Search
Close this search box.
cool novi logo header
48 sati amsterdam

Umjesto zimi (kao mi) posjetite Amsterdam u proljeće

Tu je zima! Ako vas zanima kako stojite s artritisom najbolje je da odete u Amsterdam i provjerite iz prve ruke, voda i hladan zrak čuda čine! Izuzev toga Amsterdam je cool grad kojem bi se vratili


Najvrjedniji savjet koji vam netko može dati prije odlaska u Amsterdam je da ako imate slabu cirkulaciju ili ste zimogrozni, nemate što tamo tražiti usred zime. Da je meni netko ovo rekao na vrijeme, spasio bi me ozeblina trećeg stupnja.

Najgore u cijeloj priči je što lokalno stanovništvo kao da uopće ne osjeća minus koji vama nagriza dijelove kože koje niste uspjeli zaštititi (kolateralna žrtva je uvijek nos), pa se onda još i osjećate kao vanzemaljac čudeći se njihovoj vožnji biciklima u proljetnim jaknicama na -10 stupnjeva.

I baš kada pomislite da ćete se ugrijati u nekom od coffee shopova ili po povratku u hotel, očekuje vas još jedno hladno iznenađenje – u Amsterdamu se temperatura u zgradama održava na nekoj graničnoj hladno-toploj razini, samo da vas održi na životu.

Usprkos drogi i prostituciji, nemojte misliti da je Amsterdam grad bezakonja i anarhije jer zakoni se ovdje poštuju i provode. Generalno gledajući kulturološki je u potpunoj suprotnosti od naših krajeva i upravo oni turisti koji dolaze tulumariti i uživati u lakim drogama, trebaju par dana prilagodbe na ovakav način života. Na primjer, svakog pravog  Balkanca zbunit će visoke cijene alkohola i nemalo će se iznenaditi zabrani pušenja duhana u svim noćnim klubovima i coffee shopovima.

I dok ćete u trenucima šetnje gradom pomisliti kako je ovaj grad totalno cool jer vas na svakom koraku prati miris izuzetno kvalitetne marihuane, tu i tamo ćete se užasnuti pogledom u intimnu atmosferu obiteljskih domova jer Nizozemci smatraju da nemaju što skrivati pa stoga niti nemaju zavjese na prozorima.

Prednost nizozemskog jezika je ta što je hibrid njemačkog i engleskog pa iako velika većina turista nikada nije bila u doticaju s njim, zadivljujuće je što ga skoro svi razumiju. Zbog toga ćete bez velikih problema pronaći delicije koje se poslužuju skoro na svakom koraku, a to su pečeni krumpirići i nadaleko poznati vafli u milijun varijacija.

Usprkos ovom čudnom zimskom iskustvu, vjerujem da je posjet Amsterdamu u proljeće kudikamo drugačiji, te da vožnja biciklom uz procvjetale tulipane i pogled na šarenilo simpatično uskih kućica obasjanih suncem mijenja cjelokupni dojam o ovom razvikanom gradu.

Autorica je Maja Grigić, PR manager škole stranih jezika Smart, Zagreb

.Ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’

Smart škola stranih jezika

 

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

Smart&Cool

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.