Search
Close this search box.
cool novi logo header
Kako izbjeći yo-yo efekt

Kako izbjeći yo-yo efekt? Pet najgorih neprijatelja vitkosti

Trebate eliminirati skrivene šećere, one koje u organizam unosite nenamjerno uvjereni u dobru stvar. Evo kako to učiniti!

Da li ste se ikad pitali zašto ne možete smršaviti ili održati željenu tjelesnu težinu nakon dijete? Vjerojatno je odgovor u skrivenim šećerima koje unosimo nenamjerno u obliku svakodnevnih obroka.

Evo nekoliko savjeta kako izbjeći yo-yo efekt odnosno saznajte gdje su sve skriveni neprijatelji vaše vitke linije i kako se nositi s njima.

1.Slatki i gazirani napitci

Izbor je velik i šarolik: gazirana pića, vode s umjetnim aromama, topli napitci na bazi kavovina, voćni sokovi, ‘energy drinks’, jabučni sok… Da, voćni sokovi se mogu sastojati od umjetnih aroma voća i 100 % zaslađivača dobivenog od koncentrirane fruktoze i opet nositi naziv  voćni sok! Ovakvi napitci su samo jedna od svakodnevnih zamki  koje nam prijete. Od posjeta kinu do fast-food restorana gdje će vas uobičajena doza napitka ‘obogatiti za 300 do 500 kalorija.

Savjet: napravite popis svih napitaka koje pijete. Ukoliko se pronađe koji uljez, izbacite ga sa popisa za kupovinu i zamijenite prirodnom vodom, limunadom ili biljnim čajevima.

2.  Brza hrana ili junk food

Stalno se govori i to ne bez uporišta o štetnom utjecaju brze hrane na zdravlje  (za one koji još nisu, preporučam da pogledaju film ‘Supersize me’). Jednako je bitno napomenuti da su izvori ‘praznih kalorija’ različiti snackovi tipa keksa, kolačića, sladoleda, čipsa, kokica i pereca. Stoga je najbolja preporuka izbaciti ove ‘nemani’ s  jelovnika i priliku dati voću, poglavito citrusima.

Kako prepoznati junk food? Ako se dvoumite o tome da li je u pitanju junk food ili ne, onda sigurno je!

3. Nezdravi ugljikohidrati

Kada ste došli do ovog koraka, morate si čestitati. Izbacili ste tri neprijatelja svoje linije! Nakon smanjivanja (potpune eliminacije) jednostavnih ugljikohidrata poput šećera, vrijeme je da poradite na složenim ugljikohidratima kao što su tijesto (pašta), kruh i bijela riža.

Ugljikohidrati utječu na količinu šećera u krvi i lučenje hormona inzulina koji regulira količinu šećera u krvi. Ugljikohidrati s visokim glikemijskim indeksom negativno djeluju na gušteraču i tjeraju je na pulsno lučenje inzulina kako bi se šećer iz krvi dopremio u stanice tijela što, jednostavno rečeno, izgleda ovako:

Kad pojedete namirnicu s većim glikemijskim indeksom, gušterača izluči veliku količinu inzulina koji vrlo brzo posprema šećer u stanice vašeg organizma, pa onda u krvi opet nemamo šećera. Ukoliko se sav šećer ne preradi i iskoristi, organizam ga automatski skladišti, a to je masno tkivo. I tako jednim udarcem dvije muhe – opetovanim obrocima s visokim glikemijskim indeksom iscrpljujete gušteraču i polako (ali sigurno) gomilate masne naslage.

4. Još malo (naj)skrivenijih šećera

Začini, poglavito komercijalno vrlo dostupni preljevi, ketchup i slični još su jedan od skrivenih šećera koji vrebaju prilikom posluživanja gotovo svakog obroka u restoranu. Malena količina ovakvih preljeva može osigurati i do nekoliko grama šećera po obroku.

Pripazite pri korištenju brojnih trendy proizvoda koji su deklarirani kao ‘s manje masnoće’ ili ‘dijetalni proizvod’ jer se u takvim proizvodima masnoća najčešće zamjenjuje s ugljikohidratima.

U svakom slučaju, treba razmišljati ako je u proizvodu koji je deklariran kao ‘low fat’ masnoća zamijenjena viškom ugljihohidrata (šećera) tada taj proizvod nije zdrava alternativa!

Također treba pripaziti na prozvode koji su deklarirani ‘bez šećera’. Poglavito proizvodi namijenjeni dijabetičarima jer su najčešće korišteni umjetni zaslađivači kao alternativa šećeru – oni su izrazito štetni za zdravlje ukoliko se koriste kontinuirano.

Fruktoza, odnosno voćni šećer, također predstavlja često korišteni zaslađivač. Nemojte se zavaravati! I fruktoza, ukoliko nije iskorištena za dobivanje energije u našem organizmu također će biti pospremljena u naše ‘skladište’, odnosno masno tkivo.

5. Izbjegnite „yo-yo“ efekt

Sada, kada smo naučili kako izbaciti neprijatelje vitkosti, moramo naučiti održavati kontinuum, što bi značilo da se ovih pravila morate držati doživotno. Da, znam da zvuči malo scary, ali tako je to. Disciplina je ključ svakog uspjeha!

Povremeno se možete (i morate) nagraditi tako što ćete s prijateljima pojesti komad sacherice ili jedan sladoled, ali naglasak je na povremeno.

Jednako bitno u borbi s skrivenim šećerima je čitanje prehrambenih deklaracija. Na svakom proizvodu su jasno istaknuti sastojci istog, kalorijska vrijednost te udio prehrambenih komponenti (ugljikohidrati, masnoće, proteini). Stvarajte naviku pri svakom kupovanju  pročitati što piše na deklaraciji.

Osim što ćete znati da li se negdje skriva protivnik vaše vitke linije, informirat ćete se o onome što jedete. Jer, ne zaboravite, hrana je energija, a prazne kalorije ne daju energiju, nego samo gomilaju masne stanice!

O AUTORICI

Alenka Brozina

Dr. Alenka Brozina, specijalist internist. Duži niz godina bavi se sportskom kardiologijom, funkcionalnim testiranjem sportaša i dijetoterapijom. U slobodno vrijeme proučava kliničku fitoaromaterapiju. Kao liječnica, naglasak stavlja na holistički (cjelovit) pristup čovjekovom zdravlju.

Alenka Brozina