mjesečnik (gotovo 150 stranica) za samo 15 kuna. U doba kada tiskovine s kioska nestaju brzinom svjetlosti svaka čast ovoj hrabroj inicijativi.

Magazin Rolling Stone pokrenut je 1967. u San Franciscu, a osnivač i glavni urednik (tada, ali i danas) jest Jann Wenner. Na izdavanje magazina potaknula ga je ideja da radi časopis koji nije o muzici nego o stvarima koje muzika pokreće. Posrećilo mu se da na naslovnici prvog broja ima fotografiju Johna Lennona, ali već nakon nekoliko godina shvatio je koliko je naslovnica bitna. I opet je imao sreće, zaposlio je studenticu umjetnosti iz San Francisca, Annie Leibovitz. Ona je postavila standarde fotografija za sve naslovnice Rolling Stonea do danas, i to radom za magazin dugih 10 godina u kojima je snimila 142 naslovnice od kojih su mnoge ušle u povijest.

Što se sadržaja tiče omjer strano/domaće je 70:30 i to je sasvim OK, gušt je pročitati. Pomalo me iznenadilo da u ‘našem’ Rolling Stoneu nisam primijetio neko poznatije domaće autorsko ime – kritičara, glazbenog novinara. Da se razumijemo, ne smatram to ni dobrim niti lošim ali iznenadilo me.

Ono što me jako zanima jest smjer u kojem će se ovaj mjesečnik razvijati jer sam glavne teme prvog broja mogao pogoditi i sam: Ex yu scena, Goran Bare i Severina. Rokerski intervju i tema o zvijezdi. Dva antipoda. Sudar (sub)kultura. Prilično ziheraški ali pretpostavljam da su sve čitalačke publike zadovolj(e)ne. Ziheraški pristup ali i lako obranjiv. Ah da, tu je i Frljić.

Da ne duljim, svakako ću kupiti i drugi broj jer iznimno cijenim trud kompletne ekipe da nam za 15 kuna ponudi stranog sadržaja. Držim im palčeve da uspiju.

No, za kraj navodim djelić teksta Hrvoja Horvata, svog prijatelja i velikog glazbenog novinara još iz Vjesnikovih dana koji se na svoj cool način objavljen na portalu muzika.hr osvrnuo na Rolling Stone (i on, naime, ima pravo):

Čudno je koliko umjesto domaće pameti volimo franšize na svim područjima, umjesto legendarne Kviskoteke, Milijunaša itd. Ako razmislimo i sjetimo se, imali smo dobre patente. Listovi poput Poleta ili Starta bili su ‘naš Rolling Stone’, jer su politika, društveno relevantne teme i glazba u njima bile povezane na logičan, prirodni način, kako je to i u (američkom) Rolling Stoneu.

Cijeli tekst Hrvoja Horvata – Ajd čuj ajčjuns; Rolling Stone i Deezer kao teaser

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>