Search
Close this search box.
cool novi logo header
Kako se brzo uhodati na novom poslu?

Kako se brzo uhodati na novom poslu? Ili kako se dokazati i ukloniti etiketu ‘novajlije’

Dobili ste posao? Čestitam! Evo nekoliko preporuka kako da na njemu zabljesnete čim prije (i uhvatite se u koštac s izazovima)

Nije se uvijek lako snaći na novom poslu, svima nam treba određeno vrijeme da se naviknemo na nove kolege, nove zadatke i okruženje. Kada prođe taj prvi period zaboravimo uopće da nam je bilo stresno. Slučaj je htio da upravo u trenutku pisanja ovog posta počinjem raditi u marketingu na Algebri pa vam savjete dajem iz prve ruke.

Evo mojih preporuka na temu kako se brzo uhodati na novom poslu i povećati svoju produktivnost:

Stavi ranije alarm. Ovo je navika koja bi mnogim ljudima olakšala život kada bi se na taj alarm i probudili. Spremite se u miru, popijte svoju kavu i bez stresa krenite na posao. Tako nećete zakasniti što je odlično jer kašnjenje poslodavci ne vole, a možda stignete i popričati s kolegama prije radnog vremena.

Probajte sami naći rješenja. Ako se prvi puta nađete u nekoj situaciji, nemojte paničariti. Danas nam Google svima olakšava život jer je gotovo sve dostupno online s detaljnim instrukcijama. Nakon što probate sami odgonetnuti, možete pitati kolege ako je ostalo nejasnoća i napomenuti im kako ste probali samostalno doći do zaključka prije nego što ste ih zamolili za pomoć.

Sve zapisujte. Laptop ili bilježnica, nije bitno. Bitno je da vodite bilješke o sastancima, o opisima zadataka (kako vam se ne bi trebalo ponavljati dva puta), a pogotovo o stvarima koje ne znate. Ono što vam nije jasno ili za što nikada niste čuli zapišite i istražite doma. Tako ćete se konstantno profesionalno razvijati.

Smireno prihvatite kritiku. Nekada ljudi znaju na neugodan način prezentirati kritike zbog čega se možete loše osjećati. To je normalno jer ne volimo griješiti, ali griješiti je ljudski zato… Udahnite, izdahnite i kritiku uvijek prihvatite sa stavom da vas ona gradi i razvija u boljeg radnika.

Suosjećajte. Ako imate vremena, ponudite pomoć kolegama koji su zatrpani poslom. U stresnim situacijama nema ljepšeg nego kada vam kolegama pruži ruku i pomogne vam stati na noge. Budite sigurni da će vam se to vratiti i da će se to cijeniti. Osim toga, svi ste tim i tamo ste da si međusobno pomažete, a ne odmažete.

Naravno, jako je bitno početi raditi u koliko-toliko sređenoj sredini. Međutim, ako tome i nije slučaj slijedite ova pravila i bit će vam neusporedivo lakše uhvatiti se u koštac sa svakodnevnim izazovima.

Stvari će brzo sjesti na svoje mjesto i osjećat ćete se kao da ste oduvijek sjedili za tim stolom. Nakon što se to dogodi i dođe novi zaposlenik, imajte na umu kako ste se vi osjećali i pomognite mu da se osjeća dobrodošlo.

Ako imate svoj savjet, please podijelite u komentarima. Puno sreće i hvala na čitanju!

[divider] O AUTORICI [/divider]

PAULA MARIČIĆ, digitalni marketingPaula je studentica digitalnog marketinga. Zaljubljena je u studij i posao te mahnito upija sve vijesti iz industrije. Obožava ples, glumu, engleski i svoj posao.  Voli dinamičnu atmosferu i izazove i zato ne odgovara na pitanje: Gdje se vidi za 5 godina.

Najviše ju motivira izreka ‘Ti si najbolji projekt na kojem ćeš ikada raditi’. Voli maštati o životu u kući na plaži.

Vezane teme:

Dobili ste ponudu za posao, evo pitanja koja bi trebali postaviti prije nego ga prihvatite

Deset razloga zbog kojih bi trebali potražiti novi posao

Paula Maričić

Paula je studentica digitalnog marketinga. Zaljubljena je u studij i posao te mahnito upija sve vijesti iz industrije. Obožava ples, glumu, engleski i svoj posao. Voli dinamičnu atmosferu i izazove i zato ne odgovara na pitanje: Gdje se vidi za 5 godina. Najviše ju motivira izreka 'Ti si najbolji projekt na kojem ćeš ikada raditi'. Voli maštati o životu u kući na plaži.