Upamtite ovu aktivnost koja traje samo 15 minuta i bit ćete bolji na radnom mjestu

dnevnik rada produtkivnost
dnevnik rada produtkivnost

Jednostavno je zavarati se riječima da ste nešto dobro obavili no, čim se to zapiše, poprima drugu dimenziju i postaje jako korisna stvar

Prema novom istraživanju Harvard Business School (HBS), ukoliko nakon dana na poslu izdvojite samo 15 minuta kako bi ukratko napisali sve dobro što ste radili toga dana, mogli biste postati bolji u onom što radite.

“Kada ljudima date priliku da se osvrnu i razmisle o svojem djelovanju, oni gotovo uvijek dožive neku vrstu poticaja i točno znaju, zapravo, osjete kako im učinkovitost raste. To se ponavlja svaki put,” tvrdi Francesca Gino istraživač s HBS-a i dodaje: “Ljudi postaju učinkovitiji i raste im povjerenje u njih same, a rezultat je da svaki drugi put ulažu još više pažnje i truda u to što rade i vesele se vlastitim zaključcima”.

U seriji ispitivanja na terenu, grupa znanstvenika na čelu s Francescom utvrdila je da grupa zaposlenih koja je deset dana zapisivala svoja zapažanja na kraju bila učinkovitija za 23% više od prve grupe koja to nije radila. Pomnožite taj učinak s brojem radnih dana kao i činjenicu da ljudska produktivnost kao i performanse rastu proporcionalno s novim spoznajama i dobit ćete vrlo koristan podatak. U nekim slučajevima konkretan i vrlo mjerljiv u nulama i valuti.

ČITAJTE I OVO: Smeta vas početak tjedna, čekate vikend? To nije COOL, evo i zašto

 

Francesco je do ove spoznaje došao nakon niza vlastitih predavanja nakon kojih je zapisivao sve, uključujući tu i pitanja studenata. Studenti nisu više postavljali ista pitanja jer im je na njih odgovorio, pa je svako novo predavanje bilo kvalitetnije.

Svakako isprobajte ovu dnevnu zadaću i gledajte da preraste u rutinu. Može se koristiti bez obzira u kojoj industriji radite. Stvar je u pronalasku vremena za sebe i tih 15 minuta tijekom kojih ćete u miru inkorporirati naučene lekcije i tako ih pripremiti za naredni dan. Osim što je dobar stimulans (spoznaja da smo naučili nešto novo i da ćemo to iskoristiti već sutra u dobre svrhe) ovaj pristup vježba i pamćenje.

‘Jednostavno je zavarati se riječima da ste nešto dobro obavili no, čim se to zapiše, poprima drugu dimenziju i postaje jako korisna stvar”, zaključuje Francesco.

Ne želimo se miješati u rezultate istraživanja stručnjaka ali nije li ovo otkriće nešto s čime smo svi manje ili više upoznati? Sigurno se sjećate kako ste na praksi u dnevniku rada morali zapisati što ste taj dan radili. E pa to je to, trebalo nam je istraživanje ekipe s Harvard Business School da nam ukaže kako je to cool!

Vezana tema:

Zeigarnik efekt: Čarobni štapić za produktivnost na poslu

More from Claudio Kramaric
Kako je 30.000 Amerikanaca na Crni petak kupilo DREK (pravi, s ranča u Teksasu)
Tvorci igre Cards Against Humanity stvarno mrze Crni petak, a kako bi...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.