Search
Close this search box.
cool novi logo header

Radno Vs. slobodno vrijeme (igre bez granica)

Istraživanja su pokazala da radnici kojima se povjerava kontrola nad njihovim radnim vremenom rade bolje, da su uspješniji i motiviraniji

Nitko danas ne voli [lightbox link=”https://coolklub.com/wp-content/uploads/2015/04/karijeristica-ravnoteza-posao-slobodno-vrijeme.jpg#”]karijeriste[/lightbox] a opet, ukoliko život posvetite drugima (obitelji) moglo bi vam promaknuti mnogo toga na poslovnom planu. Koliko raditi, a koliko vremena posvetiti sebi i svojoj obitelji?

Neću reći ništa novo ako ponovim što svi govore: Bit je u balansu. Postići savršenu ravnotežu privatnog i poslovnog uspjeh je nad uspjesima. Meni se to čini kao hod po vodi – jako teško izvedivo!

‘Normalno’ radno vrijeme odavno je prošlo, međutim, dok žvačem sendvič i pripremam ručak (bolje reći večeru) odgovaram na mailove i razmišljam o prezentaciji koju bi mogla napraviti dok mi je dijete s bakom i djedom na praznicima.

Prijateljica mi u pola noći šalje pripremu za tisak (jer radi kada joj djeca spavaju), a dragi će vjerojatno provesti dobar dio večeri pripremajući predavanje za sljedeći dan, umjesto da skupa gledamo televiziju.

Ili smo svi mi u disbalansu ili… Da li ta ravnoteža: poslovno-privatno, uopće postoji?

Nekoć davno (dobro, možda i ne tako davno) posao se obavljao izvan kuće i u točno određeno vrijeme. Kako bi starija generacija rekla ‘za sve je postojalo mjesto i vrijeme’ pa je tako postojalo mjesto i vrijeme za posao. Sigurna sam da se slažete da je to vrijeme iza nas. Bilo pa prošlo!

Danas, većina nas i na godišnjem odmoru provjerava mailove, odgovara na pozive, ali tu i tamo aktivno sudjeluje u rješavanju neke nastale situacije. Kad gori, nema veze gdje ste, posao će vas naći (ili vaš šef).

Suprotno tome (nekoć se nije moglo ali danas itekako) da dok smo na poslu ‘šećemo’ virtualnim trgovinama (i obavljamo shopping), flertamo s frendovima na Facebooku, putem What’s upa s ekipom djelimo dojmove o subotnjoj večeri ili pak slušamo omiljenu glazbu preko slušalica. Sve – dok smo na poslu!

Jasna granica našeg slobodnog vremena i onog kad radimo svakim je danom sve manje jasna. Bolje reći, ta granica više ne postoji.

Treba prihvatiti nove, #cool, promjene i načine jer isprepletenost radnog i slobodnog vremena nam često donosi i dimenziju fleksibilnosti koju generacije prije nas nisu imale. Ako niste jutarnji tip, sigurno znate koliko vam znači da možete navečer odraditi u miru nešto što bi vas možda ujutro dočekalo i to prije kave.

Istraživanja su pokazala da radnici kojima se povjerava kontrola nad njihovim radnim vremenom rade bolje, da su uspješniji i motiviraniji. Tako ću i ja večeras provesti vrijeme pred kompjuterom s mailovima, poslovnim planovima i prezentacijama. Bit ću slobodna da iskoristim i ostatak svog dana za posao. Posao bez granica (barem ovih nekoliko dana).

Ravnoteža ionako ne postoji. Jer ako ne postoji jasna granica nema ni ravnoteže. Bolje reći, nema točke dijeljenja. Odgovor leži u kvalitetnoj sinergiji, suživotu, integraciji poslovnog i privatnog!

Vezane teme:

Trudom do uspjeha: Budi kao pauk koji nikad ne odustaje!

Evo što odgovoriti šestogodišnjaku kada vas pita o smislu života

Iz našeg iskustva: PET STVARI koje trebate da bi bili poduzetnik 

 

Barbara Strelar