Search
Close this search box.
cool novi logo header
tko je j.cole reper sa diplomom

Tko je J. COLE – reper koji diplomu koristi kako bi publiku privukao u škole

J. Cole mijenja ‘igru’: Njegov rap govori o životnim lekcijama, osobnom razvoju, ističe  važnost obrazovanja i da, zvijezda je koja prodaje više albuma od Kanye Westa!


Neobičan je potez u hip hopu danas, baš kao i prije, ispričati se za upotrebu uvredljivog rječnika. Hip hop u svojoj suštini ipak pomalo cijeni ‘prelaženje granica’ putem neuobičajenih uvreda. Jermaine Cole poznatiji kao J. Cole, mladi je reper koji je nesvjesno pretjerao u jednom svom tekstu nazvavši svoju konkurenciju ‘autističnima’ čime je uvrijedio cijelu jednu zajednicu ljudi. Isprika je usljedila čim je shvatio pogrešku s kojom je ‘zamrljao’ vlastiti brend, a PR vještine kojima se poslužio, kao rijedak primjer u hip hop svijetu, naučio je na – fakultetu

U mnogim pjesmama može se čuti kako reperi sam rap nazivaju ‘igrom’, a sebe i ostale repere – igračima. Jedan od onih koji su trenutno najaktivniji u rap glazbi je i J. Cole, američki reper koji je poseban po tome što je ‘u igru’ ušao s akademskom titulom.

Naravno, inteligencija ne dolazi s diplomom, ali pomalo neobjašnjiva činjenica je da u rap glazbi gotovo da i nema fakultetski obrazovanih glazbenika

J. Cole, pravim imenom Jermaine Cole, rodom iz savezne države Sjeverna Carolina, odlazi u New York na Sveučilište St. John odmah nakon završetka srednje škole i sa stipendijom upisuje studij komunikologije i poslovne administracije. Jermaine se za odlazak od kuće nije odlučio samo zbog nastavka školovanja, već je u New Yorku vidio i veću šansu da potpiše ugovor s nekom diskografskom kućom za koju bi izdao album. Situacija se dalje razvijala baš u tom smjeru i nakon nekoliko uspješnih mixtape-ova, J. Cole potpisuje za Roc Nation, diskografsku kuću u vlasništvu popularnog Jay Z-a i izdaje svoj prvi album 2011. godine.

Album ‘Cole World: The Sideline Story’ odmah je zauzeo prvo mjesto na US Billboard 200 i drugim glazbenim ljesticama, a nakon njegovog izlaska širi se krug ljudi unutar i van glazbene industrije koji se upoznaju sa glazbom mladog J. Colea.

Paralelno s borbom oko ulaska u rap svijet, mladi reper uspješno je polagao ispite na fakultetu i nakon četiri godine studiranja završio ga s titulom ‘magna cum laude’, točnije odlikovanjem za studente koji su zaslužili posebno priznanje za svoj uspjeh na fakultetu.

Wall Street Journal objavio je jednostani intervju sa glazbenikom   Foto: Screenshot YouTube
Wall Street Journal objavio je jednosatni intervju sa glazbenikom Foto: Screenshot YouTube

Reperi svoje tekstove pišu sami. Tematika u rapu, osim onih neozbiljnih i zabavnih tema, govori i o životnim lekcijama, osobnom razvoju unutar lošeg okruženja, unutarnjim i vanjskim konfliktima, ljudskim manama i društvenim problemima, ali danas, više nego ikad u tekstovima se ističe i važnost obrazovanja. J. Cole mijenja ‘igru’ ne samo svojim dubokim i pametnim tekstovima, nego i aktivnostima koje uključuju i posjete fakultetima i razgovore sa studentima. Na predavanjima studentima opet, na svoj način, priča svoju priču o uspjehu, počecima u rapu, o samopouzdanju i vjerovanju u vlastite sposobnosti, ali i o završenom fakultetu i prednostima koje nosi edukacija.

Rap je možda jedno od rijetkih područja gdje se diploma sa sveučilišta ne vidi baš kao prednost koja vodi do uspjeha. Ukoliko za to dobiješ priliku, čini se da u rap glazbi bolje od diplome prolazi ako si kroz svoj život bio bliže ‘rubu’

Što si bliže rubu, to imaš više priča za ispričati, a što ih bolje možeš ispričati, dati im dublje značenje ili metaforom prenijeti poruku, kao da je dio kojim ćeš se bolje približiti svojoj publici. Slično razmišlja i J. Cole koji je u jednom intervjuu istaknuo da bi ‘marketinški’ bilo jednostavnije ući u ‘igru’ da je iza sebe imao priču u kojoj je odrastao na ulici i za preživljavanje morao prodavati drogu. To se u rap glazbi više cijeni od ‘magna cum laude’ priznanja jer je na takav način teže ‘preživjeti’.

Marketinški, bilo bi mi jednostavnije ući u igru da iza sebe imam priču o odrastanju na ulici i prodaji droge, to se u rapu više cijeni od diplome, kaže J. Cole

Iako se J. Cole nikako neće ‘busati’ i isticati svoje fakultetsko obrazovanje, on ga je uspio pretvoriti u svoju prednost među konkurencijom u rap glazbi i tu poruku šalje kako ostalim ‘igračima’, tako i svojim fanovima. Sam ističe da mu je odlazak iz rodnog grada u New York, osamstaljenje i prilagođavanje na studentski život omogućilo drugačiju perspektivu. Time je dobio jedinstveno iskustvo i jedinstvenu priču za ispričati.

U srpnju prošle godine J. Colea je prozvala Udruga za autizam zbog rečenice u tekstu jedne pjesme koja je bila uvredljiva za osobe koje se bore s autizmom. Mladi reper je prepoznao svoju pogrešku i iskreno posramljen, odlučio je napisati pismo isprike. Baš na ovom iskustvu Cole je uvidio kako mu je fakultet vrlo velika prednost, posebno PR predavanja na kojima je naučio baš kako se ponašati u ovakvim situacijama.

Pismo je napisao sam i prije nego mu se njegov PR tim javio, te je njegovom objavom podigao još više publiciteta, ali je taj potez smatrao nužnim. Coleov drugi album ‘Born Sinner’ objavljen je u lipnju prošle godine uz kojeg se također veže jedan promišljen i hrabar potez.

Naime, iako je datum izlaska bio već objavljen, nakon što je jedan od najpopularnijih repera danas, Kanye West (opet sviđao vam se on ili ne) objavio datum izlaska svog albuma, J. Cole odlučuje pomaknuti svoj datum tako da album izađe na isti dan kad i album Kanye Westa. Uz naglasak da Kanye West uživa velik ugled u hip hop svijetu pa je ovaj ‘marketinški’ potez J. Colea bio više nego odvažan. Veliki je uspjeh da se njegov album prodan u više kopija od Kanye Westa, a upravo to se i dogodilo.

tko je j.cole reper sa diplomom
U okruženju ostalih hip-hop glazbenika J.Cole mnogima djeluje kao mesija COOL promjena      Foto: JCole music

Iako mnogi tekstovi u rap glazbi imaju vrijednost ‘stručne literature’, podučavaju i imaju svoju težinu, ono su često zasjenjeni onim tekstovima čija je namjena zabaviti, nasmijati, puštati u klubovima i slično. Naravno, J. Cole na svom popisu ima i takvih pjesama, ali tekstovi s dubokim značenjem, rime s porukama, pametne i originalne igre riječima posložile su se i stvorile čvrst brand u ovom mladom reperu. Ono po čemu je drugačiji od ostalih repera je što u vlasništvu ima iskustvo s fakulteta koje bi moglo poslužiti kao inspiracija nekim drugim klincima koji su u potrazi za ostvarenjem svojih snova i ambicija i koji u nečemu žele uspjeti.

Može li J. Cole pozitivno utjecati na nove generacije hip hop fanova? U Americi njegov utjecaj raste kao i njegova karijera. Može li svojim primjerom potaknuti mlade da se više usmjere svojem obrazovanju? Vrlo moguće, posebice ukoliko će u svoj raspored ‘ubaciti’ i malu turneju po srednjim školama, ne samo fakultetima, na kojima će mladima objasniti ‘svojim Cole rječnikom’ kako mogu postati što god požele, ali da prvo moraju poželjeti- biti netko.

 

Zrinka Kluković