Search
Close this search box.
cool novi logo header
dan sv. Patricka

Danas je dan sv. Patricka, a mi častimo cool videom o Irskoj koji ste ikad vidjeli

Danas slobodno popijte pivo i smažite originalni colcannon (imamo i recept) pa proslavite kao pravi Irac!

dan sv. PatrikaSvi vole Patricka i svi ga obožavaju slaviti. Sve je zeleno i sve je u znaku djeteline, i naravno, nezaobilaznog irskog piva. Da, pričam o najpopularnijoj svetkovini koja se obilježava i van engleskog govornog područja, o St.Patrick’s Dayu, koji tog dana, 17. ožujka, samo u Dublin privuče više od milijun turista.

Nije oduvijek bilo tako, ali danas globalnu popularnost ovog blagdana možemo pripisati dobroj odluci irske vlade koja je 1995. godine započela turističku kampanju Irske želeći iskoristiti  dan sv. Patrika kao glavninu reklamne priče o svojoj državi.

Najpoznatija legenda o Sv. Patriku je ona da je on objasnio Sveto Trojstvo (Otac, Sin i Duh Sveti) koristeći djetelinu s tri lista (poznatu kao The Shamrock). Irci su sami kasnije dodali četvrti list kao simbol sreće. Osim što je Patrik zaštitnik Irske, on je i zaštitnik Nigerije, inženjera i ljudi koji se boje zmija. Postoji i legenda da je Sveti Patrik iz Irske otjerao sve zmije.

Znanstvenici se s time baš i ne bi složili. Njihovo obrazloženje je  da u Irskoj nema zmija jer se otok odvojio od kontinenta za vrijeme ledenog doba i da su tada nestale sve zmije i gmazovi sa otoka. Većina ih smatra da je to samo simbol prekida poganskog načina razmišljanja i početak novog, kršćanskog razdoblja.

Osim što je uobičajeno da se tog dana popije tradicionalno irsko piće, odnosno pivo, Irci taj dan jedu i tradicionalna irska jela pripravljena od slanine i kupusa, poput colcannona (kombinacija slanine, kelja i kupusa).

Mene je prilikom posjeta Dublinu iznenadila činjenica koliko Irci vole popiti. Ali, zaista vole. U pet sati poslijepodne, običan radni dan, svi nahrupe po pubovima na pivo. Super uređene poslovne žene može se nerijetko vidjeti kako ispred puba iz fancy torbe vade tenisice, skidaju ogrlice i uzimaju bocu piva i tako nastavljaju druženje. Nije ni čudo da je inače po dublinskim trgovinama odjel alkohola odvojen od drugog dijela trgovine i doslovno zatvoren sve do 13 sati. Tek tada možete kupiti pivo, vino, wiskey ili nešto treće.

Stoga, ne treba čuditi činjenica da na St.Patrick’s Day svi paradiraju. I imaju slobodan dan. I piju, i piju. Svaki irski grad organizira svoju vlastitu paradu. Irci imaju običaj da na taj dan sakrivaju novčiće koje onda traže djeca u nadi da će naletjeti i na vilenjaka, [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2014/03/leprechaun5.jpg#”]nadaleko poznatog leprechuana[/lightbox].

Legenda kaže da su leprechauni bili postolari koji su novac od izrađenih cipela stavljali u lončić i sakrili ga na kraju duge. Ako ga čovjek ikad ulovi, leprechaun mu mora za oslobođenje ispuniti tri želje.

Leprechaun u originalnom irskom jeziku znači ‘momak malenog rasta’. Potječu još od doba Kelta koji su vjerovali u vilenjake i sluge dobra i zla, a predočavali su se kao svojevrsni čuvari blaga pokraj duge.

I budite oprezni. Jer, ako vas se netko usudi uštipnuti na taj dan, to nije slučajno. Tradicija u sadašnje vrijeme nalaže da se onoga koji ne nosi barem nešto zeleno može uštipnuti kako bi se upozorilo na propust.

Ako pak volite Irsku posjetite www.volim-irsku.com. Ako vam je pak odlazak do nje nedostižan, ‘zasladite se’ se ovim simpatičnim filmićem o ovom ‘zelenom dragulju’ od zemlje:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=9wmIZEl1nSo

[tabs tab1=”IRSKI RECEPT ZA COLCANNON“]
[tab]

Sastojci

Broj osoba:

6 osoba

 •  1 kg krumpira (po mogućnosti crvenog)
 •  2 veća crna luka
 •  2 šalice naribanog kupusa
 •  2 šalice naribanog lista kelja
 •  300 g slanine
 •  3 šalice ulja
 •  Sol i papar po ukusu
 •  1 dl mlijeka
 •  2 žlice maslaca

Priprema: U jednoj posudi skuhati krumpir.  U drugoj posudi ispržiti slaninu, izvaditi je i ostaviti na stranu. U istoj posudi propržiti luk, pa kupus i kelj, dok ne omekšaju. Od krumpira napraviti pire, staviti povrće preko njega i posuti isprženom slaninom.

Posluživanje: Servirati toplo uz Guinness pivo

Recept je preuzet sa www.volim-irsku.com

[/tab]
[tab]Tab 2 Content[/tab]
[tab]Tab 3 Content[/tab]
[/tabs]

 

Sastojci

Broj osoba:

6 osoba

 •  1 kg krompira (po mogućnosti crvenog)
 •  2 veća crna luka
 •  2 šalice naribanog kupusa
 •  2 šalice naribanog lista kelja
 •  300 g mesnate slanine
 •  3 šalice ulja
 •  Sol i papar po ukusu
 •  1 dl mlijeka
 •  2 žlice maslaca

Priprema: U jednoj posudi skuhati krumpir.  U drugoj posudi ispržiti slaninu, izvaditi je i ostaviti na stranu. U istoj posudi propržiti luk, pa kupus i kelj, dok ne omekšaju.Od krumpira napraviti pire, staviti povrće preko njega i posuti isprženom slaninom.

Posluživanje: Servirati toplo, uz Guinness pivo

Recept je preuzet sa www.volim-irsku.com

anita.mer.b