Search
Close this search box.
cool novi logo header
Internet-marketing-i-trendovi

KVIZ za sve: Internet marketing i pet trendova za koje morate znati

Istražujte, preispitujte i integrirajte. Ako još niste, odvojite vremena i preispitajte svoje poslovanje ili posao koji obavljate, da li ste u skladu s trendovima?

Društvene mreže razvijaju se brže no inače, ako ste samo na Facebooku iznenadili bi se kakav izbor zapravo postoji i zato bi bilo dobro ukoliko svoj posao želite razvijati na društvenim mrežama, tu i tamo bacite oko na taj šaroliki internetski krajolik jer nikad neznate što će ‘iskočiti’ u prvi plan.

Nedavni fijasko #HŽslogan na Twitteru o kojem su pisali gotovo svi mainstream mediji u Hrvatskoj (nakon blogera) sigurno je pridonio popularnosti ove društvene mreže u Hrvatskoj. Imate račun na Twitteru? No, ima toga još. Želim reći, vaša strategija poslovanja na društvenim medijima ne bi smjela postati statična.

Umjesto toga, ako poznajete svoju ciljanu publiku, bilo bi dobro da tu i tamo preispitate svoje ciljeve, medijske kampanje, platforme na kojima ih kanite realizirati barem jednom na godinu (ako već ne svaka tri mjeseca).

ČITAJTE JOŠ: Koliko dobro poznajete svoju ciljnu skupinu?

 

Ukoliko ste svjesni trendova na društvenim mrežama, manja je mogućnost da će vam se desiti da smanjenje dosega na Facebooku utječe na vaš posao, a vjerojatnost da ćete poslovati bolje rapidno će rasti. Strategije i vođenje kampanja nisu i ne mogu biti iste kao prije godinu dana, kao ni budžeti.

Evo kojih se pet trendova treba držati kada je u pitanju internet marketing i društvene mreže:

1. PROŠIRITE SE

Već sam spomenuo promjene na Facebooku odnosno smanjenje dosega u zajednici koja više ‘ne gleda vaše postove’. Zasad, riječ je o smanjenju na 6% od ukupnog broja sljedbenika, a analitičari tvrde da će pad biti još i gori (u nekim poznatim slučajevima zakleo bih se da već jest).

Facebook želi zarađivati više i to je OK. Zašto? Svojim potezom osvijestili su mnoge. Ovisnost o samo jednoj platformi itekako može biti opasna za vaš posao. I nije samo u pitanju doseg, što ako jednostavno prestane raditi ili vam netko ‘ukrade’ stranicu (o da, i to je moguće). Preveliki rizik da bi ignorirali činjenicu da postoji izbor.

2. GOOGLE+

Znate li kako funkcionira? Znate li što je to zapravo? Kako vrijeme prolazi sve je jasnije da Google+ ne treba gledati kao Facebook kako se to činilo na početku. Google+ već je sada bitniji od Facebooka i Twittera kada su u pitanju rezultati na tražilicama.

Google+ je također najbrži i najbolji pristup Google Authorshipu – možda su vam poznati oni rezultati pretrage u kojima uz predloženi tekst dolazi i fotografija autora. Jeste li znali da takvim rezultatima vjerujemo više te da na njih ‘klikamo’ češće (CTR) iako su ponekad ispod 10 mjesta? Google Authorship pomaže tražilici da identificira vaš sadržaj, dodijeli ga autoru (koji posjeduje Google+ račun) i izgradi njegov portfolio.

3. INTEGRACIJA: DRUŠTVENE MREŽE, SEO, SADRŽAJ

Tražite mjesto pod suncem (natražilici)? Negdje, onako, pri vrhu? Za to sada više neće biti dovoljna kvalitetna stranica ili kvalitetan sadržaj ili posjedovanje računa na društvenim mrežama. Ne, ovo su tri osnovna stupa internetskog marketinga. Upravo se na ovome bazira stručni tečaj u Algebri. Integracija ova tri stupa i međusobno premrežavanje zapravo su jedina opipljiva garancija da ćete na interentu poslovati kako treba – izgraditi brand, biti vidljivi i prikupiti ljude (i prodaju).

4. VIZUALNO POBJEĐUJE!

U SAD, 63 posto društvenog medija otpada na fotografije pa se zaključuje da će vizualne platforme igrati sve veću ulogu. Jedno istraživanje pokazuje da je 29% korisnika Pinteresta kupilo određeni proizvod nakon što je on objavljen na toj društvenoj mreži.

Zatim tu je i video sadržaj (Vine) ili kratki video isječci na Instagramu. Infografike su također bitan dio mozaika u promociji. Predivne su (uglavnom) i vrlo korisne: osim prekrasno prikazanih podataka gotovo uvijek pričaju priču koju želimo čitati.

Sve dosad rečeno može biti iznimno zbunjujuće i treba vremena da se pronađe dobitna kombinacija. Nije svaka tvrtka ili proizvod za svaku društvenu mrežu ali treba eksperimentirati ako želite poslovati, zarađivati…!

5. DRUŠTVENE MREŽE MOGU IZGRADITI BRAND

Upravo zbog širenja na razne platforme uz uvjet da je priča uvijek i svugdje ista – itekako može utjecati na vidljivost branda masama.

Pod time se misli na to da su vizuali (logo, promo, banneri) jednako sugestivni na svim platformama (profilne fotografije, landing pagevi i sl.). Kampanja koju provodite u drugim medijima u svojoj osnovi ne bi se trebala razlikovati na društvenim mrežama, prilagođena svakako ali drugačija – nikako. Da li na Facebooku propovijedate (pripovijedate) iste vrijednosti ili ste na reklamama u mainstream medijima drugačiji? Da li redovito obaviještavate kupce o radnom vremenu, akcijama i popustima jednako kao što to činite u trgovini ili na radio postajama na primjer? Sve se broji!

[divider]zaključak [/divider]

Ukoliko ste shvatili o čemu se ovdje radi znači da ste prilično fleksibilni i da poznajete kako stvari funkcioniraju. Ukratko, vama naredno razdoblje neće biti problem. Ako niste, vrijeme je da se posvetite istraživanju društvenih mreža, internet marketinga, kvalitetnog online sadržaja ili to prepustite stručnjacima.

U oba slučaja na kraju ćete moći podvući crtu i zaključiti da vam je povratak investicije ili fenomenalni ROI u blagom porastu u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Poduzimite, eksperimentirajte, taktizirajte. Samo se nemojte uljuljuškati!

Vezana tema

Content marketing: 4 klopke jeftinih ponuda za stvaranje sadržaja

Claudio Kramaric

Savjetnik za #svedigtialno za male i velike tvrtke. Specijalist za e-trgovinu, internet marketing i sadržaj. Predavač na Algebri. Poduzetnik. Osnivač CoolKluba i direktor tvrtke CoolMedia d.o.o. Obožava pisanje i trčanje. Pratite me na>>>