Bankrot Detroita? Evo četiri pozitivne priče o poduzetništvu

[divider]PRIČA DRUGA [/divider]

Kako u Detroit dovabiti Twitter, potrošiti milijardu $ i zarađivati?

Dan Gilbert, je osnivač i CEO Quicken Loansa, trećeg po veličini pružatelja hipotekarnih usluga u SAD-u. Rođen je u Detoritu, do sada je tu preselio 7000 zaposlenika i postao treći po veličini (nakon Grada i General Motorsa) zakupnik ili vlasnik prostora u gradu. I on ima plan za reformu Detroita.
Što radi? Ulaže u nekretnine. U jednu je uložio 30 milijuna dolara i poziva svoje prijatelje i vlasnike kompanija da mu se pridruže u ovoj pustolovini.

Vrhunski uređene prostore iznajmljuje po 9 dolara za četvorni metar (u New Yorku četvorni metar najma poslovnog prostora stoji 90 dolara). Ono što nudi Gilbert teško da se može opisati riječima. Čitavi neboderi, uređeni i prostrani (neki od njih s košarkaškim igralištima na 20 ili 30-om katu) nude se tvrtkama po smiješno niskim cijenama. Uz to, osigurava i najam kuća i stanova za sve zaposlenike.

Dan Gilbert„Doveli smo ChryslerTwitter. Blue Cross Blue Shield je preselio nekoliko tisuća ljudi. Imamo desetke zahtjeva za otvaranjem restorana. S vremenom sve postaje lakše iako ima jako puno posla. Centimetar po centimetar, ciglu po ciglu. Što je više ljudi to je manje materijala skepticima i pesimistima. Nudimo sjajne prilike svima koji su u potrazi za poslom.“

Gilbert je u posao uložio milijardu dolara: ‘Približavam se 50-om rođendanu i imam tu sreću da mogu pomoći. Ne želim se jednog dana naći u postelji uz misao eh mogao si. Veseli me pomisao da ću moći reći ‘Čovječe, zar nisi sretan što si probao učiniti dobru stvar za Detroit.’
Gilbertov plan dosad je u Detroit doslovce preslio sjedišta ukupno 60 kompanija. Svakoga mjeseca stiže 12 novih.
Detroit je reizgrađen nakon katastrofalnog požara 1805, i danas vjerojatno ne izgleda ništa bolje nego kao nakon požara. Takav je postao magnet za mlade koji smatraju da se nešto može učiniti.

Nastavite čitati treću priču ili klikom na broj odaberite stranicu

More from Claudio Kramaric

Andy Murray prvi Britanac nakon 77 godina pobjednik Wimbledona!

Kritizirala ga je majka, preživio je masakr. Obožavamo velike priče, a Andy...
Saznaj više

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.