Search
Close this search box.
cool novi logo header
SAM SVOJ… PR, bloger, internet marketing stručnjak

SAM SVOJ… PR, bloger, internet marketing stručnjak… Moguće je uz ovih nekoliko savjeta

Kratki (ali slatki) vodič o prvim koracima u PR-u i marketingu kada ste u stisci s budžetom

Kada se nađem sa svojim društvom, razgovor vrlo brzo skrene u neke poslovne vode. Takva su valjda vremena. Svi dijelimo iskustva i želimo znati.

Moj prijatelj koji proizvodi za najveće prodajne lance svaki puta govori o tome kako bi htio popuniti svoje kapacitete. Sadašnji nivo proizvodnje ne dozvoljava mu puno prostora za jači zamah. Za njega znaju uglavnom prijatelji i rodbina. Drugi je vlasnik tenis kluba. Njemu svake godine u ovo vrijeme trebaju djeca, točnije njihovi roditelji koji plaćaju satove tenisa. Prema broju djece on dalje kreira svoj poslovni plan, sudjelovanja na turnirima, kampove i slično. Odličan je i radi prema preporuci – ali samo u jednom kvartu.

Njihov je problem kako doći do svojih klijenata?  U tom slučaju ja im govorim sljedeće: postanite sam svoj majstor u PR-u, marketingu. Evo kako:

1) Ako već ne možete sami pokušajte kontaktirati stručnjaka i zajedno utvrditi po čemu je vaša tvrtka iznimna. Ja sam 100% uvjeren da mogu pronaći prednosti 10, 100 ili 1000 naizgled jednakih tvrtki. Po čemu ste različiti? Kako radite svoj posao? Da li svojim klijentima uvijek osiguravate ‘ono nešto’? Što je to. Koja je vaša osobna priča? Na kraju krajeva možda to i radite ali nemate pojma kako to proširiti dalje.

2) Svi otvaraju poslovne stranice na Facebooku, Instagramu… To je OK. Međutim,  jeste li utvrdili ton vaših poruka? Da li ste ozbiljni, skloni šali, data freak… Što ste? U ovu sliku sjajno se uklapa jedno od prvih predavanja o marketingu. Da je vaš brand osoba izgledao bi… Nosio bi… Ponašao bi se… Jeo bi u… Čitao bi…

Tek kada utvrdite tu ‘osobu’ i zacrtate ‘ton’ svojeg branda/proizvoda/usluge/trgovine to će vam otvoriti mogućnost planiranja objava i sveukupnog vremena potrebnog za ovu (ili bilo koju drugu) društvenu mrežu.

3) Čuli ste da web prodaje pa i vi želite jednu cool stranicu? Još bolje imate jednu takvu? Sjajno! Kada ste je posljednji puta osvježili? Napisali blog, objavili vijest vezanu za svoj proizvod/uslugu? Web može biti skup ali ako je samo izlog bolje da ste zakupili domenu s imenom tvrtke i na jednoj stranici naveli adresu, kontakt i uštedjeli novac. S druge strane, prilikom savjetovanja sa stručnom osobom možete saznati koje su vaše prednosti i o njima doslovce pisati u krug. Pitajte me kako.

4) Nije vam jasno kako privući ljude. Mi smo nedavno pokrenuli ‘Sretni sat’. Sat vremena na Facebooku za članove kada su proizvodi jeftiniji 40 %. Sretni sat postao je sadržaj koji uspješno provlačimo i kroz newsletter jer njime privlačimo veći broj kupaca (svi sa prijateljima žele podijeliti povoljnu kupovinu). Pazite, dvije riječi: Sretni sat. Možemo ga ‘voziti’ dok ne dosadi. Ujedno imamo i materijala za dobar blog. Sve skupa zahtijeva dva sata vremena jednom na tjedan.

5) Ako proizvodite, kao moj prijatelj, sva je prilika da imate svoje vlastito ili saznanja o nekom korisnom istraživanju (o ukupnoj prodaji proizvoda ‘X’ koji u ‘sudaru’ s vašim brojkama daje zanimljive rezultate). Novinari gospodarskih rubrika vole brojeve i cool vijesti koje nema nitko. Obratite pozornost kada idući puta pregledavate vlastite tablice i nazovite.

Slično je i s mojim drugim prijateljem. Ako on ne može stvoriti sadržaj o tenisu ne znam tko može. Mediji i nisu nužno potrebni. To na društvenim mrežama ne bi volio pratiti trenera koji s dušom radi s djecom?!?

6) Nema izgovora – ne stignem. Ako želite odraditi posao PR-a ‘in house’ posvetite tome barem 4 – 6 sati na tjedan. Posao stvaranja sadržaja znači da 24 sata na dan djelićem mozga razmišljate o tome što bi mogli ‘prodati’ javnosti(ma).

7) Svakako, ali svakako otvorite profil na LinkedInu. Povežite se s kolegama, konkurencijom(!), novinarima koji ‘pokrivaju’ vaš djelokrug. Iako mnogi zaziru od uspostavljanja kontakta ovog tipa, nemate pojma koliko njih želi saslušati i vašu priču.

8) Školujte se. U vašoj tvrtki sigurno postoji osoba u koju imate povjerenja. Za početak organizirajte praćenje besplatnog webinara na određenu temu o kojoj smo govorili u ovom postu. Također, priuštite joj Facebook trening, web trening, WordPress trening. Hoću reći, bilo koji trening koji će ih u 4 – 8 sati uputiti u aktualna zbivanja i novosti na webu. Investicija od nekoliko stotina pa do maksimalno 2000 kuna isplatit će se vrlo brzo!

Vezane teme:

Promjena karijere:  Kako je žena u 50-ima pokrenula tech startup ‘Frugl’

Dobri primjeri native (prirodnog) oglašavanja

Zašto upisati prvi preddiplomski i diplomski studij digitalnog marketinga na Algebri?

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>