10 razloga zbog kojih bi trebali potražiti novi posao

promjena karijere i otkaz
promjena karijere i otkaz

Stresa ima sasvim dovoljno i bez činjenice da vam je na poslu loše. Pozitivni primjeri možda vas natjeraju da barem razmislite o ovome

Tvrdnja iz naslova, izrečena danas nekima se uistinu može činiti kao traženje ‘kruha preko pogače’ ali, ne bi vjerovali koliko nezadovoljstvo poslom utječe na gomilanje stresa pa ako mislite da je vaše zdravlje ipak malo važnije od svega ostaloga, svakako razmislite o ovome.

Nevjerojatno ali istinito: troje mojih prijatelja u posljednjih je dva mjeseca dalo otkaz i preporodilo se na novom poslu. Ekipa u najboljim godinama, štoviše jedna od njih je i majka dvoje djece. ‘Sigurno misliš da sam luda’, rekla mi je. ‘Ne’, odgovorio sam. ‘Mislim da si na super cool početku nečeg novog!’

ČITAJTE JOŠ: Promjena karijere: Bivša novinarka i fotograf stvaraju predivnu priču o vlastitom proizvodu

 

Ne znam koliko je aktivno tražila posao ali nakon mjesec i pol preko Facebooka me obavijestila o svom novom položaju. I znate što? Jasno je dala do znanja da točno zna do kada će je držati taj posao i da se već sprema na novu poslovnu avanturu.

Zašto sve ovo pišem? Upravo sam pročitao statistički podatak iz nekog istraživanja prema kojemu je preko polovice od 5000 anketiranih predstavnika kućanstava nezadovoljno svojim poslom. Kada bismo isključili i banalne primjere opet ostaje prilično velik red nezadovoljnika.

Da se razumijemo nisam pobornik otkaza, to je velika odluka za koju valja imati dovoljno jake argumente. S druge strane, čak i kada sve štima ponekad ostanak nije opcija. Nedavno sam u Vanity Fairu pročitao 10 znakova koji znače da je vrijeme da potražite novi posao. Ako me sjećanje dobro služi to su:

1) Posao negativno utječe na vaše zdravlje

Ako vam posao izaziva nesanicu ako nakon nekog negativnog događaja na poslu počnete pušiti, piti i hvatati se za razne lijekove. Ako vam raspoloženje naglo pada ili postanete neizdrživi za svoju okolinu, vrijeme je da potražite novi posao. Ni jedan posao nije vrijedan vašeg zdravlja, a ako spomenete kredite i krizu to je, dragi moji, izgovor. (Tko će ih vraćati ako obolite?)

2) Posao vas tjera u očaj

Koji je najbolji dio dana na poslu? Ako je to pauza, kava, ogovaranje drugih… Onda vaša iduća odredišna stranica nije Facebook nego mojposao.hr. Svi volimo pauze i kratke izlete van ureda no ako je to jedino što vas ‘pali’ i nemate ničeg drugog u čemu uistinu uživate – otiđite.

3) Marginaliziraju vas

Isključili su vas sa sastanaka, nitko vas ne pita za mišljenje, a i izgubili ste svu odgovornost. Prvo, razgovarajte s pretpostavljenima zašto je to tako, nije isključeno da vas promoviraju jer poslodavci vole kada netko pokaže želju za radom. U drugim slučajevima sve ovo možda je samo ‘hint’ da si sami potražite novo radno mjesto.

4) Imate bolju ponudu

Čestitke. Ponekad se čini da bi otišli odmah no i ovakve ponude traže razmatranje. Pitajte se što ste sve prošli u svojoj sadašnjoj firmi i razmotrite ‘bolju ponudu’. Bolje ponude ne moraju nužno biti u novcu, taj učinak se brzo topi. Bolje je ako zaključite da ćete na novom poslu biti motiviraniji, odgovorniji, moćniji i biti u mogućnosti provesti više vremena sa svojim najmilijima. Ako je nova ponuda takva, to je to!

5) Nemogućnost napredovanja

Ovo može biti veći problem nego se čini. U firmi vam je sjajno i, zapravo, toliko dobro vam ide da ne vidite kraja ali jasno vam je da tu nema mjesta za vas. Dugoročno gledano, ovo nije mjesto za vas. S vremenom ćete postati sve lošiji radnik – naučno dokazano.

6) Nemogućnost daljnjeg razvoja

Posao koji je odgovoran, vezan uz društvo i komuniciranje, jednostavno mora omogućavati da barem dvaput na godinu osvježite i nadopunite svoje znanje. Da li je to učenje stranih jezika, pohađanje seminara ili odlazak na kongres – poslodavac vam to MORA moći osigurati. U našem vremenu iznimno je bitno brušenje postojećih ali i dodatnih vještina. Ukratko – osobni razvoj. Ako za to nemate prilike ili vam je jasno da u tvrtki za to nikoga nije briga vrijeme je da tražite novi posao.

7) Refokusiranje

Ovo je vrlo čest slučaj. Kvalitetan zaposlenik je promoviran u novi odjel u kojemu mu osim novca ništa drugo ne predstavlja zadovoljstvo. Osim povratka na staro ništa drugo nije opcija. Ako je tome tako vrijeme je da refokusirate svoju karijeru i svim silama pokušate vratiti stvari na svoje mjesto. Ako ne, promocija će vam dodatno pomoći u traženju novog posla.

8) Tvrtka ide u krivom smjeru

Tu se nema što dodati. Priče o napuštanju broda koji tone dok vlasnik i dalje mijenja jurilice i skupe automobile kao čarape ‘ne piju vodu’. Not me!

9) Ne uklapate se

Razloga je mnogo. Ne odgovara vam stil i način poslovanja. Možda se pretjeruje ili previše stagnira. Kada odluke treba donijeti brzo ne dolazite do izražaja jer je sve ustrojeno strogo hijearhijski… Da nabrojim samo neke. Sve to dovodi do kobnog stresa i nezadovoljstva.

10) Spalili ste mostove

I to se događa. Nekad tuđom nekad vašom greškom. Odnosi i pokidane veze mogu biti trajan izvor velikog nezadovoljstva, a ako je tako: krenite dalje. Ako je do vas učinite nešto i pazite da vam se ne ponovi.

Vezane teme:

Dobili ste ponudu za posao, evo pitanja koja bi trebali postaviti prije nego ga prihvatite

Posao: Kako pokrenuti novu karijeru

 

Tags from the story
, , ,
More from Barbara Strelar
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.