Što prije kupovine neke tvrtke pita Larry Page, CEO Googla?

larry-page google CEO toothbrush test
larry-page google CEO toothbrush test

Ovo se čini ludo ali zapravo je fenomenalno i cool!

Kako bi proširile krug korisnika, otvorile vrata novim proizvodima, ‘otele’ talente, smanjile konkurenciju i tako unaprijedile svoje poslovanje i portfolio, tvrtke često kupuju druge tvrtke. Posao akvizicije nije bez rizika ali brojne kompanije usvojile su ovaj koncept. Neke tvrtke akvizicije ‘utope’ u svoj sustav, a neke im pruže slobodu daljnjeg razvoja bez suvišnog uplitanja.

Prema Financial Timesu, Google je samo u protekloj godini pod svoj kišobran uveo 35 tvrtki raznih profila –  od onih koje se bave umjetnom inteligencijom, satelitskom komunikacijom, do online oglašavanja, da nabrojimo samo neke.

Kod kupovine u igri je mnogo parametara ali u javnost uvijek isplivaju dva: financijski benefit i vrijednost. Larry Page, CEO Googlea, sve ove predradnje svodi na jedno jednostavno pitanje koje u New York Timesu  ističe David Gelles:

Page je uspostavio svoj “Toothbrush Test” ili test ‘Četkica za zube’. Nije ga toliko briga oko akvizicije (na kraju krajeva sve uvijek saznaje prvi) ili oko financijskih pokazatelja. Ne. Čak ni ne pita za prodaju ili novac koji je u igri. Page pita samo jedno, a to pitanje glasi ovako:

“Da li je riječ o nečemu što ću/ćeš koristiti jednom ili dvaput na dan i da li ti to pojednostavljuje život i čini ga boljim?”

(Četkice za zube spadaju u obje kategorije.)

Stoga, kada važete nečiju ponudu, donosite poslovnu odluku (o kupovini, zapošljavanju i slično) pokrenite sami svoj test ‘Četkice za zube’. Ne kažemo da nakon toga ne treba provesti dubinska istraživanja i poduzeti sve korake kako bi zaštitili investiciju, ali riječ je o fenomenalnom kvalifikacijskom pitanju koje pruža instant odgovor!

 

 

More from Claudio Kramaric
Lisa Stublić: Kako sam trčala New York polumaraton
Ne gledam okolo, u zoni sam, ali primjetila sam frendicu, koja mi...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.