Search
Close this search box.
cool novi logo header
sto su zene prestale kupovati

Istraživanje u SAD: Što su žene prestale kupovati (i što kupuju umjesto toga)

Neke stvari na popisu mogu iznenaditi ali popis svakako pokazuje tko je nakon financijskog sloma 2008. u krizi naučio više!

Znate li koja industrija u SAD pripada jedino i isključivo muškarcima? Industrija kamp opreme! Nije vic. Sve ostalo, odnosno sve druge odluke o kupnji uglavnom donose žene. Žene u prosjeku odlučuju u 85% slučajeva svih kupovina (podaci za SAD) pa je logično da se prate njihove navike koje su se ponešto izmijenile nakon financijskog sloma 2008.  Konkretno, ovo su podaci tvrtke Experian Marketing Services koja se bavi proučavanjem navika potrošača, a čije je rezultate objavio Time.

Dakle, što su žene prestale kupovati?

Sve s oznakom Diet

Prodaja svega s oznakon sugar-free pala je za 15%, fat-free 17% i tako redom. No, to ne znači da su žene postale manje svjesne  nužnosti zdrave prehrane. Umjesto toga, promijenila se definicija ‘zdravog’. Više se kupuje prirodna i organska hrana koja je u porastu za 10% u svim segmentima.

Coca Cola bez šećera

Zapravo nepravedno smo istakli najpoznatiji napitak. Svi dijetalni sokovi sada su OUT. Dijetalni cola sokovi u padu su za 21%, a svi ostali još i više – 26%. Brojne kampanje doprinijele su svjesnosti negativnih utjecaja dijetalnih sokova odnosno da ‘nisu bez šećera i kalorija’.

Hulahopke su down, a tajice IN

U posljednjih pet godina kompletna kupovina svih vrsta i podvrsta hulahopki pala je za 47%. ‘U igri’ su tajice čija prodaja u posljednjih pet godina raste 18%. Zato jer: crne tajice izgledaju dobro u kombinaciji sa svime.

Cigarete i proizvodi koji pomažu u odvikavanju od pušenja

Prodaja cigareta je u padu za 13%, a proizvodi poput flastera ili žvakalica koji pomažu da prestanete pušiti za 18%. U SAD je 16% žena i nešto više od 20% muškaraca – pušača.

Proizvodi za njegu kose

Prirodni izgled je IN jer prodaja proizvoda za njegu kose u padu je za 14%. Ovo se ne odnosi na prirodne i organske brandove čija prodaja raste. Slično kao i sa hranom.

Business casual odjeća

Da li u uredima vlada anarhija? Ne, ali i ovo je još jedan dokaz u smjeru da sve više ljudi radi od kuće i da često mijenjaju poslove. Prodaja ‘klasičnih’ odjevnih predmeta poput sakoa i tamnih hlača u padu je od 18 i 24%.  S druge strane raste prodaja haljina (15%), čizmi (44%) i šalova (marama) za oko 44%! Ako su hulahopke totalni OUT, marame su definitivno IN!

Sunčane naočale, torbe, rukavice, satovi…

Manje se troši na spomenute dodatke. Ponajviše se to odnosi na sunčane naočale s potpisom 26% i torbe 14%

Knjige

Ne baš cool podatak ali spomenimo i njega: knjige u svim oblicima (tisak, audio i e-knjige) u padu su za 13% u odnosu na prije 5 godina.

Što se kupuje više nego prije pet godina?

Sportska oprema i sportski programi

Skupa s porastom potrošnje na organske proizvode troši se više na članarine u raznim klubovima i sportskim dvoranama i fitness centrima (do 26%)

Zabavni sadržaji

Prodaja ulaznica za koncerte i festivale, izložbe i slićno u porastu je u prosjeku za 10%. Krize je dovoljno, želimo zabavu poručuju žene!

Investicije

Većina kredita za kuću, automobil ili pak računa ušteđevine u većinskom su vlasništvu žena (51%, 52% i 54%). U porastu je i prodaja kredita za školovanje  59% više nego prije pet godina.

Zaključak: Čini se da su žene u krizi naučile više pa se i ponašaju/toše drugačije, a u odnosu na muškarce, čine većinu kada je u pitanju donošenje važnih financijskih odluka.

Da li ste u trendu?

Vezana tema:

Inspirativna priča: Iva je u poplavi ostala bez kuće, da smiri mamu osmislila je posao i obje zaposlila

 

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>