Što čitati na godišnjem: ‘Nevidljivo’ autora Paula Austera!

'Nevidljivo' autora Paula Austera

Zadnjih par godina cool knjige koje čitam uglavnom su vezane za posao, samopomoć ili osobni razvoj. I onda, zbog totalnog shopping ludila koje me uhvatilo na prošlogodišnjeg sajmu knjiga, u mom se vlasništvu našao i roman ‘Nevidljivo’, američkog suvremenog pisca Pula Austera.

Naslovnica romana

Nešto novo, nešto drugačije i u svakom slučaju za cool preporuku!

O čemu je riječ? Iako je ‘Nevidljivo’ već 15 roman koji napisao, meni je zapravo prvo njegovo djelo koje sam pročitala. Cool fact: prema kritičarima The New York Times Book Review-a najbolje što je Paul Auster ikad napisao!

I doista, čim sam završila posljednju stranicu poželjela sam ga preporučiti drugima, ali i pročitati ponovo. Radnja se odvija brzo i uvodi vas u priču dvadesetogodišnjeg Adama Walkera, ambicioznog pjesnika i studenta Sveučilišta Columbia koji upozna zagonetnog Francuza Rudolfa Borna i njegovu zavodljivu djevojku Margot.

Adam ima nezasitan apetit za knjige i želju da se jednog dana može nazvati pjesnikom. Obiteljska tragedija, ubojstvo, tajna, nedovršena knjiga… samo su obrisi priče u koju vas Paul Auster elegantno i vješto uvodi. Dopustite li mu da vas zavara, povjerovati ćete da je njegov rad lak i jednostavan, ali to je upravo iluzija najvećih.

Iluzija slobode i lakoće riječi koje se nižu u rečenice koje gutate u sebe, ali i istovremeno osjećate na koži. Središnji lik ima u sebi nešto Wertherovskog (Patnje mladog Werthera), a njegova priča ispričana je kroz oči nekoliko naratora dobiva neočekivanu i drugačiju dimenziju.

‘Nevidljivo’ je roman mladenačke snage i žestine, klupko sudbina i knjiga za koju mi nimalo nije žao da sam napravila malu pauzu od svog redovnog čitanja.

More from Barbara Strelar
Salomon CityTrail: Sljedeće druženje je u Maksimiru i evo zašto ga ne bi trebali propustiti
Nemate tenisice? Dat će vam ih! Ne znate koje? Znaju oni! Trebate...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.