Najbolji cool savjeti kako ostati zdravi tijekom ljetnih mjeseci (2)

kako iskoristiti ljeto

Uopće ne sumnjamo zašto su najčitaniji postovi upravo o zdravlju što nam baš laska. Stoga, pročitajte drugi dio savjeta naše liječnice!

Kako smo naveli u tekstu najboljih savjeta kako ostati u formi tijekom ljeta, vrijeme je odmora i zabave ali nije cool ako pritom zaboravimo na svoje zdravlje što se često događa. Stoga vam donosim drugi dio savjeta što jesti i činiti ljeti da bi bili zdraviji, sretniji i zadovoljniji tijekom ljetnih mjeseci. 

1) Vodite ‘prehrambeni’ dnevnik: Izrazito dobra investicija kod osoba s probavnim tegobama, vlasnici pametnih telefona mogu pronaći i aplikaciju u kojoj će bilježiti dnevni unos namirnica. Bilježite svoje dnevne prehrambene aktivnosti te eventualne tegobe, promjene raspoloženja i slično. Uvelike ćete olakšati potragu za krivcem vaše prehrambene preosjetljivosti (intolerancije na hranu/alergije)

ČITAJTE JOŠ Aronija antioksidans: 10 razloga zašto bi ju trebali početi konzumirati već danas

 

2) Proteini ove male molekule građene od aminokiselina su izrazito bitne kao građevni materijal naših mišića te imaju brojne bitne uloge u našem organizmu. Koristite „krte“ proteine iz bijelog mesa, ribe, jaja i orašastih plodova.

3) Omega 3 masne kiseline Izrazito bitne protuupalne masne kiseline. Obavezno na tjednom jelovniku neka se pronađe mjesto za [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/07/plava-riba.jpg#”]plavu ribu[/lightbox], jedan od najkvalitenijih izbora ovih kiselina. Veganska inačica su orasi, sjemenke lana i konoplje.

4) Ne preskačite obroke Nikada, ama baš nikada, nemojte preskakati obroke! Ukoliko niste u mogućnosti objedovati, obavezno ranije pripremite kvalitetan obrok koji ćete ponjeti sa  sobom.

5) Prestanite s isprikama Jedna od najgorih stvari s kojima zavaravamo sami sebe su [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/07/no-excuses.jpg#”]isprike[/lightbox]. Ne mogu vježbati jer je pretoplo, moram pojesti komad torte jer neću stići jesti i slično. Preskočite ovakve izjave, nisu nimalo cool – a i sami znate da su beskorisne i da vam samo štete.

6) Reducirajte stres Uvijek me gledaju s podsmjehom kada to kažem. No, sada je vrijeme godišnjih odmora, jedinstvena prilika za punjenje baterija. Iskoristite je tako da biste naučili kako kontrolirati (i izbjeći) stres kada se ponovno vratite u ‘žrvanj’.

7) Nagradite sami sebe Život se ne sastoji samo od [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/07/This-Is-Sparta-300-King-Leonidas.jpg#”]spartanske discipline[/lightbox]. Znanstveno je dokazano da naš mozak voli kada ga nečim nagradimo, pa makar to bio komad sacher torte. Naravno budite umjereni!

8) Jedan dan detoksikacije Ljeto je idealno vrijeme za detoksikaciju. Bez teških jela, a voće i povrće, kvalitetni ugljikohidrati. Ipak, pokušajte jedan dan jesti samo voće i piti kvalitetne i sviježe pripremljene [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/07/7-tjedan-restorana-u-zagrebu-2013..jpg#”]sokove[/lightbox]. Vaše tijelo će Vam biti zahvalno!

9) Ne zaboravite tjelovježbu Bez obzira što je vani ’30 u hladu’, to nije isprika da ne vježbate. [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/07/CityTrail-trčanje-Salomon.jpg#”]Lagani jogging[/lightbox] ili yoga u jutarnjim ili kasno večernjim satima je najjeftiniji i minimalno zahtjevan oblik tjelovježbe.

KAKO POČETI? Ostavite taj daljinski, hitove u iPhone i idemo trčati

10) Kvalitetan san Znam da je ljeto kada smo željni zabave, provoda no, nemojmo zaboraviti  na [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/07/san.jpg#”]kvalitetan san[/lightbox] koji će nam napuniti baterije za sve ljetne izazove“.

Vezane teme:

Zgodni i preplanuli! COOL savjeti za sunčanje i dan na plaži

Što su slobodni radikali i antioksidansi. Zašto konzumirati bobičasto voće?

[divider]O AUTORICI [/divider]

Alenka Brozina

Dr. Alenka Brozina, specijalist internist, zaposlena je opatijskoj Thallassotherapiji. Duži niz godina bavi se sportskom kardiologijom, funkcionalnim testiranjem sportaša i dijetoterapijom. U slobodno vrijeme proučava kliničku fitoaromaterapiju. Kao liječnica, naglasak stavlja na holistički (cjelovit) pristup čovjekovom zdravlju.

 

Voditeljica je Udruge Centar Adenium čiji je cilj promicanje kliničke fitoaromaterapije i holističke medicine.

 

 

Written By
More from Alenka Brozina
Suplementi su hit, jeste li sigurni da ih ne miješate s tradicionalnim lijekovima?
Ako patite od nekog poremećaja i koristite suplemente i tradicionalne lijekove zajedno,...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.