Search
Close this search box.
cool novi logo header

No Excuses. Bez alibija. Bez opravdanja.

Jeste li se ikad pronašli u zamci opravdanja, isprika za nešto što ste mogli učiniti, a niste?

Dr. Benjamin Carson, direktor neurološkog odjela pedijatrije John Hopkinson Hospital u jednom je svom govoru rekao kako ga je upravo njegova majka inspirirala da nikada ne traži opravdanja jer ih ni ona sama nikada nije tražila.

Jednaki stav je očekivala od svoje djece. Pitanje koje bi im postavila kada bi joj se krenuli opravdavati, bilo je:

 – Imaš li mozak?

Nakon što bi odgovorili: ‘Da, naravno’.

Ona bi nastavila: ‘Onda si mogao smisliti rješenje’.

Jeste li se ikad pronašli u zamci opravdanja, isprika za nešto što ste mogli učiniti, a niste? Opravdanje za priliku koju ste mogli prihvatiti, zgrabiti, iskoristiti, ali niste. Umjesto proaktivnog pristupa i traženja rješenja odabrali ste onaj uvriježeni i svima naizgled lakši put isprika i opravdanja.

Krivo vrijeme, kriva država, loša klima, manjak novca, veza i iskustva, 101 problem koji vam stoji na putu i svaki od njih idealan alibi za nova opravdanja i za nove isprike. Idealan je to put da propustite  puno „lipih“ stvari.

Puno prilika koje stvaraju samo prilike koje ste iskoristili, puno doživljaja koji proizlaze iz doživljaja koje ste si priuštili, puno iskustva temeljenog na onome koje ste stekli jer ste hrabro zakoračili naprijed, bez isprika.

Barack Obama nikad ne bi bio prvi afroamerički predsjednik da je tražio isprike vezane uz svoju boju kože. Janica Kostelić nikada ne bi osvojila čak četiri olimpijske medalje da je tražila isprike umjesto rješenja nakon teške ozljede koja joj je mogla presuditi karijeru. Od Gandhija do Jobsa, od Elona Muska do Oprah Winfrey, od Anne Wintour do Marisse Mayer, rješenja su uvijek prevladala svaku ispriku i pretvorila ove ljude iz prosječnih u izvanredne pojedince, lidere i heroje.

Takve heroje nažalost sigurno možete pronaći i u svom okruženju među onima koji se bez isprike bore za svoj život i bezrezervno traže rješenje unatoč 101 zdravstvenom problemu koji ih je snašao i s kojim se mogu opravdavati.

Unatoč tome danas se sve više pažnje posvećuje onima koji s jednakom strašću traže opravdanja i isprike za svoje postupke koji ne stvaraju rješenja već nove probleme.

Probleme i teške okolnosti ne treba negirati, ali ako dobro sagledate svijet u kojem danas živimo prilike koje imate zasigurno su bolje od mnogih u raznim dijelovima svijeta no one vas neće učiniti uspješnijima i sretnijima.

Isprike su alat nesposobnih kojim se grade mostovi za nigdje i monumenti ništavila. Barack Obama 

Zahvaljujući modernim tehnologijama „prestići“ vas sutra može klinac iz Afrike ili djevojčica iz Indije, a vi to možete pretvoriti u lekciju ili ispriku. Nadam se da ćete se odlučiti za ovo drugo jer svi danas više nego ikada trebamo biti dio rješenja.

ČITAJ JOŠ:

Pronađite način, a ne ispriku!

Barbara Strelar