Koliko bi netko mogao preživjeti bez hrane uz uvjet da ima dovoljno vode?

Koliko bi netko mogao preživjeti bez hrane uz uvjet da ima dovoljno vode

Kad si gladan nisi svoj, evo na koje sam pitanje naletio na popularnoj Quori…

Za vrijeme treninga nisam na dijeti ali pazim kada i koliko hrane unosim u sebe. I odmah, da se ne lažemo, za vrijeme treninga ja sam vam u permanentnom stanju gladi. Naravno da ne umirem od gladi ali da se veselim obrocima – naravno. Da me veseli i kockica čokolade – apsolutno. Nevjerojatno je kako ti se nakon nekog vremena tijelo očisti pa i zaboraviš na svakodnevne izlete u kuhinju po Nutellu. U tome mi pomaže novootkriveni matični sok od drijena, ali o njegovim dobrobitima (samo decilitar na dan!) nekom drugom prilikom.

Zašto ovo pišem? Baš kao u podnaslovu, kad si gladan nisi svoj, pa ti na primjer, češće no ikad, za oko zapne poneki post koji ima veze s hranom. Ovaj je znakovit. Naime, naletio sam na pojašnjenje pitanja koje glasi: ‘Koliko bi netko mogao preživjeti bez hrane uz uvjet da ima dovoljno vode’? Nije neka tema za Coolklub ali kad sam već tu prenosim i odgovor:

Zdravo ljudsko biće bez hrane može preživjeti od 45 do 65 dana sve dok se redovito hidratizira (pije vodu). Bez ozbiljnijih posljedica zdrava osoba preživjela bi bez hrane 30 do 35 dana. Nakon toga na koži se počinju dešavati promjene – svrab, crvenilo, proljev i osjetni gubitak na težini. Nakon toga tijelo – kako ste možda već čuli – počinje jesti samo sebe. Prvo masno potom i mišićno tkivo.

Različiti su pak vremenski periodi u kojima netko bez hrane može preživjeti duže ili kraće. Googajte Mahatma Gandhi i vidjet ćete njegovih 17 štrajkova glađu kako bi privukao pažnju na pokret osamostaljenja Indije.

U odgovoru na pitanje s početka posta treba dodati i to da gladovanje nipošto nije ‘painless way to die’. Odnosno bezbolan način umiranja kako se često misli. U stvari, tek na samome kraju javlja se euforija kroz koju tijelo prolazi kada shvaća da je smrt blizu. Da li je u pitanju dar s neba da nas poštedi muka ili igra našeg mozga, nije utvrđeno.

Jasno, ako čitate izvještaje iz WW2 vidjet ćete da žrtve izgladnjivanja prolaze kroz faze ekstremne nadražljivosti kože, svraba, neprestanog proljeva i vrlo bolnog gutanja što ziher nije ‘painless’. U većini slučajeva, smrt dolazi kada organi počnu zatvarati nakon šest do devet tjedana. Obično se srce jednostavno zaustavi.

Autor odgovora na pitanje ‘Koliko bi netko mogao preživjeti bez hrane uz uvjet da ima dovoljno vode’, na Quori je dao Richard Lee Fulgham, pročitajte kompletni odgovor ovdje. Hvala na čitanju!

More from Claudio Kramaric
Kako se dobro pripremiti za 2014.?
Jeste li spremni za Novu godinu 2014.? Iskoristite ove dane za što...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.