Google povlači GOOGLE GLASS: Mi se pitamo jesu li nosivi uređaji trend ili nešto korisno?

google povlači google glass
google povlači google glass

Unatoč povlačenju mi u CoolKlubu upravo za GG tvrdimo da je u pitanju cool tehnologija. Što nam je? Jesmo li totalno odlijepili? Ne. Nego ne želimo da je vrhunac high tech gadgeta taj, da dobijemo obavijest o sniženju u obližnjoj trgovini…

Zadnjih par mjeseci vjerojatno ste primijetili cijelu pompu oko wearablesa, hi-tech uređaja koje možete nositi na sebi. Štoviše, možda ste i sami odlučili kupiti jedan pa shvatili da ne nudi puno više od mjerenja pulsa i kretanja – istina je da s njima (još) nemamo što puno raditi.

Ono što trenutno fali svim tim uređajima je ‘Killer app‘, to je aplikacija koja je toliko poželjna i neophodna da samom svojom upotrebom opravdava kupovinu uređaja. Ako ću koristiti Apple watch i za nj iskrcati 500 eura, ne želim da mu je glavna značajka ta da mi s mobitela na sat stižu notifikacije ili još gore na oboje (jedva čekam!!!).

wereables

Fenomen koji vidimo zadnjih godina je da tehnologija napreduje brže od njezine primjene. Imamo gomilu senzora (samo na mobitelu ih imate desetak!) i raznih nosivih uređaja koji jednostavno nemaju primjenu veću od one koja je bila prije 10 godina.

No i to se mijenja. Iako je Google upravo objavio povlačenje Google Glassa iz prodaje od 19. siječnja 2015., ja ipak mislim da je upravo perspektivna tehnologija koja bi nakon ove stanke mogla krenuti u još bržu primjenu.

Evo na čemu se temelje moja razmišljanja i odakle toliki entuzijazam usprkos objavi povlačenja?

Disruptivna tehnologija

Vratimo se 20 godina unatrag. Onaj tko je imao [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/01/prvi-mobiteli.jpg#”]prvi mobitel[/lightbox] sa svojom ‘decentnom’ veličinom bio je predmet znatiželje ali i zlih dobacivanja i izrugivanja (kao što to obično biva u nas). Većina ljudi, koliko se sjećam, gotovo se zavjetovala da ‘nikada neće nositi, a kamoli kupiti’ jedan, a pogotovo ‘razgovarati njime na cesti’ (kakva sramota!).

Hoću reći, svaka disruptivna tehnologija to mora doživjeti. Jednostavno, mora se osjetiti otpor prema njoj spram dobrog dijela javnosti.

Ukoliko ne mijenja toliko našu svakodnevnicu na način da se konzervativci  njezine primjene plaše – vjerojatno se ne radi o disruptivnoj tehnologiji!

Google glass proživljava upravo to. Iako malo prenaglašeno ali vrlo dobro prikazano s čime se susreću prvi korisnici možete pogledati ovdje:

 

 

U Googleu su, naravno, posve svjesni sa čime se moraju boriti pa su najavili da od 19. siječnja povlače trenutnu verziju i odmah obećali novu verziju do kraja ove godine. Siguran sam da će Intel i Tony Fadell (osnivač Nest-a) zadužen za praćenje napretka Google Glasa napraviti sjajnu stvar sa novom verzijom.

Zašto Google Glass?

Mobiteli nisu imali ‘Killer app’ ali su omogućili da tehnologija koja je nekoć bila dostupna samo u kući, odjednom postane svugdje dostupna. Sličnu stvar radi i Google glass, on će na jednostavan način cjelokupno ljudsko znanje o objektu koji gledate ispred sebe posložiti u vama relevantne informacije.

Naglašavam relevantne jer je tehnologija deep learninga i umjetne inteligencije dovoljno napredovala da zna koje su vama relevantne informacije. Da li znate da Facebookov AI nakon 300 likeova zna više o vašoj osobnosti od vašeg bračnog partnera?!?

Ono gdje će zaista zaživjeti Google glass tehnologija je proširena stvarnost

Uzmimo na primjer da sam serviser avio motora i ispred sebe imam jedan primjerak od Airbusa 380, Google glass vodit će me korak po korak i sugerirati mi kako obaviti pregled ili popravak, a nakon što to napravim provjeriti da li je to u redu:

https://www.youtube.com/watch?v=ndKqo0pzmqM

 

Ili… zamislite si Sheldona (ukoliko moram napominjati tko je on na krivom ste članku!) sa njegovim potpunim neznanjem o osjećajima i ponašanju ljudi, što njemu može ponuditi Google glass? Što mislite o biometričkim algoritmima? Budućnost? Ne bih rekao, pogledajte ovo…

 

Međutim što će se dešavati sa ostalim nosivim uređajima i koliko će zaživjeti ovisi isključivo o mašti kreativaca. Tehnologija je tu.

Sada ‘samo’ treba osmisliti njezinu primjenu jer u suprotnom će vrhunac sve te pametne tehnologije biti da dobijemo notification o sniženju cipela u obližnjoj trgovini ili o tome da nam se puls previše ubrzao od ponovnog ulaska u nedozvoljeni minus!

.

[divider]O AUTORU [/divider]

Velimir Žagar
Velimir Žagar

Velimir Žagar je direktor digitalnih medija u komunikacijskoj agenciji Hipmedia. Svoje dugogodišnje iskustvo u informatičkoj industriji uspješno je spojio sa marketingom te danas vodi multidisciplinarne timove u stvaranju inovativnih digitalnih rješenja.

 

 

 

Vezane teme:

iWatch: Apple doveo CEO-a Yvesa St. Laurenta Paula Deneva

Ikeina satira u promociji novog kataloga za 2015. godinu

More from Velimir Žagar
Umjetna inteligencija: Ima li razloga za strah?
Ono što se danas smatra umjetnom inteligencijom je zapravo deep learning. Tehnologija...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.