Search
Close this search box.
cool novi logo header
zene i potrosnja

She Ekonomija: Otkrivamo koliko žene uistinu troše

Od gadgeta do automobila glavnu riječ o kupovini vode žene.  Ukoliko vaša marketing kampanja spolove cilja podjednako možda ćete to htjeti promijeniti!


Muškarci govore: Žene vole trošiti. OK to znamo. Ali ako pritom izdvajamo samo klasični shopping (cipele, torbe i slično) onda smo u velikom sosu. Naime, žene u prosjeku odlučuju u 85% slučajeva svih kupovina (podaci za SAD), a brojka nije nije nimalo manja na svjetskoj razini, a ako ste se pitali kako tu stoji Hrvatska, pogledajte istraživanje grupe autora s Ekonomskog instituta koje je pokazalo vrlo sličan trend.

Možda će nevjerojatno zazvučati podatak da su na tehnološkom tržištu (hardver i softver) spolovi zamijenili uloge. Ali istraživanja pokazuju: Dok ON gleda i švrlja HG Spotom, ONA ulazi i kupuje konkretni gadget. Drugim riječima, unatrag samo nekoliko godina žene su postale važniji potrošači i istisnule muškarce iz tradicionalnih industrija za koje se smatralo da pirpadaju ‘samo njima’.

Idemo dalje. Spremni na još jedno iznenađenje? Automobilska industrija!

Muškarci vode igru. Naoko da. Ali u 65 posto slučajeva o njegovom novom automobilu odluku je donijela ona! Ljubavnica, bolja polovica, djevojka, supruga…

Naravno. Žene kupuju impulsno ali prilikom kupovine čine sve od čega se prosječnom muškarcu digne kosa na glavi: razgovaraju, zastajkuju, uspoređuju, propitkuju, ali u 80% slučajeva čine konverziju odnosno donesu konkretnu odluku.

Evo malo statistike. Postoci su toliko visoki da se pitamo troše li muškarci uopće:

Tablica zene i potrosnja i odluke                                                                                                                                 Izvor: thenextweb.com

.

Idemo dalje. Ako mislite da su trendovi u online potrošnji drugačiji razmislite ponovo: 78% žena koristi internet kao bazu informacija prije kupovine, a 33 % se interesira o proizvodu na internetu prije kupovine i na kraju:

• BADA – BING – KACHING 1: Ženama pripada 58% svih online kupovina
BADA – BING – KACHNIG 2: U 92% slučajeva putem društvenih mreža ili elektonskom poštom obavijestit će o povoljnoj kupnji svoje prijateljice

Ako zavirimo na Forbesovu listu i bacimo pogled na listu najbogatijih žena, muškom oku neće pobjeći jedno za koje se kladimo da ga nikada ne bi povezao sa ženom. Heineken, naime.

[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/07/Heineken.jpg#”]Charlene de Carvalho-Heineken[/lightbox] brand je naslijedila od oca, točnije njegovih 25% što je, priznat ćete, poprilično velik ormar piva iz poznate reklame. Gospođa Heineken teška je 11 milijardi dolara.

Zašto sve ovo govorimo? Vrlo jednostavno! Ukoliko vaša marketing kampanja cilja podjednako na muškarce i žene možda ćete to htjeti promijeniti. U protivnom, kao da želite staviti ključ u bravu svojeg posla.

Osim ako se bavite prodajom kamp opreme, tu slobodno možete dati oduška svojoj kampanji i gotovo je u potpunosti okrenuti [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/07/BuyingGuide_Camping_Equipment_42-22092481_447x286.jpg#”]jačem spolu![/lightbox]

Sigurno imate svoj komentar na ovu temu, voljeli bi čuti. Hvala na čitanju!

Vezana tema:

Većina ljudi nije uopće svjesna kako novac funkcionira

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>