Kako to radi Alex Dojčinović: 12 savjeta za brendiranje i komunikaciju s javnošću

alex dojcinovic glavna fotka
alex dojcinovic glavna fotka

Osnivačica i vlasnica ženskog modnog branda Lei Lou i dizajnerica, Aleksandra Dojčinović miljenica je ženske publike i medija, kako joj to uspijeva?

Ako je suditi po njenom nastupu, porukama koje odašilje sa društvenih mreža, samouvjerenosti u sebe, ono što radi i proizvodi, a istovremeno po pristupačnosti i odgovornosti, svjetski modni editorijali uskoro bi mogli otkriti novu zvijezdu koju će zatim ‘povlačiti’ za rukav i moliti za intervjue.

To je zaključak koji mi se nametnuo nakon odslušanog ležernog i kratkog predavanja naše proslavljene modne dizajnerice Aleksandre Dojčinović, održanog prije nekoliko dana u organizaciji Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ).

Obzirom da je priča bila namijenjena za uži krug, odnosno za stručnjake iz svijeta PR-a, većina tema odnosila se na njen odnos s medijima i nastup. Potaknuti raspravom, dotaknuli smo se i pitanja nastanka i razvoja Aleksandrinog uspješnog brenda Lei Lou.

U nastavku donosimo 12 cool Aleksandrinih savjeta za razvoj i opstanak brenda i komunikaciju s javnošću:

 

1. image, image i opet image – to je ključ priče, radite i razvijajte ga kontinuirano

2. kvaliteta – svaki proizvod koji je kvalitetan može biti uspješan

3. odgovornost prema poslu i poštivanje suradnika – vjerujte im jer oni znaju što rade!

4. maksimalna dostupnost i prilagodljivost kupcu – ako želi imati, imat će kada želi

5. poslovni plan – ako ga provodimo u skladu s mogućnostima i željama, bez forsiranja i pretjerivanja, dugoročno će nam donositi samo rezultate

Na pitanje zašto je mediji vole i zašto je uvijek objavljuju, Aleksandra odgovara da ništa, ali baš ništa vezano uz nju i njen brend, do sada u medijima nije bilo planski, već samo i isključivo spontano. Meni kao osobi iz PR svijeta teško je vjerovati da je sve samo uspješna slučajnost. Ukratko ovo je ostatak Aleksandrinih pravila vezanih za komunikaciju s medijima:

6. budi uvijek dostupan – kada mediji žele izjavu, intervju, komentar, što god, nemoj bježati od njih, već im učini uslugu i budi spreman sudjelovati.

7. imaj uvijek spremne materijale za novinare – za svaku prigodu, za svaku temu, Aleksandra ima i po nekoliko fotografija haljina koje može u svakom trenutku poslati novinarima

8. dobre, ali zaista dobre fotografije – eh, da, fotografije! Znaš što žele, kako žele, ne budi lijen, napravi tako!

9. ne taktiziraj previše – ne želiš loši publicitet, budi mudar i dobro odvagni hoćeš li medijima dati sebe, svoj privati život ili svoj brend i priču o njemu

10. ako jedan medij neće pisati o tebi – ima drugih koji hoće

11. ako imaš dobar proizvod ili dobru priču – nema razloga da se ustručavaš iznijeti je i podijeliti s medijima

12. poštuj novinare i oni će poštovati tebe – oni su tvoji prijatelji, ne neprijatelji.

Lei Lou
http://leiloubyalex.com/  Foto: Screenshot

 

Zvuči vam cool? Zvuči vam jednostavno? Slijedite ove upute, sigurna sam da ćete s njima biti na pola puta do uspjeha.

P.S. I za kraj samo još jedan zanimljiv podatak, paralela između dva Aleskandrina Lei Lou dućana, jednog u Zagrebu i jednog nedavno otvorenog u Stuttgartu. Aleksandrine kreacije u Hrvatskoj kupuju mlade žene između 25 i 30 godina, konfekcijskog broja najčešće 36, dok je u  Njemačkoj ta dobna granica između 40 i 50 godina, a konfekcijski broj je najčešće 42. Uz ove, najvidljivija je razlika u kupovnoj moći, o tome govori činjenica da Njemice svoje haljine plaćaju odmah i u gotovini, niti jedna do sada nije plaćena karticom, dok Hrvatice ipak radije za kupovinu ispeglaju kreditne kartice i to na rate na razdoblje između 6 i 12 mjeseci.

Recite nam što mislite o haljinama i cijeloj poslovnoj filozofiji Alex Dojčinović?

 

Vezane teme:

Što se dogodi kada razmišljaš ‘Out of the box’

Manolo Blahnik- kralj cipela

 

Written By
More from anita.mer.b
Tajne Moulin Rougea, kako je nastala filozofija showbizza?
Koliko znate Moulin Rougeu? CoolKlub zavirio je iza scene najpoznatijeg svjetskog kabarea...
Read More
Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.