‘Namjestite’ si super dan na poslu

kako mozete namjestiti super dan na poslu
kako mozete namjestiti super dan na poslu

Nije svaki dan dobar dan, naravno da postoje problemi. Ali postoje načini kako da svaki dan učinite dobrim danom!

Ako slijedite naše upute i savjete koje i sami koristimo onda je sigurno da radite na sebi ili barem nastojite to činiti. No, ne očekujte čuda. Svaki novi radni dan ne može biti savršen. Zaboravite na onu: “Hello! Svijete evo me”. Ponedjeljak, nadređeni, podređeni, vampiri u uredu i izvan njega, mediji – tu su da bi vam pokvarili dan. Ukratko problemi na poslu.

OK, ovo su loše vijesti i što sad? Dobra vijest glasi da uz sve navedeno niste vezani pupčanom vrpcom i da po svojoj prilici ipak postoji dio dana (veći, nadamo se) u kojem možete kontrolirati kvalitetu svog života. Ono, izvan radnog vremena.

Evo što u tom slučaju radimo mi u CoolKlubu, ovo su savjeti kako da sami sebi ‘namjestite’ COOL dan na poslu:

POKRENITE SE

Zacrtajte si plan, počnite trčati ili vježbati (ili oboje ako je tako strašno). Jutarnje vježbanje vaš mozak shvaća kao nagradu i, plastično rečeno, cijeli dan imat ćete se čime nagrađivati ukoliko trčite ili vježbate ujutro. Dobra vibra nahranjena jutarnjim treningom ponekad zna trajati i do 12 sati! To automatski znači da ćete se manje baviti spletkama na poslu, a više uživati u svojim postignućima – u inat onima koji bi vas se rado riješili. To nismo izmislili mi, nego neke pametnije glave na Sveučilištu Vermont.

Ako sada pitate: Dobro, a koliko moram vježbati? Odgovor je: kratko, krenite sa onim što možete. 5 minuta bit će dovoljno za početak!

PRESTANITE JESTI

Ne mislimo da ne jedete – više ikad. Štoviše, na ovo sam nabasao neki dan i pronašao se u tome u tren oka. ‘Mindless eating’ ili, kako sam si ja to preveo: nepotrebni obroci tijekom radnog vremena. To je onaj dio kada sjedite za stolom u uredu i kada vam neki unutarnji glas non-stop govori da ste gladni. S vremenom, ovo može postati ozbiljan problem. Ne samo da ćete si natovariti kilograme nego ćete postati i depresivni i manje produktivni.

I najmanja promjena u režimu prehrane (recimo, izbacite kruh iz večere) s vremenom vas može učiniti mršavijima. Umjesto hrane radije posegnite za zdravim grickalicama – orasima, sušenim voćem. Znam što govorim jer polako zalazim u godine kada uvečer smijem jesti kao manekenka pred modnu reviju!

I da. Koristite tanjur ili malu zdjelicu! Ne zavlačite ruku u ambalažu i pojest ćete manje. Provjereno!

PRESTANITE PITI ‘DIET’ I ‘ZERO’ SOKOVE

Sokovi uništavaju vaš osmijeh, tjeraju vas da jedete više što vas opet tjera da pijete više. U tu ubrajamo i ona pića ‘bez šećera’ za koje mislite da su OK.

Puno šećera dovodi do katastrofe u organizmu. Na primjer, može vas ‘dići’ i hiperaktivirati ali onda se sjetite da ste zapravo na poslu i da nema mrdanja. Past ćete u depresiju. Ako pijete, pijte vodu. Ako ste na cool detox programu pijte sok od aronije.

POKUŠAJTE SHVATITI ŠTO NE VALJA

Emocije! Na primjer, ako cijenite autonomiju frustrirat će vas šef koji se volji petljati u sve i sva. Ukoliko imate obitelj, a od vas traže da ste na poslu po 16 sati na dan, osjećat ćete se krivima. Ukoliko ljudi naočigled rade greške koje tvrtku stoje novca, a vi nemate mehanizam kojim ćete to spriječiti to će vas izjedati iznutra i lako se može dogoditi da postanete izrazito negativni prema svemu.

O ovome su napisani deseci knjiga i sve se svode na isto: najbitnije je pronaći razlog. Ako znate gdje je uzrok problema već ste na pola puta da ga riješite. U ovo ne ubrajamo izgovore poput: ne mogu, ne stignem, ja sam poseban slučaj, nije to kod mene tako jer bih ja…

I tako dalje.

NEMOJTE SE DATI OMETATI

Znate onaj dio kada radite na nečem važnom pa vas u minuti prekinu dva-tri puta, dobijete novi zadatak, netko vas nazove. U principu ovo se može dogoditi ujutro, popodne ili na samom kraju radnog dana i može sve pokvariti. Slušalice na uhu čine čuda po tom pitanju, a isto tako postoje aplikacije koje će vam ‘zabraniti’ da na određeno vrijeme koristite žderače vaše pažnje, a to su: Gmail, Facebook, LinkedIn, Twitter.

SMIJTE SE

Ovo je najbolje od svega. Ukoliko možete, odredite sa kolegama smiješni dan. Dan u kojem ćete posao početi smijehom.

Kako pitate?

Za početak bacite oko na Youtube i krenite… Dobra porcija smijeha u kombinaciji sa jutarnjim vježbanjem učinit će od vas superheroja s neprobojnim štitom. Da ne kažem da dobra porcija smijeha povećava produktivnost.

OD KOLEGA U UREDU POKUŠAJTE STVORITI DOBRE PRIJATELJE

Obzirom da radim sa tri prekrasne žene, majke, supruge – veći dio dana zapravo provodim u ‘ženskim razgovorima’.

Da li mi to smeta?

Ni najmanje. Budite autentični, svoji, brižni i u tom smislu sve bi trebalo sjesti na pravo mjesto. Ukoliko svi pošteno radite svoj posao, ovo su vaši prvi saveznici, kako se kaže: u dobru i zlu i zato je pametno raditi na toj “vezi”.

Vezane teme:

Ako želite uspjeh, živite strastveno. Evo jednog svježeg primjera!

Pet načina kako maksimalno uživati u godišnjem odmoru

Pustiti ne znači odustati. Točka preokreta

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.