Search
Close this search box.
cool novi logo header
zasto volimo crtice

Priznajem, postala sam ovisna o crtićima kao i moj mali princ

Autorica CoolKluba i full time mama, pozabavila se temom crtića, razlozima zašto ih toliko volimo i sastavila CoolKlub listu najboljih animiranih filmova zadnjih godina


Ovo s animiranim filmovima traje već neko vrijeme ali mene je[lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/07/zakacilo.jpg#”] ‘zakačilo'[/lightbox] prije par godina. Tada je na svijet stigao moj mali princ, pa sam ponovo počela pratiti crtiće i otkrila davno zaboravljeni ali i opet tako novi svijet.

Novi crtani filmovi kompleksniji su, likovi su slojeviti i djeci nude mogućnost da razmišljaju u više smjerova. Sviđa mi se kako se i sama moram koncentrirati na radnju kako bismo nakon filma skupa mogli donijeti kakav takav zaključak jer to su definitivno crtići za neke nove klince!

Što je i razumljivo. Nikada se toliko novca nije ulagalo u animirane filmove i nikada likovi nisu bili toliko slojeviti i kompleksni, podjednako zanimljivi djeci i odraslima kao danas. Stoga, ako već danas s malcem odete u kino vi naprosto imate win-win situaciju: provedete se super, najedete se kokica, a potomak je sretan i zadovoljan.

Ovo su moji omiljeni filmovi proteklih godina:

Gru na tajnom zadatku 2 potukao Johnnya Deppa

Kako je to moguće? Pa evo, iako ne volimo usporedbe prema zaradi ali trenutni hit “Despicable Me 2” odnosno “GRU na tajnom zadatku 2” proteklog je vikenda zaradio 82 i pol milijuna američkih dolara – više od favoriziranog Usamljenog osvetnika s Johnneyem Deppom i zasjeo na prvo mjesto liste.

U novom nastavku (prvi dio, “Kako je Gru ukrao mjesec” je deseti najuspješniji animirani dugometražni film u povijesti SAD-a sa zaradom većom od 540 milijuna dolara) superzlikovac postaje dobar, a taman kad se uljulja u ulogu brižnog tate, tajna agencija zatraži njegove usluge… Naravno tu su i neodoljivi pomagači zbog kojih je flm urnebesan, a zarada raste.

Možete li vjerovati da su “Tangled” (crtić o ljepotici duge plave kose, zatočenoj u kuli) i Dark Knight” (posljednji nastavak Batmana) imali gotovo jednak budžet od 250 milijuna američkih dolara? Nadalje, upravo je znak prestiža posuditi svoj glas nekom liku, pogledajte imena: Dustin Hofmann, Justin Timberlake, Eddie Murphy, [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/07/article-2297814-18DE504D000005DC-587_640x969.jpg#”]Beyonce[/lightbox] (kraljica u “Čuvarima šume”).

Glasove posuđuju zvijezde

Crtići definitivno nisu ono što su bili kad sam ja bila mala, oni danas nude puno više. U inače crno/bijeloj priči i borbi dobra i zla sada je dodano puno nijansi o kojima dijete razmišlja. Djeci se pričaju priče koje su prepune kompleksnih likova i životnih lekcija.

Osim što ulaze u čarobne nove svjetove (3D je već uobičajen), kreatori crtića djeci žele usaditi važne vrijednosti, ali i naučiti ih da budu jednostavno bolji ljudi

 

Wreck it Ralph
Wreck it Ralph, donedavni negativci preuzimaju glavne uloge

Donedavni negativci preuzimaju glavne uloge. U Krš i lomu (Wreck-It-Ralph), glavni lik Ralph jednostavno više ne želi biti BAD GUY iz video igrice! A Sargeant Calhoun iz istog filma, djevojka  ratnica, naizgled neuništiva i snažna, zapravo je [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2013/07/Wreck-It_Ralph_Movie_HD_Desktop_Wallpapers_09_1280x1024.jpg#”]milo stvorenje[/lightbox] slomljena srca koja ljubav pronalazi u nekom tko joj doslovno nije ni do koljena.
Sad već klasik, Wall-E je kao Pixarov uradak dobio silne nagrade i hvalospjeve koje potpuno zaslužuje. >>>Čitajte dalje>>>

Barbara Strelar