Search
Close this search box.
cool novi logo header
Alexa rang nije bitan

Alexa rang i zašto vas ne bi trebao brinuti ako ste oglašivač ili vlasnik stranice

Alexa rang je sistem mjerenja relevantnosti ali nipošto ne i jedini način kako provesti evaluaciju određene stranice


Kao PR manager surađujem s uistinu nestvarnim brojem vlasnika i novinara internetskih portala koji prate doslovce sve što vam padne na pamet. Od industrije i proizvodnje piva do drogerija. Surađujemo kada su u pitanju PR objave ili kontakti s oglašivačima odnosno njihovi accounti. Ukratko, o svakoj stranici moram znati dosta podataka kako bih u svakom trenutku znao odgovoriti svome klijentu: zašto smo na toj i toj stranici. Moram reći kako mi je u nekoliko takvih razgovora postavljeno i pitanje: Zašto ste mi predložili stranicu kad joj je Alexa rang loš.

Dopuna 13. siječanj 2014.: Stranice CoolKluba na današnji dan prema AR-u nalaze se na 531. mjestu. Kako je to moguće u tako kratkom vremenu, a nismo radili ništa drugačije no inače? Ciljanoj publici slali smo newsletter u kojem smo ih pozivali na stranicu – kako je uglavnom riječ o korisnicima iz IT sektora, content managerima i slično, za koje pretpostavljamo da im je Alexa rang instaliran u tražilice, te smo zabilježili prilično dobar odaziv, zato nam je i Alexa rang u porastu. Ovime samo želim reći da je time potvrđen dio pretpostavki iz ovog posta. 

Krenimo redom

Znam što je Alexa rang ali svejedno sam malo istraživao. Ne bi mi bilo svejedno da se trudim uzalud i posao oko promocija i prezentacija te ponekad i oglašavanja proizvoda prepustim stranicama koje ‘nitko ne čita’. Što sam saznao?

Ispalo je da Alexa rang, pogotovo u mojem dijelu gdje se radi o trgovini, uslugama i zabavi, dio mojih klijenata uzima isuviše ozbiljno. Baciti oko na broj Alexa ranga i reći to (ni)je dobro – nipošto ne može biti jedini način evaluacije određene stranice. Alexa rang nipošto nije osnovna mjerna jedinica.

Alexa rang je vrsta ljestvice koja govori o posjećenosti stranica. Što je broj manji, to je stranica posjećenija. OK. Problem je taj što nije pouzdan niti točan jer da bi ga se koristilo treba ga instalirati u toolbar pretraživača. Imate Alexu?

Zato sam napravio mali test na vlastitim stranicama CoolKlub.com. Riječ je o lifestyle design magazinu koji zabavnim i cool temama o novim tehnologijama, poslu, putovanjima i svemu što život čini zabavnim i zanimljivim, nastoji poučiti, savjetovati i, općenito, djelovati da se čitatelj nakon posjeta osjeća bolje i drugačije.

Case study CoolKlub.com

Na ovim stranicama među ostalim cool temama svakako pokušavamo pronaći i relevantne odgovore na pitanja poput:

• Kako povećati promet na vlastitoj stranici?

• Kako poboljšati iskustvo korisnika?

• Kako oglašavati na internetu?

• Kako optimizirati stranice ili kako otvoriti webshop.

Ukratko, kako napraviti dobar posao na internetu.

Alexu nisam provjeravao vjerojatno još od rujna. Sjećam se da je tada Alexa rang nudio podatak da je CoolKlub 727 stranica u Hrvatskoj. Posljednja dva mjeseca uspjeli smo podići CoolKlub na noge s preko 5500 jedinstvenih posjetitelja na mjesec što je dvostruko više nego u studenome i trostruko od rujna kada smo zadnji puta bacili oko na Alexu.

Međutim, znate li koji CoolKlub ima Alexa rang danas?

Na dan 17. prosinca 2013. mi smo prema Alexa rangu 2071. Kako je to moguće? Potražio sam odgovore, razgovarao s online odjelom u svojoj tvrtki i čitao što SEO majstori pišu o Alexi.

Na kraju sam donio zaključak: Alexa Vas ne bi trebala zabrinjavati. Riječ o ne pretjerano točnoj i pouzdanoj metrici obirom da je sklon mjerenju isključivo onih podataka koje prikuplja od korisnika koji ga instaliraju na svoj pretraživač. Alexa bi vas mogla zabrinjavati ako vam potencijalni oglašivač postavi pitanje o Alexa rangu jer ga on smatra ‘korisnim izvorom’ informacija.

U tom slučaju stvari mu pojasnite ovim primjerom:

Ako promatramo samo Alexa rang, vlasnik stranice sa 75.000 jedinstvenih posjeta dnevno može biti lošiji od blogera koji piše o SEO tehnikama i kojeg u prosjeku čita nekoliko tisuća ljudi na mjesec. Ovih 75.000 nema pojma što je Alexa jer se, na primjer, bave sportom ili ih muči prekomjerna težina ili zdravlje. S druge strane dobar SEO bloger koji oko sebe okuplja stručnjake iz točno određenog područja može biti siguran u kvalitetan Alexa rang jer njegova publika doista koristi (i možda treba) Alexu.

Što na kraju znači? Hoćete li se oglasiti na prvoj ili drugoj stranici ako, na primjer, prodajete tenisice ili cipele kako to radi jedan od mojih klijenata?

Treba li se oglašivač povoditi Alexa rangom ukoliko razgovara o oglašavanju na portalu samosvojazena.hr (primjer) koji okuplja žensku publiku od 17 do 34 godine.

Naravno da neće. Jer koliko njih zanima Alexa ili još bolje – koliko ih je taj alat instaliralo na svoj pretraživač?

ZAKLJUČAK ALEXA RANG NE BI SMIO ZABRINJAVATI

Dakle, da zaključim vezano uz svoj posao: Alexa rang ne smije biti ključan, bio bi ključan kada bi većina korisnika interneta u Hrvatskoj u svojem toolbaru instaliralo Alexa page rank. U tom slučaju cijeli ovaj post bio bi besmislen. Bitnije je posvetiti malo vremena određenoj stranici i istražiti tko je zapravo njena publika kako u PR-u tako i u svemu ostalome.

Da ne ostanem dužan odgovor na pitanje zašto je CoolKlub pao: U početnoj fazi CoolKlubom su krstarili uglavnom poznanici i stručnjaci koje sam zamolio na pregled stranice. Pretpostavljam da svi oni koriste Alexa rang. Čim je broj čitatelja bez instaliranog Alexa ranga postao veći, smanjio se i rang stranice unatoč rastu broja čitatelja i sadržaja.

Napominjem kako nisam profesionalni SEO ni webmaster. Ako imate koji komentar kojim bi potkrijepili ovu moju teoriju ili mi ukazali na neki propust bilo bi cool da to i podijelite. Što mislite?

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>