Search
Close this search box.
cool novi logo header
industrijska revolucija 3d printeri jeftini roboti

Da li ste spremni za novu industrijsku revoluciju?

Jeftina radna snaga je do sada bila velika prednost kineske proizvodnje. Na toj prednosti je zasnovana cijela kineska ekonomija i vrlo brzo je postala tvornica svijeta. Ali…

Veliki preokret u proizvodnji nazivaju i trećom industrijskom revolucijom. Podsjetimo se, prva je započela u kasnom 18. stoljeću mehanizacijom tekstilne industrije, druga je započela početkom 20. stoljeća [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/03/henry-ford.jpg#”]Henryem Fordom[/lightbox] i njegovom proizvodnom linijom, a sad predviđaju da smo na pragu treće koja će se bazirati na temeljima robotike i tehnologije 3D printera.

Jeftina radna snaga je do sada bila velika prednost kineske proizvodnje. Na toj prednosti je zasnovana cijela kineska ekonomija i vrlo brzo je postala tvornica svijeta. Od plastičnih narukvica do iPhone-a – sve se proizvodi u Kini. Međutim ta situacija bi se uskoro mogla promijeniti.

Danas napraviti tvornicu u kojoj je sve automatizirano i sve procese obavljaju roboti je vrlo skup proces, gotovo neisplativ za bilo koju osim osim auto-industrije. Značajno jeftinije je organizirati proizvodnju u Kini. Međutim u zadnje vrijeme sve više poslova preuzimaju roboti.

Roboti koji bi mogli znatno preokrenuti tržište su oni poput Baxtera (Rethink Roboticsa). Baxter (noviji model pod nazivom Sawyer), za razliku od robota koji koštaju pola milijuna, stoji tek 25 tisuća dolara. Može ga programirati svatko, čak i netko tko uopće ne zna pisati!

U skorijoj budućnosti kineska proizvodnja više neće biti tako konkurentna, nakon što će troškovi proizvodnje potonuti zbog robota, troškovi prijevoza postat će daleko veći faktor. I to je tek početak. Ono što je Silicon Valley za IT startupe to je Boston za robotiku. Pogledajte:

https://www.youtube.com/watch?v=fCML42boO8c

Druga stvar koja će znatno preokrenuti svjetsku proizvodnju je tehnologija 3D tiska. Do nedavno proces proizvodnje je izgledao ovako: dizajn – prototip – proizvodnja – distribucija – kupac. Cijeli proces je uključivao znatne troškove.

Na primjer, nakon što je dizajner osmislio proizvod trebalo je izraditi prototip što je predstavljalo značajni trošak. Nakon toga se radio kalup i pripremala proizvodnja. Tek na kraju je stigao kupac odnosno isporuka:

Jeftini 3D tisak omogućuje svakome sa znanjem digitalnog dizajna da zaobiđe tradicionalni lanac proizvodnje. Koje će biti posljedice za tvrtke koje posluju u proizvodnom lancu? Izvor: CSC
Jeftini 3D tisak omogućava svakome sa znanjem digitalnog dizajna da zaobiđe tradicionalni lanac proizvodnje. Koje će biti posljedice za tvrtke koje posluju u proizvodnom lancu? Izvor: CSC

Danas vidimo potpuni preokret tog procesa. Dizajner može sjediti kod kuće, nacrtati proizvod, isprintati prototip na kućnom 3D printeru i, ako je zadovoljan, početi prodavati nacrte online koje ljudi mogu sami ‘skinuti’ i isprintati na svojem 3D printeru ili na jednom od niza online servisa koji nude 3D tiskanje.

Fleksibilnost izrade proizvoda, široki asortiman, proizvodnja u blizini krajnjeg kupca podrazumijeva ozbiljnu promjenu u dosadašnjem lancu ponude i potražnje. Za sad su to narukvice, okviri, zaštitna kućišta za mobitele, sutra to već mogu biti cijele kuće. Kupite nacrt online, iznajmite printer na 2 dana i imate svoju novu kuću!

‘3D tisak je klasična disruptivna tehnologija. Ona je jednostavnija, jeftinija, manja i praktičnija za korištenje od tradicionalnih proizvodnih tehnologija.’ Clayton Christensen; Harvard Business School

Ovo je još jedna velika prilika i za nas u Hrvatskoj, ukoliko imate smisla za produkt dizajn i znate ponešto o 3D crtanju već danas možete svoje radove prodavati na http://www.shapeways.com/

[divider]O AUTORU [/divider]

Velimir Žagar
Velimir Žagar

Velimir Žagar je direktor digitalnih medija u komunikacijskoj agenciji Hipmedia. Svoje dugogodišnje iskustvo u informatičkoj industriji uspješno je spojio sa marketingom te danas vodi multidisciplinarne timove u stvaranju inovativnih digitalnih rješenja.

 

 

Velimir Žagar

Velimir Žagar je direktor digitalnih medija u komunikacijskoj agenciji Hipmedia. Svoje dugogodišnje iskustvo u informatičkoj industriji uspješno je spojio sa marketingom te danas vodi multidisciplinarne timove u stvaranju inovativnih digitalnih rješenja.