Search
Close this search box.
cool novi logo header
CoolKlub na Pinterestu

Deset činjenica o Pinterestu koje trebate znati

Pinterest i LinkedIn popularnije su društvene mreže od Twittera, objavio je Reuters. Zašto je Pinterest toliko neodoljiv?


Mali idejni projekt koji su začela tri prijatelja: Ben Silberman, Evan Sharp i Paul Sciara lansiran je prije samo četiri godine, Pinterest je, kako prenosi Reuters, danas popularniji od Twittera, mikroblogging platforme sa preko 200 milijuna (aktivnih!) korisnika. Kako? Korisnici na Twitteru angažiraniji su ali osjećaj ugode nemjerljivo raste u korist Pinteresta.

Pokušajte zamisliti da ste prije samo tri godine pokrenuli Start Up koji danas ima preko 70 milijuna korisnika i vrijedi nekoliko milijardi američkih dolara? Pinterest je jedinstveni koncept dijeljenja slika koje kreiraju vaš osobni profil. Zvuči ludo, ali nije, jer Pinanje (lijepljenje slika na vlastiti Board ili album) je, vjerujte mi, zarazno.

Od ožujka 2010. sve do kolovoza 2012. stranica je funkcionirala samo na principu pozivnica – postojeći član morao vas je pozvati da se pridružite. Međutim, čak ni to ‘ograničenje’ nije spriječilo Pinterestov strelovit rast koji je tijekom prošle godine strelovito dostigao spomenutih 70 milijuna korisnika.

Prema broju jedinstvenih posjetitelja (jedinstveni posjetitelj mjerljiva je jedinica google analyticsa koja prikazuje jednog posjetitelja kao samo jednu mjernu jedinicu bez obzira koliko puta je u mjerenom razdoblju bio na web-stranici koju pratimo, to nije kumulativna mjerna vrijednost kao što su mjerne vrijednosti prikazi stranica ili posjetitelji) Pinterest je stranica koja je u povijesti web stranica najbrže dosegla magičnu brojku od 10 milijuna korisnika.

Pinterest je fenomen i puno toga možemo naučiti iz njegovog primjera. Ovo je deset činjenica koje bi vas mogle privući:

1) Osim što je 2011. proglašen najboljim start-upom, samo dvije godine nakon pokretanja bio je treća društvena mreža po broju korisnika (odmah iza Twittera i Facebooka).

2) 65% korisnika Pinteresta su žene. Naravno da je to odlično jer su žene i najvažniji i najsnažniji potrošački segment. Žene su te koje donose odluku o kupnji i žene su te koje kupuju.

3) Od navedenog broja, 81% koristi PInterest kao izvor informacija i savjeta kojima vjeruju

4) Čak 10% žena na Pinterestu zarađuje 100,000 $ i više na godinu. Ne može bolje za mnoge business članove Pinteresta. To je mreža na kojoj želite i morate biti, jer tamo su vaši krajnji potrošači. Iako možda u punom jeku nije zaživjela u Hrvatskoj, zašto biti posljednji i (pre)kasno shvatiti da ste već odavno trebali imati otvorenu stranicu upravo na toj društvenoj mreži.

5) Bottica.com web stranica za nakit i modne dodatke kreirala je na Pinterestu svoj online catalog i odlučila usporediti promet kupaca koji su stigli s Pinteresta u odnosu na one koji su stigli s Facebooka. Rezultat je pokazao da su korisnici Pinteresta pregledavali katalog kraće, a trošili gotovo 2.5 puta više.

6) Za tvrtke, Pinterestov jedinstveni koncept dijeljenja slika omogućuje da vas prate korisnici koji imaju specifičan interes. Tako su najpopularniji boardovi oni koji su vezani za modu, lifestyle i umjetnost. Kad tome dodamo činjenicu da Pinterest privlači čak 41% ukupnog prometa e-trgovina, sve je kristalno jasno.

Brian Hall, jedan od idejnih začetnika ove posebne društvene mreže, rekao je:

„Da je Pinterest magazin, željeli bi ga svakako imati kraj sebe kada krenete na toalet.“

7) 25% Fortuneovih 100 globalnih tvrtki prisutno je na Pinterestu, što je nevjerojatan uspjeh za tako mladu društvenu mrežu

8) Pinterest svojim korisnicima omogućava jednostavniju pretragu prekrasnih destinacija, cool modnih dodataka, ideja za vjenčanja, rođendane i razne DIY projekte, recepte za ručak, inspiraciju za dan, motivaciju za sutra – najtraženiji pojmovi!

9) 47% online kupaca ( u SAD) svoju su odluku o kupnji temeljili na preporuci koju su vidjeli na PInterestu.

10) Pinterest omogućuva kreirati vlastite albume pod tzv. Bord-ovima. I nije čudno da raste i dalje nevjerojatnom brzinom, jer definitivno se ne radi se o priči „plesala je jedno ljeto“ već o mreži koja nam daje ono najbitnije – dobar osjećaj! To je cool i zato je Pinterest mreža za budućnost.

Pogledajte i pratite CoolKlub na Pinterestu.

A kada već govorimo o prodaji i kreativi pogledajte kako je izgledalo ovo prvo službeno ‘Pinterest vjenčanje’. 

Barbara Strelar