Search
Close this search box.
cool novi logo header
promjena karijere posao novac kako zaraditi

Promjena karijere: Kako je žena u 50-ima pokrenula tech startup ‘Frugl’

Vlasnica startupa Frugl upravo je u Londonu proglašena za najboljeg ‘Self startera’ 2014. Što je napravila? Nakon 20 godina karijere u PR agenciji povukla se i putuje svijetom. Neeee. Sve je prodala i pokrenula posao o kojem je znala malo ili ništa…

Sve je danas sklono promjenama. Ništa ne traje kao prije. Moja mama ima TV star 10 godina. Slika savršena. Moj prijatelj hvalio se novim LCD-om prije dvije i pol godine, danas ima novi. Za savršenu sliku treba shvatiti jedno: Ništa danas nije stvoreno da traje. Pa tako ni posao.

Ideju da ćete se zaposliti i isti taj posao zadržati do mirovine slobodno objesite mačku o rep. To danas jednostavno tako ne funkcionira. Ništa zlonamjerno. #samokazem

Promijeniti posao u 30 i nekoj relativno je bezbolno (dapače, poželjno), a ako prihvatiš stvari kakve jesu ni u 40-ima nije neki bauk. Ali u 50-ima? Još ako si na tom poslu na visokoj poziciji… Ozbiljno?

Da! Evo:

Suzane Noble, 53 godine. Direktorica PR agencije u Londonu. Zamrznula je svoju karijeru i u pedesetima odlučila postati poduzetnicom. Žena zmaj. Pokrenula je Start-Up ‘Frugl’. Aplikacija je to koja svima koji su se u Londonu (s)našli s malo novaca (studenti i ini) otkriva kako se dobro provesti, pogledati izložbu ili film, poslušati koncert ili fino pojesti – garantirano za šaku funti.

Suzanne Noble Frugl
Primjenite slobodno onu: Žena, majka, kraljica   Foto: Frugl.com

Tvrtka je u ranoj fazi razvoja ali i s tolikom perspektivom da danas o njoj, među ostalim, piše i Forbes. Nije šala. Ako vas zanima kako je to napravila, čitajte dalje.

Izazove koji su joj se našli na putu prolazila je korak po korak i uvelike koristila benefite mreže mladih poduzetnika (što se može i u Hrvatskoj), svoje iskustvo i podršku prijatelja. Obitelj je pomogla oko donošenja odluke o prodaji obiteljskog doma.

‘Nikad nisam ništa radila na pola’, objašnjava Suzanne koja je prije 20 godina također promijenila karijeru iz TV produkcije otisnula se u PR vode (zvuči mi poznato). ‘Znala sam da će biti teško ali htjela sam preuzeti sav rizik i fokusirati se samo i isključivo na svoj posao’.

Prije dvije godine Suzanne je donijela dobru odluku. Vlada i poduzetnici kao da su se udružili u pomaganju poduzetničke scene: poticajima, mentoringom i brojnim radionicama. Suzanne je brzo saznala da, ako kani preživjeti u tech svijetu, mora pronaći suosnivača svoje tvrtke s tehničkim pedigreom. Pronašla je razvojnog tehničara i krenula.

Nakon 20 godina PR-a morala je, učiti, učiti i da – još učiti. O marketingu, poduzetništvu. Svemu. Među ostalim, završila je i intenzivni 12-tjedni tečaj na kojem je učila kako svoj posao dovesti u fazu da je spreman za investicije. Nešto kao ubrzani mini MBA.

‘Zadaće nisam radila godinama pa je bilo uzbudljivo. Sve smo radili, od SWOT analiza do zapošljavanja u prodaji i marketingu. U tih 12 tjedana ja i moj partner promijenili smo se i od nadobudnih poduzetnika postali pametne stare glave’.

Tek na kraju tečaja pomogla su joj znanja u PR-u, pa kada je Frugl lansiran o njemu su pisale poslovne rubrike u nekoliko dnevnih novina i internetskih portala. Čim je o Fruglu izašla vijest – aplikacija je skinuta nekoliko tisuća puta.

‘Jedno je voditi PR agenciju, a drugo graditi tech tvrtku iz ničega. Svaki dan učila sam nešto novo. No, radili smo dobro jer smo dobivali samo pozitivne ocjene od korisnika što je, po meni, glavna odlika start upa. Stalno imaš uvid u kvalitetu posla kojeg radiš’.

Vrlo ograničenih sredstava itekako su joj dobro došla sva znanja iz PR-a što je iz tjedna u tjedan za Frugl značilo sve više i više prostora u medijima i samim time ‘skidanja’ aplikacije. Prošle godine Frugl je tako postavljen ‘na noge’. Zapravo, ona i partner bili su toliko zaposleni da nisu primijetili da je Frugl na prvoj stranici Appleova App storea.

Nastavili su sa školovanjem unutar poduzetničke zajednice. U Londonu je takvih networking žarišta na pretek. Svi koji imaju nešto za ponuditi nalaze se na jednom mjestu, spremno dijele iskustva i pomažu. Start Up akceleratori idealno su mjesto za nadopunu znanja o raznim strategijama u poslovanju.

U ožujku 2014. Suzanne je prihvatila poziv poduzetničke akademije za žene koju je osnovao grad London.  Sastanci su na mjesečnoj bazi i na njih po savjet ili održati predavanje dolaze vrlo uspješni poduzetnici koje možete pitati sve i sva. I tako redom.

Sam Frugle iznimno je cool aplikacija. Jednostavno se koristi i namijenjena je mladima ali i turistima i, zapravo, svima onima koji bi u Londonu htjeli uživati sa što manje novca.

U pitanju je baza najboljih mjesta za izlaske, događanja, preporuka o izložbama i novim predstavama i filmovima koje možete zamisliti.  Sve po garantirano najnižim cijenama.

Glavni moto je: ‘Ne morate biti bogati da bi uživali u najboljim stvarima koje London nudi’.

Nakon svega (a to je u samo godinu i pol dana) Frugl je danas tvrtka kojoj radi suradnje prilaze tvrtke i organizatori događanja. Naime, zbog velikog broja korisnika ima toliku moć  da određeni događaj koji organizirate može postati IT stvar.

VEZANO: Promjena karijere: Bivša novinarka i fotograf stvaraju predivnu priču o vlastitom proizvodu

 

Jednom kada je sve postavljeno, zahtijeva minimum troškova uz velike prihode. Sve to dovoljno je da Frugl bez problema može očekivati daljnju podršku investitora.

Budućnost da će aplikacija bito na visini zadatka jesu i dva Suzannina sina koje koristi kao izvor informacija što se bitno u gradu događa. Studenti su, naime, glavna korisnička baza i ciljana publika.

Isto tako, cijelo vrijeme ove avanture, Suzane je morala pronaći i izvor prihoda pa predaje PR PR unutar škole koju je i sama pohađala 12 tjedana.

Zaključak: Ako znate nekoga tko razmišlja o ovakvim koracima podijelite ovu priču s njime. Možda će mu ova tema pomoći u donošenju odluke. Nije, naime, dovoljno imati dobru ideju. Treba, kako se vidi, imati jaku volju za napretkom i učenjem.

Iako je Suzanne vodila agenciju i u 20 godina stekla golemo iskustvo njoj ni na kraj pameti nije bilo da je to dovoljno. Start-upovi o kojima dosta čitamo (nerijetki im se podsmjehuju) jednostavno nisu za one slabog srca.

I još: Sigurno je da će mnogi od vas reći kako je Suzanne imala sve i sva na dohvat ruke. I to je točno. Ali točno je i to da i u Hrvatskoj možete zatražiti razne vrste pomoći (nemojte samo da vam poticaj bude prvo na pameti, ajmo prvo sa znanjem!), samo ako malo pogledate uokolo. Ono pozitivno što u Hrvatskoj imate, a u inozemstvu ne, jest to da je konkurencija manja. Razmislite malo o tome.

 Vezane teme:

10 razloga zbog kojih bi trebali potražiti novi posao

Posao: Kako pokrenuti novu karijeru

Barbara Strelar