Dobar, loš, zao… Marketing! Are you beach body ready? Pogledajte reklamu koja je zgrozila Londončane

Reklama Are You Beach Body Ready reklama London podzemna željeznica kampanja
Reklama Are You Beach Body Ready reklama London podzemna željeznica kampanja

I svakako pogledajte kako CM-ovi tvrtke koja je objavila oglas uspješno brane (štoviše osvajaju nove kupce!)…


Nakon što sletite na londonski Heathrow i u gradsko središte krenete podzemnom željeznicom, prvo sa čime ćete se ovih dana sudariti jest ovaj pano, odnosno reklama:

aw
Are you beach body ready? Foto: CoolKlub

Na (gotovo) svim stanicama i u (gotovo) svim vagonima. Nemoguće ju je izbjeći. Žena u bikiniju i proizvodi za mršavljenje te tekstić: ‘Are you beach body ready’?

Kako vam se čini i što ste prvo pomislili?

Evo, ja ću prvi.

Moja prva pomisao: Ovo mora da je neka zajebancija, jedinu moć za objavu nečeg sličnog u ovoj zemlji imaju samo mediji (iako više ni to). Gledam u oglas koji mi jako lijepo govori – Ako nemaš ovakvu tjelesinu nemaš što tražiti na plaži. Gledam u pod.

Moja druga pomisao: Morao bih intenzivirati treninge.

Moja treća pomisao: Tko ne bi želio ovakvo tijelo?!?

Još sam neko vrijeme pokušavao ‘čitati’ reklamu i mislio kako ću pronaći neki tvist, zaokret… … nešto, nešto… Nisam našao.

Damn! Dripac koji je ovo smislio obavio je dobar posao. Namjerno sam u istoj rečenici spomenuo ‘dripac’ i ‘dobar posao’ jer jako ovisi iz kojeg kuta gledate. Reklama je u kratkom roku podigla mnogo prašine (feministice) i besplatnog PR-a (mediji).

Ja ga opisujem kao: Dobar. loš, zao marketing. Zašto?
Otprilike 40.000 Londončana dosad je potpisalo peticiju u kojoj se traži zabrana postera kojeg neki smatraju uvredljivim. Deseci panoa uništeni su na razne načine (vidi fotke, ima poveznica s našom pričom #hzhashtag…), a za subotu je najavljen veliki skup u Hyde Parku.

Obožavamo London, evo i zašto...
Obožavamo London, evo i zašto: F**K YOU…

Iz Protein Worlda su na sve ovo odgovorili vrlo šturim priopćenjem u kojem otprilike stoji kako nemaju namjeru ukloniti svoje postere zbog negodovanja manjine. I zasad su pravu: što je 40.000 grlatih spram ukupno tri milijuna ljudi koliko ih dnevno prođe Tubeom. Pitanje je samo kako će svemu stati na kraj ako se stvari do subote zakompliciraju.

Iako tvrtka na društvenim mrežama radi odličan posao (primjer kriznog marketinga i online PR-a na najvišoj razini, vidi kraj teksta!) od pomoći nije ni Arjun Seth, CEO Protein Worlda kojemu je možda [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/04/arjun-seth.jpeg#”]tijelo beach ready[/lightbox] ali mu je mozak steady. Evo što je majstor izjavio:

‘Oni koji uništavaju naše reklame su teroristi. Uvažit ćemo molbu građana ako peticiju potpiše milijun ljudi’, rekao je Seth

Reklama Are You Beach Body Ready reklama London podzemna željeznica kampanja
Tko je u pravu?

Naravno, osigurao si je još besplatne promocije. Mislite da mediji neće promatrati što se događa i izvještavati o broju protivnika reklame? Dok čekamo subotu, vi slobodno bacite oko i odaberite svog favorita jer nešto govori da ovome nije kraj.

SAMO HINT: Ako su vam društvene mreže kojim slučajem posao, svakako bi bilo uputno tamo pratiti kako će se stvar razvijati. Naime, službeni Twitter profil kompanije @ProteinWorld trpi jake udare sa svih strana ali njihovi CM-ovi doslovce ‘ubijaju’. Rade sve obrnuto, žestoko odgovaraju svojim kritičarima (s velikom dozom humora) i  osvajaju nove kupce. Evo detalja: beach5

 

Pa onda:

beach6

I tako dalje. Definitivno se ne plaše ekipe koja prosvjeduje:

Reklama Are You Beach Body Ready reklama London podzemna željeznica kampanja

Reklama Are You Beach Body Ready reklama London podzemna željeznica kampanja

Vezane teme:

Hashtag #HŽslogan nasmijao Hrvatsku i postao viralan, može li priča poslužiti porastu Twitter korisnika?

Što se dogodi kada razmišljaš ‘Out of the box’? Poskupljenje kao odgovor na sniženje

More from Claudio Kramaric
Video na mrežama raste i raste, zašto i kako to utječe na vaš posao?
Jeste skužili sve ovo s videom na društvenim mrežama? Video je postao...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.