NajCOOL igra ove sezone zove se badminton, a mi znamo (skoro) sve o tome

badmington igra i pravila
badmington igra i pravila

Danas u ovom natjecateljskom sportu dominiraju azijske zemlje – Kina, Indonezija, J. Koreja i Malezija, te među europskim zemljama, zamislite samo: Danska!

Može vam se činiti, kao i mnogima dok nisu probali, da je badminton igra, a ne sport i da uključuje samo dodavanje ili prebacivanje loptice od jednog igrača do drugog. Ipak, uvjerit ćete se već na vašem prvom susretu s badmintonom, da se igrajući ga, možete dobro oznojiti i ‘izbaciti’ iz sebe sve što vam se taj dan nagomilalo.

Badminton je sport koji možete igrati pojedinačno (jedan na jedan) ili u paru (dva protiv dva igrača). Pravila su ista za pojedinačne i parske mečeve, a razlikuju se gotovo samo u graničnim linijima terena pri servisu i tijekom igre. Jedna od glavnih prednosti ovog sporta je upravo njegova jednostavnost tako da ćete pravila ‘upiti’ vrlo brzo, osnovna prije početka igre, a sva ostala – u samoj igri.

Prilikom servisa bitno je zapamtiti da čitava loptica, u trenutku kad je serverov reket udari, mora biti ispod serverova struka. U igri parova, tijekom izvođenja servisa igrači mogu zauzeti bilo koji položaj unutar svog polja koji ne zaklanja pogled suparničkim igračima. U desnom servisnom polju servira se kad server nema bodova ili ima paran broj bodova, a na lijevoj strani kad ima neparan broj bodova.

Svaki gem igra se do 21, a ukoliko pri tom broju dođe do izjednačenja, igra se na 2 poena razlike. Ukoliko rezultat bude izjednačen i kod 29. poena, tada prvi igrač koji dosegne 30 pobjeđuje.

Neke greške u badmintonu:

• ako servis nije pravilan (zato je servis prvo što ćete naučiti)
• ako u servisu loptica završi na mreži, sleti izvan granica igrališta, prođe ispod mreže  ili dotakne strop ili bočne zidove
• ako prilikom udarca loptica bude uhvaćena i nošena na reketu, te zatim odbačena
loptica udarena dva puta uzastopno od strane istog igrača
• ako reketom, tijelom ili odjećom igrač dotakne mrežu dok je loptica u igri

Badminton je potekao iz igre zvane [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/03/badminton.jpg#”]’battledore and shuttlecock'[/lightbox] što je u prijevodu označavalo drveni reket i specifičnu lopticu načinjenu od lakog materijala i ispunjenu perima oko vrha loptice. Ove igre se možete sjećati iz djetinjstva kad ste ju možda i zvali badminton, a podrazumijeva udaranje i prebacivanje loptice što više puta, sve dok ne padne na pod.

Iako su za razvoj badmintona i za osmišljavanje pravila igre zaslužni Englezi, danas u ovom natjecateljskom sportu ipak dominiraju azijske zemlje – Kina, Indonezija, J. Koreja i Malezija, te među europskim zemljama Danska.

Ono što je rekreativne badminton igrače privuklo ovom sportu neke su od generalnih prednosti bavljenja bilo kojom fizičkom aktivnošću, ali i neke prednosti specifične baš za badminton:

• zabavan je – zbog svoje jednostavnosti i dinamičnosti badminton je zanimljiv i onima koji se nikad nisu bavili sportom, naročito u parskim dvobojim

• pomaže vam da vaše tijelo održavate fizički aktivnim- ovaj sport dobar je saveznik ukoliko brinete o svom tijelu jer ćete se igrajući dobro oznojiti, ponajviše u pojedinačnim badminton ‘okršajima

• pruža mnoge zdravstvene prednosti kao i bilo koja druga fizička aktivnost

• socijalne prednosti jer igranje uključuje i druženje

• povećava vašu tjelesnu brzinu i spremnost, te poboljšava vaše reflekse i koncentraciju

• često igranje može pospješiti kardio izdržljivost, povećati energiju i omogućiti bolji san nakon što ste se na badmintonu ‘ispucali’.

Prvu od ovih prednosti doživjet ćete svakako na prvom praktičnom upoznavanju s ovim sportom. Ove ostale prednosti doći će ukoliko mu se iz tjedna u tjedan budete vraćali. Možda baš u badmintonu pronađete ono ‘sportsko’ u sebi što možda niste očekivali ili primjetili ranije.

Našu preporuku imate, zajedno s mnogim rekreativnim i profesionalnim badminton igračima, doslovno svih uzrasta.

Vezane teme:

Sedam cool lekcija čemu nas uči sport

Sportska oprema: Nikad toliko sjaja, finoće i stila

Tags from the story
, , ,
More from Zrinka Kluković
Braćo i sestre, napokon: Las Vegas!
U ovoj reportaži nećete naći ni jedan savjet. Zapravo jedan: pripremite novac...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.