CoolKlub u Berlinu: Mama, Ich bin ein Berliner!

48sati Berlin CoolKlub
48sati Berlin CoolKlub

48sati Berlin: Izgubiti se nećete ni uz najbolju volju, domaćini će rado pomoći, a mi Vam otkrivamo mjesta gdje jesti, provesti se i biti COOL (čak i u outfitu Snjegulice)!

Nakon što sletite u Berlin na jedan od dva aerodroma koji se kao i u svakom drugom gradu nalaze ‘Bogu iz nogu’, prvo što će vam upasti u oči je ona općepoznata njemačka pedantnost i organiziranost. Jer iako ste sletjeli u njemački glavni grad, a ne znate ni beknuti njemački, milion uputa, strelica, karti i ostalih pokazivača smjera će vas izvesti na pravi put.

Što vidjeti: Prvo širimo vidike – kultura

Ok. Izvukli ste se sa aerodroma i vozite se prema centru. Iako je Berlin poznat po zabavi, predlažemo vam da prvo krenete u razgledavanje. Jer usprkos ogromnoj tehno sceni, seks klubovima, punk squatovima i nemačeganema partijima, Berlin ima ogromno kulturno naslijeđe koje se isplati doživjeti.

Svoj obilazak svakako započnite od[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/09/Branderburska-vrata.jpg#”] Brandenburških vrata[/lightbox] – nekada korištenih kao prijelaz između istočnog u zapadni dio grada. Kada prođete kroz ovaj masivni svod u smjeru sjevera, ravno ispred vas ukazat će se [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/09/andeo_pobjede.jpg#”]Stup pobjede[/lightbox] poznat po anđelu koji se nalazi na samom vrhu, sagrađen u 17. stoljeću.

Želite li pak provjeriti svoje sposobnosti i sagledati sliku iz drugačije perspektive preporučamo da se pokušate popeti stepenicama (drugog načina nema) na vrh ovog 67 m visokog tornja, sa kojega se pruža pogled na cijeli grad.

Sa desne strane Brandenburških vrata nalazi se [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/09/parlament.jpg#”]parlament[/lightbox] te najmodernija željeznička postaja u Europi. Na lijevo, pronaći ćete spomenik poginulim židovima u drugom svjetskom ratu, a produžite li malo korak, naići ćete na moderni [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/09/potsdamer.jpg#”]Potsdamer platz[/lightbox] i Sony centar u kojem će svaki pravi shoppingoholičar uspješno isprazniti svoj novčanik do zadnjeg centa.

Gdje jesti u Berlinu: Dunkelrestaurant je COOL

Dunkelrestaurant
Dunkelrestaurant, Gormannstraße 14

Ukoliko ste bili dovoljno snalažljivi prije samog puta u Berlin, sjetili ste se nazvati Dunkelrestaurant i rezervirati svoje mjesto u ovom najčudnijem restoranu ikada.

Naime, kako mu i samo ime govori, ovaj [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/09/Dunkel1.jpg#”]’mračni restoran'[/lightbox] se ne otvara prije kasnog popodneva a unutra je mrkli mrak.

Posluživati će vas slijepci koji se u njemu snalaze bolje nego vi u vlastitom džepu, dok ćete vi izoštravati sva svoja preostala osjetila pokušavajući napipati komade hrane na tanjuru i ipak nešto strpati u usta ([lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/09/au-Dunkelrestaurant-B-1x.gif#”]mali hint[/lightbox]).

Gdje izaći u Berlinu

Sada kada ste se najeli, hrabro krenite u noćne avanture ovog šarolikog grada. Nije JFK uzalud izrekao ‘Ich bin ein Berliner’ daleke 1963.! Čak i ako ste gay (friendly) koji se voli odijevati u Snjeguljicu (što je jako COOL!), pa čak i ako se uspijete napaliti na poskočice, ne brinite – ovaj grad nikog ne osuđuje. U dijelu Berlina nazvanog Kreutzberg skrivaju se svi bitni klubovi.

Ukoliko ste ljubitelj elektronskih zvukova, posjetite klub Berghain. Ne garantiramo da ćete nakon kilometarskog reda ipak upasti unutra, jer redari puštaju samo onu škvadru za koju misle da je dovoljno cool, no isplati se potruditi. Nije vam potreban nikakav ekstravagantni outfit, no prosječan geek će sigurno poljubiti vrata.

Ako ste željni žešćeg zvuka i punka, svratite do [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/09/Trinketeufel.jpg#”]Trinkteufela[/lightbox] – jednog od mnogih autentičnih punk barova. Najveći šok koji ćete ovdje doživjeti je taj da punk rock slušaju i majke, očevi, tetke i bake. Dakle, za razliku od naših krajeva, ovdje alternativna scena živi u punom sjaju.

Ukoliko uskoro planirate posjetiti ovaj grad, od 9 – 20. listopada nemojte propustiti Festival svjetla.

I da, na kraju svega, nemojte se čuditi ako zbog Berlina u trbuhu osjetite leptiriće, a glava odleti u oblake. Svi smo mi pali na njegov šarm već na prvi pogled!

Autorica je Maja Grigić, PR manager škole stranih jezika Smart, Zagreb

.

[divider]Ovaj tekst nastao je u suradnji sa školom stranih jezika ‘Smart’ [/divider]

Smart škola stranih jezika

 

Smart škola stranih jezika posluje od 2006. godine, a dio je Smart grupe zadužen za poduku stranih jezika za sve uzraste: općeg i poslovnog tečaja stranog jezika, pripreme za međunarodno priznate certifikate, hrvatski za strance, pripreme za maturu i poduku te jezično savjetovanje.

Written By
More from Smart&Cool
Što kada vam je drugi jezik koji govorite nekako ‘materinskiji’?
Kako sam potpuno od svoje volje, bez ikakvih pritisaka (u stilu treba...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.